close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Universitati de Vara pentru Elevi



| Organizator:
    Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Proiectul a plecat de la o serie de statistici înfricoșătoare legate de starea sistemului de învățământ superior. Rata abandonului școlar universitar era, conform unui raport al Ministerului Educației Naționale, de aproape 50% în 2011. De asemenea, România este penultimul stat din Uniunea Europeană în privința ponderii tinerilor care au absolvit studii superioare, conform Comisiei Europene. În același timp, un alt studiu preconiza că cererea de absolvenți de studii superioare pe piața forței de muncă va crește cu 16 milioane până în 2020, pe când cea pentru personal necalificat va scădea cu 12 milioane. La acestea se adaugă analize ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România care arată că lipsa de consiliere este unul din principalele motive ale abandonului școlar universitar.

| Scopul proiectului
    Scopul: O tranzitie oportuna intre invatamantul liceal si cel universitar, ducand la o scadere a ratei de abandon scolar universitar.
O1: Cunoasterea aspectelor specifice vietii de student, inclusiv cursuri, laboratoare, examene si educatiei nonformala, de catre cel putin 800 de elevi din Romania in perioada 1 Iulie - 1 August 2013
O2: Cresterea constientizarii importantei unei alegeri adecvate a programului de studii universitare in randul a 300.000 de elevi si parinti.


Universitati de Vara pentru Elevi Universitati de Vara pentru Elevi Universitati de Vara pentru Elevi

| Aria geografica
    Bucuresti, Galati, Iasi, Suceava, Cluj-Napoca, Targu Mures, Alba Iulia, Oradea, Timisoara

| Rezumat
    Universitati de Vara pentru Elevi, organizate in 2013 sub sloganul „Noi invatam in Romania”, reprezinta cel mai amplu program national de promovare a unei alegeri informate si corecte a studiilor universitare de catre elevii din Romania.

Initiativa a ANOSR dezvoltata alaturi de Consiliul National al Elevilor, programul a adus peste 750 de elevi in universitatile din Romania. Acestia au participat la toate activitatile tipice vietii studentesti – cursuri, laboratoare, examene, activitati de educatie nonformala si activitati sociale. In urma experientei elevii sunt mult mai pregatiti sa isi aleaga facultatea si specializarea potrivita pentru ei!

Prin promovarea nationala asigurata de Consiliul National al Elevilor prin structurile sale din liceele romanesti, dar si de organizatiile studentesti si partenerii media ai proiectului, programul duce la o crestere generala a constientizarii valorii studiilor universitare dar si a importantei unei alegeri corecte si informate a acestora. Mesajul educational a ajuns deja in peste 1000 de licee din Romania si la peste 300.000 de elevi si parinti!


| Date beneficiari
    -

| Rezultatele proiectului
    Peste 800 de elevi au gustat viata de student in una din cele 11 universitati din 8 centre universitare implicate in cel mai amplu program national de promovare a unei alegeri informate si corecte a studiilor universitare de catre elevii din Romania. Timp de 10 - 14 zile acestia au mers la cursuri si seminarii simulate, organizate in special pentru ei, au sustinut examene, au participat la traininguri, au dezbatut probleme importante pentru educatie si tineret si au trait studenteste, dormind in camine, mancand la cantine si petrecand in localuri specifice studentesti. Astfel, elevii au avut ocazia sa afle daca programul ales este potrivit pentru ei, scazand riscul abandonului scolar universitar.

In acelasi timp, prin impactul mediatic puternic (stiri legate de rata abandonului si de proiect au aparut pe posturi precum Transilvania L!ve, Antena1, Radio Zu, Bucuresti FM, Hotnews, Adevarul, Edu Manager si alte peste 40 de preluari in presa nationala si locala a comunicatului initial), prin promovarea in licee si online (pagina de facebook a proiectului avand uneori un reach de peste 30.000 pe zi) a fost crescut gradul de constientizare asupra importantei unei alegeri adecvate a studiilor universitare in randul a sute de mii de persoane, in acord cu obiectivele propuse.


| Bugetul proiectului (in RON)
    51000

| Parteneri
    Consiliul National al Elevilor

| Website-ul proiectului
    www.universitatipentruelevi.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->