Participanti & Proiecte
Energie pentru o sansa la Viata - modernizarea Laboratoarelor de Citogenetica Moleculara si Imunofenotipare din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucuresti
|
Organizator: Daruieste Viata |
|
Categorie: Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala |
In Romania nu exista un centru specializat in diagnosticul si tratamentul leucemiilor acute la adulti. Pentru copii exista un singur astfel de centru la Timisoara. Rata de succes in tratarea cancerelor este de sub 50%, fata de Europa unde este de 85%.
Principala problema a laboratorului de la ICF este finantarea insuficienta pentru investitii in aparatura performanta, de ultima generatie.
Aparatura folosita pentru examenul citogenetic este neperformanta, nu permite diagnosticarea bolii reziduale, aparatul din dotare asigurand o cariotipare in 3 culori, in timp ce boala reziduala se diagnosticheaza in 8 culori. Noul aparat permite analiza a minim 10 parametri.
In cazul sistemului de cariotipare majoritatea operatiunilor se fac manual, situatie ce conduce la o pierdere foarte mare de timp, iar acuratetea testelor nu este una calitativa
| Scopul proiectului
Scopul acestui proiect este implementarea diagnosticului molecular in leucemiile acute si cronice, pentru ameliorarea indicatorilor de supravietuire,.
Sustinem financiar Programul de Diagnostic si Tratament al Pacientilor (adulti si copii) cu Leucemii acute si alte tipuri de cancer limfatic, prin:
- dezvoltarea infrastructurii de diagnostic a din cadrul Departamentului de Laborator (asigurarea achizitiilor pentru cele 2 aparate)
- sustinerea financiara a activitatii de diagnostic si monitorizare (asigurarea achizitiilor de consumabile).
| Aria geografica
Bucuresti/ Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași.
| Rezumat
Cancerul este a doua cauza de mortalitate in Romania si in lume.Investitiile finantate din bugetul de stat in sistemul sanitar din Romania raman insuficiente raportate la nevoia reala a pacientilor. Rolul investitiilor private este cu atat mai important in acest context si ajung sa faca diferenta. Proiectul are ca obiectiv implementarea, in anul 2014, a diagnosticului molecular, pentru ca, la Fundeni, medicii lucreaza cu aparatura veche de 15 ani ce nu permite diagnosticarea in profunzime a cancerului.
Investitia GDF SUEZ presupune modernizarea laboratoarelor de Citogenetica Molecula si Imunofenotipare pentru diagnosticarea si urmarirea bolii minime reziduale, pentru aproximativ 200 de cazuri noi anual. Acest lucru se poate intampla imediat dupa achizitia aparaturii si a reactivilor, avand in vedere existenta unui personal specializat in Institutul Clinic Fundeni.
Este pentru prima oara cand GDF SUEZ se implica in sustinerea unor proiecte din domeniul sanatatii. Decizia companiei a fost fundamentata si de dorinta angajatilor si a clientilor companiei care au fost consultati in cadrul unui studiu realizat in 2012 cu privire la asteptarile pe care le au privind implicarea companiei in sustinerea diverselor cauze sociale. Acest studiu a condus la concluzia ca sistemul sanitar din Romania este prioritar atat din punct de vedere al urgentei cat si al importantei si impactului in comunitate. Modernizarea laboratoarelor din cadrul Institutului Clinic Fundeni reprezinta un proiect din cadrul unui program mult mai amplu, crearea unui Centru de Diagnostic si Tratament Regional – Sud, cu efecte masurabile si pe termen lung. An de an, pacientii din toate colturile tarii vor putea fi diagnosticati si tratati datorita investitiei realizate.
| Date beneficiari
Pacientii internati in cadrul Institutului Clinic Fundeni si-au dat acordul de a-si face cunoscute povestile si suferintele prin care trec pentru a sensibiliza autoritatile, semenii, alte companii privind importanta diagnosticarii si tratarii acestei maladii intr-un centru dotat.
De cele mai multe ori constientizam ce inseamna boala si cum ne afecteaza lipsa unui tratament performant, doar in momentul in care ne confruntam cu situatii limita. Realizam ca viata noastra poate depinde de un diagnostic cat mai exact, care sa duca si la un tratament corespunzator cu forma bolii pe care o avem. Studiile arata ca exista peste 200 de forme de leucemie de exemplu, deci tratamentul trebuie sa fie unul tintit, adaptat formei de boala de care suferim.
| Rezultatele proiectului
In Romania, rezultatele terapeutice, din pacate, sunt inferioare fata de cele din tarile dezvoltate (50% vs 80%).
Principala cauza este reprezentata de lipsa facilitatilor necesare pentru un diagnostic corect, in profunzime si un tratament tintit.
Principala urgenta in strategia de dezvoltare a sistemului hematologic romanesc este implementarea unei infrastructuri de diagnostic compatibila cu cea din tarile vestice. Construirea unor centre de diagnostic dotate cu echipament modern va permite :
- intarirea infrastructurii de diagnostic citologic, histologic, imunofenotipic, genetic si molecular ;
- cresterea adresabilitatii - laboratoare putine, dar puternice. Un astfel de centru de diagnostic va avea o capacitate de lucru foarte mare si ar putea deveni un centru regional sau chiar national;
- cresterea eficientei prin utilizarea mai buna a echipamentelor existente si asigurarea constanta a necesarului de reactivi ;
- un diagnostic complex, incadrarea pacientilor pe grupe prognostice si o selectie mai buna a pacientilor pentru terapii moleculare, transplant de celule stem.
Investitia in sectorul de sanatate este una cu beneficii majore pe termen lung pentru orice companie, mai ales ca rezultatele se vad in sanse la viata pentru cat mai multi oameni. Doar printr-o implicare sociala din ce in ce mai mare a sectorului privat se pot corecta unele deficiente majore din sectorul de sanatate din Romania. Investitia in dotarea laboratorului de la Institutul Clinic Fundeni prin bani proveniti din sectorul privat demonstreaza ca lucrurile pot evolua in directia corecta.
| Argument
Motivul rezultatelor bune referitoare la supravietuirea bolnavului de cancer, la nivel international,este folosirea unor analize de laborator cu identificarea factorilor de prognostic care sa permita incadrarea pacientilor pe grupe de risc si alegerea unei terapii adaptate riscului.
Modernizarea laboratoarelor face parte din programul de Construire a Centrului Regional Sud de diagnostic si tratament in leucemiile acute care va duce la cresterea ratei de supravietuire.
Crearea unui asemenea centru presupune:
- Existenta unui laborator capabil sa faca toate analizele necesare unui diagnostic cat mai precis. Acest laborator se realizeaza in momentul de fata la Institutul Clinic Fundeni cu banii investiti de GDF SUEZ in cadrul unui proiect al Asociatiei Daruieste Viata.
- Existenta unui Compartiment Clinic specializat pentru leucemie acuta, conform cu standardele europene. Acesta va duce, in final, la realizarea Centrului Regional Sud de diagnostic si tratament in leucemiile acute.
| Bugetul proiectului (in RON)
1920000
| Parteneri
GDF SUEZ Energy Romania, Asociatia Daruieste Viata, Institutul Clinic Fundeni
| Website-ul proiectului
www.energiepentrufaptebune.ro; www.daruiesteviata.ro