close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Parteneriate pentru Comunitate



| Organizator:
    Centrul de Resurse pentru participare publica
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Problema abordata este capacitatea redusa a multor organizatii furnizoare de servicii sociale de a-si asigura resursele necesare pentru functionarea acestor servicii. Considerand ca autoritatile publice sunt responsabile sa asigure servicii sociale si ca ONGurile ar trebui sa fie o resursa in acest domeniu, CeRe a incercat sa amelioreze problema mentionata intarind capacitatea de advocacy a ONGurilor furnizoare de servicii sociale. ONGurile devin astfel actori capabili sa convinga autoritatile sa investeasca in servicii sociale furnizate privat. Stiind ca aproape trei sferturi dintre furnizorii de servicii sociale din Romania sunt ONGuri si ca finantatorii privati traditionali pentru acest sector s-au retras, CeRe a inteles un pericol major – inchiderea multor servicii sociale, atat de necesare pentru diferite categorii de persoane.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cresterea capacitatii ONG-urilor furnizoare de servicii sociale de a determina autoritatile sa aloce mai multe resurse publice serviciilor sociale furnizate de ONG-uri si sa incheie parteneriate de tip public-privat.

Obiectivele au fost: construirea de competenţe si abilitati de advocacy pentru 8 organizatii neguvernamentale care sa militeze pentru recunoasterea rolului lor de furnizori de servicii sociale de catre autoritatile publice si implicarea lor in activitati de advocacy pentru contractarea serviciilor sociale si incheierea de parteneriate public-private.


Parteneriate pentru Comunitate Parteneriate pentru Comunitate Parteneriate pentru Comunitate

| Aria geografica
    Craiova, judetul Dolj; Deva, judetul Hunedoara; Galati, judetul Galati; Iernut, judetul Mures; Iasi, judetul Iasi; Cluj-Napoca, judetul Cluj ; Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud; Sighişoara, judetul Mures.

| Rezumat
    Proiectul Parteneriate pentru Comunitate a pornit de la nevoia pe care organizatiile ce ofera servicii sociale o resimt - resurse financiare care sa asigure continuitatea si calitatea serviciilor oferite. Astfel, CeRe si-a propus sa sprijine 8 organizatii furnizoare de servicii sociale pentru ca acestea sa determine autoritatile sa aloce mai multe resurse publice serviciilor sociale furnizate de ONG-uri si sa incheie parteneriate de tip public-privat.

Organizatiile au beneficiat de instruire pe: legislatie pe contractarea serviciilor sociale; advocacy, relatii publice, strategii de fundraising. Ulterior acestea au pus in practica cunostintele dobandite si au desfasurat propriile campanii de advocacy. Metodele folosite in campanii au fost: intalniri cu alesi locali sau cu responsabili din diferite institutii, participarea la sedinte ale consiliilor locale,dezbateri, strangere de semnaturi, petitionare, ziua portilor deschise, o plimbare in caruciorul cu rotile, expozitie etc. Toate acestea au implicat mass media, cetateni si, mai ales, beneficiari ai serviciilor sociale. CeRe a oferit asistenta pe tot parcursul campaniilor ajutand fiecare organizatie in parte sa-si transmita mesajele catre public si autoritati.

Activitatile de advocacy, pe langa presiunea pe care au pus-o asupra autoritatilor, au adus pe agenda publica o serie de subiecte pana acum invizibile in comunitate (nevoile persoanelor afectate de parkinson, noi terapii pentru copiii cu cerinte educationale speciale). Patru organizatii au incheiat deja parteneriate de tip public-privat cu autoritatile locale.


| Date beneficiari
    Prin intermediul organizatiilor beneficiare, proiectul a vizat responsabilizarea autoritatilor locale vis a vis de nevoile persoanelor din diferite categorii vulnerabile, dar si mass media sau publicul larg. Organizatiile beneficiare au fost direct implicate in planificarea si realizare activitatilor. Acest lucru a fost posibil pentru ca proiectul a fost gandit cu o flexibilitate care sa permita fiecarei organizatii sa-si gandeasca propriile sale actiuni in beneficiul propriei sale cauze.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a crescut capacitatea organizatiilor beneficiare de a interveni in deciziile publice. Organizatii au planificat si desfasurat activitati de advocacy si PR, primind in mod constant asistenta din partea CeRe si a partenerilor sai. Astfel, organizatiile au parcurs un proces de invatare teoretica si practica, care a condus la cresterea competentelor de advocacy. Patru campanii de advocacy au dus la incheierea de parteneriate public- private: Asociatia Raza de Soare a obţinut finantare de la primaria Iernut pentru a angaja un kinetoterapeut si un psihopedagog; APH Sporting Club a incheiat un parteneriat cu primaria Galati pentru infiintarea unei Unitati Protejate ce va putea sustine ateliere de terapie ocupationala; Asociatia Antiparkinson a obtinut sprijinul DGASPC Hunedoara pentru realizarea unui serviciu al Psihologului Public; ACCES Oltenia a format o Coalitie a ONG-uri pentru servicii sociale în Craiova si a incheiat un parteneriat cu Consiliul Local Craiova care presupune atragerea de fonduri in parteneriat pentru promovarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.
Un efect neprevazut a fost criza financiara care a constituit un bun argument pentru autoritatile locale de a refuza cererile organizatiilor beneficiare de alocare de fonduri pentru servicii sociale. In acest context, unele organizatii si-au reorientat strategia catre incheierea unor parteneriate cu administratia, care sa aiba ca obiect atragerea de fonduri europene, iar altele s-au reorientat catre parteneriate mai largi, care sa cuprinda si sectorul privat.



| Bugetul proiectului (in RON)
    354016,37

| Parteneri
    Fundatia Pentru Voi, Asociatia Sprijiniti Copiii

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->