Participanti & Proiecte
Let's Get Green! – cea mai ampla campanie nationala de educatie ecologica
|
Organizator: Let`s Do It, Romania |
|
Categorie: Protectia mediului |
In Romania, subiecte precum reciclare, colectare selectiva sau educatie ecologica sunt abia la inceput. Cu o rata de reciclare sub 10%, Romania este inca departe de tintele asumate oficial fata de UE pana in 2020.
Educatia de mediu nu exista ca subiect in scolile din Romania. Pentru a avea cetateni mai responsabili fata de mediu si fata de resurse, ne-am propus sa incepem de la cei care reprezinta Romania de maine – elevii. Educatia este cel mai puternic instrument, pentru ca, pe de-o parte, ridica gradul de constientizare asupra problemei existente (poluarea, risipa de resurse) si, pe de alta, ofera informatii importante despre deseuri, care trebuie sa fie tratate ca o resursa, pentru ca au valoare.
Nu in ultimul rand, scolile din Romania au nevoie de investitii atat la nivel de conditii de invatare, cat si la nivel de tehnologie.
| Scopul proiectului
• Educarea si responsabilizarea elevilor, parintilor si a profesorilor, astfel incat sa fie constienti de mediul inconjurator si de importanta resurselor si sa contribuie la o Romanie curate
• Formarea primei generatii de EcoProfesori din Romania
• Implicarea activa si constienta a copiilor
• Mobilizarea intregii comunitati pentru un scop comun; unirea tuturor stakeholderilor pentru a obtine un premiu relevant pentru comunitate
• Stimularea spiritului de “Doer”in comunitatile locale din intreaga tara – dezvoltarea oamenilor de actiune, care schimba in bine comunitatea in care traiesc
| Aria geografica
National
| Rezumat
Let's Get Green! este cel mai mare proiect de educatie ecologica dedicat scolilor din Romania. Prin intermediul unei competitii pentru cele mai implicate scoli, cu premii de peste 69 250 euro, am mobilizat intreaga comunitate stansa in jurul unei scoli (elevi, parinti, profesori, autoritati locale) cu scopul de a invata despre mediu si despre resurse.
Timp de 7 luni, întreaga comunitate construită în jurul școlilor a fost implicată în acțiuni precum: activități de formare pentru profesori, cursuri de educație ecologică pentru elevi, activități de educare pentru părinți (aceștia au primit saci pentru colectarea deșeurilor acasă); campanie de colectare selectivă la scoala, in care s-au colectat deșeuri reciclabilele de ambalaj, DEEE și DBA, acțiuni de voluntariat în comunitate, actiuni de curatenie, împreună cu elevi și părinți în zonele verzi din comunitate, sesiuni de plantari de flori și copaci.
Let`s Get Green! a implicat la nivel național 129 484 de elevi și părinți, iar 2410 de cadre didactice au fost formate in domeniul protectiei mediului. Au fost plantați 13 553 puieți, 22 400 plante, au creat 330 mp de sere cu legume și au construit 440 de mp de grădini verticale (mai multe rezultate in continuare)
Premiile castigate au fost utilizate pentru a oferi elevilor din unitățile de învățământ participante condiții mai bune de învățare, în funcție de nevoile specifice ale acestora. Dincolo de castigurile materiale, cel mai mare castig a fost mobilizarea comunitatii pentru educatie si mediu. Ca sa citam un profesor: "Din toamnă, în comuna noastră se vorbește doar despre ecologizare și colectare. Începând de la elevul din clasa din clasa pregătitoare până la primari, consilieri locali, toți ne-au fost alături".
| Date beneficiari
520 de scoli au fost inscrise in competitie 2391 de cadre diactice, din toate județele țării, au participat la sesiuni de formare în domeniul protecției mediului 129 484 persoane – beneficiari directi
| Date beneficiari
Parinti / autoritati locale / comunitatea
| Activitati
Școlile din România au putut câștiga o transformare completă în valoare de 15.000 de euro în urma înscrierii în cea mai amplă campanie națională de educație ecologică. De asemenea, au fost acordate 2 premii II, în valoare de 10.000 de euro fiecare, 3 premii III, în valoare de 7500 euro fiecare și 3 mențiuni, în valoare de 2250 euro fiecare. Valoarea totală a premiilor a fost de 69.250 euro.
Timp de 7 luni, întreaga comunitate construită în jurul școlilor, de la elevi la părinți și profesori, a fost implicată în acțiuni precum:
1. Activități de formare pentru profesori
2. Cursuri de educație ecologică pentru elevi, pe teme precum tipuri de deșeuri, colectare selectivă, comportament responsabil față de mediu;
3. Activități de educare pentru părinți
4. Campanie de colectare selectivă la scoala, in care s-au colectat deșeuri reciclabilele de ambalaj, DEEE și DBA
5. Acțiuni de voluntariat în comunitate, organizate de școli:
• Actiuni de curatenie, împreună cu elevi și părinți în zonele verzi din comunitate
• Sesiuni de plantari de flori și copaci
• Spatii verzi - construirea in incinta scolilor de grădini verticale și sere de flori și permacultura
Informații complete au fost disponibile pe platforma letsgetgreen.ro și tot aici a putut fi vizualizat in mod constant punctajul obținut de școli pentru fiecare activitate in parte. Platforma a fost dezvoltata special pentru acest proiect si a fost un instrument esential in comunicarea cu profesorii pe tot parcursul celor 7 luni.
| Rezultatele proiectului
Let`s Get Green! a implicat la nivel național 129 484 de elevi și părinți. Aceasta a inclus:
● Activități de formare pentru profesori – 2410 de cadre didactice, din toate județele țării, au participat la sesiuni de formare în domeniul protecției mediului
● Profesorii au susținut, mai departe, cursuri de educație ecologică pentru 53 487 elevi din toate județele
● 39 197 părinți au fost implicați în activități de educare dedicate lor
● 90 287 elevi implicați în total într-una din activitățile proiectului
● Campanie de colectare selectivă – 468 717 kg de ambalaje si 167 580 kg de DEEE-uri si baterii, echivalentul a 122 de camioane au fost colectate cu ajutorul partenerilor Green Point Management și Ecotic.
● Au fost plantați 13 553 puieți, pe o suprafață de 16 hectare, echivalentul a 23 de stadioane ca Arena Națională din București. Tot în cadrul activităților “Let`s Get Green!”, elevii și profesorii au plantat 22 400 plante, au creat 330 mp de sere cu legume și au construit 440 de mp de grădini verticale.
● 520 școli din toată țara au participat în competiția care a durat 7 luni
Media:
• PRESA: 232 aparitii in presa scrisa
• TV: 3 aparitii TV
• RADIO KISS FM: 36 difuzari in perioada16.10- 23.10.2017
• INFLUENCERI: 13 postari
Dincolo de aceste cifre extrem de mari, feedback-ul primit din partea scolilor a fost unul incredibil.
| Bugetul
1034000
| Parteneri
Kaufland Romania, Ministerul Mediului
| Website proiect
letsgetgreen.ro dar nu mai este activ in acest moment