Participanti & Proiecte
Generatii - Centrul Comunitatii
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVATIE |
Proiectul Generatii - Centrul Comunitatii a fost implementat, pornind de la experienta de lucru cu voluntari seniori in sprijinul copiilor saraci, castigata la primul Centru Generatii din sectorul 6, infiintat in 2007. In anul 2015, am creat un Manual Intergenerational, cu scopul de a implementa aceasta abordare in cat mai multe comunitati din tara. Persoane varstnice care doresc sa aiba o viata activa si sa devina utili se pot implica astazi in activitatile zilnice ale centrelor de zi din tara. Rezultatele satisfacatoare, ne-au convins ca in 2017 sa extindem metodologia in alte 3 judete din tara. Energia copiilor și experiența vârstnicilor fac echipă bună in cadrul acestor centre. Atunci cand copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi se intalnesc in cadrul acestor centre, ceea ce rezultă este o comunitate puternica.
| Scopul programului
Proiectul a urmarit implementarea metodologiei de lucru intergenerationale in cadrul a 9 centre sociale, cu sprijinul organizatiilor locale și prin implicarea comunității, atat pentru asigurarea serviciilor sociale, cat si pentru asigurarea unei parti din finantare. Generatii-Centrul Comunitatii:
- implica voluntari varstnici in activitatea lor - 145
- folosesc metode intergenerationale, in baza manualului creat de FPMR
- asigura asistenta sociala de foarte buna calitate beneficiarilor lor - 470
- realizeaza local campanii sau evenimente de strangere de fonduri.
| Aria geografica
Bucuresti, Bacau, Brasov, Galati, Mures, Covasna
| Rezumat
Folosind metodologia intergenerationala si implicand actori locali pentru finantare si dezvoltare de servicii sociale, proiectul transforma centre de zi de tip after-school in centre comunitare intergenerationale. Acestea implica copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi, pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta ambele categorii. Centrele de zi asigura asistenta sociala si sprijin educational copiilor care provin din medii defavorizate, intr-o maniera practica, inovativa, eficienta, bazandu-se pe solidaritatea dintre generatii. In cadrul acestui proiect membrii comunitatii, voluntari de toate varstele si cu diverse profesii, varstnici care isi doresc o viata activa, sunt implicati in activitatile zilnice alaturi de echipa specializata, contribuind la imbunatatirea situasiei sociale si scolare a copiilor.
In baza Metodei intergenerationale dezvoltate la Centrul Generatii din Bucuresti, si folosind sprijinul local al Fundatiilor Comunitare, in 2017 am transformat 10 centre de zi de tip after-school in centre comunitare care:
1. au implicat voluntari varstnici ca resursa in activitatea lor si folosesc Metoda intergeneraţionala
2. au elaborat un plan de activitati integenerationale, conform manualului intergenerational
3. au asigurat asistenta sociala de foarte buna calitate beneficiarilor lor;
Rezultatele proiectului:
470 de copii si-au imbunatatit semnificativ rezultatele scolare.
145 de vârstnici s-au implicat in activitati de voluntariat;
4 Organizatii neguvernamentale au primit sprijin financiar si consultanta in dezvoltarea activitatii.
| Date beneficiari
Beneficiari directi - 470 de copii ce provin din medii defavorizate (familii afectate de saracie, familii monoparentale, risc de abandon scolar etc). Copiii au fost motivati sa se implice in cadrul proiectului prin crearea unui program de activitati atractive pe care le-au desfasurat impreuna cu voluntarii varstnici (ateliere creative, ateliere vocationale, excursii etc).Copiii sunt de scoala primara si gimnaziala, cu varsta cuprinsa ȋntre 6 si 16 ani, din Bucuresti și alte 5 judete din tara; 145 de varstnici din Bucuresti si alte 5 judete din țara; 4. Organizatii neguvernamentale care detin un centru de zi de tip after-school.
| Date beneficiari
Beneficiari indirecti: -2170 de membri ai comunității (voluntari, părinți, parteneri sociali, profesori, etc.).
| Activitati
Proiectul a actionat in paralel in Bucuresti si în alte 3 judete din tara selectate impreuna cu partenerul nostru - Fundatia Comunitara locala. Centrul Generatii din București a servit drept centru pilot, atat pentru realizarea manualului de „metodologie intergenerationala”, cat si pentru efectuarea unor schimburi de experienta pentru personalul si voluntarii din centrele locale pe parcursul proiectului.
1. Identificarea unor centre de zi tip after-school cu beneficiari copii, conform criteriilor definite de proiect. Organizatiile locale au trimis propuneri pentru dezvoltarea activitatilor cu caracter intergenerational si atragerea persoanelor varstnice ca voluntari, precum si a activitatilor de strangere de fonduri din comunitate;
2. Training si schimb de experienta cu personalul și voluntarii organizațiilor locale;
3. Implementarea planului de activitati intergerationale si de strangere de fonduri din comunitate. Monitorizarea, vizite, rapoarte si comunicarea periodica a acestora;
4. Concluzii si extragerea unor modele de bune practici pentru extinderea metodei in alte comunitati.
| Rezultatele programului
470 de copii de scoala primara si gimnaziala, cu varste cuprinse intre 6 şi 16 ani, din Bucuresti si alte 3 judete din tara primesc ajutor la materiile unde intampină probleme,isi fac temele la after-school si isi imbunatatesc astfel rezultatele scolare.
- 470 de copii sunt ajutati să se integreze social si sa castige incredere in propriile forte.
- 145 de varstnici din Bucuresti si alte 5 judete din tara isi gasesc utilitatea prin participarea la diferite activitati, realizand saptamanal 6 ore de voluntariat in beneficiul copiilor din orasul lor. Asftfel ei evită singuratatea, depresia si izolarea
- 10 organizatii nonguvernamentale noi care detin un centru social de tip after-school au adoptat metoda intergenerationala si au invatat sa atraga ajutorul comunitatii atat pentru servicii, cat si pentru finantare.
- 5 comunitati au fost informate despre posibilitatea implicarii intr-un proiect de voluntariat intergenerational si despre metodele intergenerationale de a gasi solutii la problemele lor.
| Buget
2783000
| Parteneri
Asociatia Diaconia Ajutor International Brasov, Fundatia Comunitara Brasov, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Comunitara Bacau,Fundatia Crestina Diakonia - Centrul de zi pentru copii ce provin din familii defavorizate, Fundatia Buckner, Asociatia Multifunctionala Filantropia - Centrul de zi Sf. Spiridon, Asociatia Bunul Samaritean, Asociatia Ortodoxa Sf. Vasile Cel Mare - Centrul de zi Speranta Galati, Fundatia Cuvantul Intrupat - Centrul Comunitar
| Website program