Participanti & Proiecte
Impreuna pentru sanatatea rurala
|
Organizator: Impreuna pentru Sanatatea Rurala |
|
Categorie: Proiecte si campanii de voluntariat |
Acest proiect a aparut din dorinta de a fi de folos sistemului medical, care in prezent se confrunta cu probleme legate de subfinantarea serviciilor medicale, aceasta conducand la lipsa personalului medical specializat in a acorda asistenta medicala primara sau de specialitate. Acest aspect poate fi evidențiat prin urmărirea raportului număr de medici la 10.000 de locuitori. Astfel, cu un număr de 4-7 medici la 10.000 de locuitori, situându-se pe ultimul loc in Europa.
| Scopul proiectului
Scopul: combaterea deficitului de personal medical din România, prin: asigurarea unor îngrijiri medicale primare, gratuite în zonele rurale defavorizate si întocmirea de rapoarte către organele statului, al căror rezultat să îl reprezinte soluționarea problemei. Obiective: Evaluarea stării de sănătate a câte 80 de persoane din localitatea vizitată în respectiva ediție de doua zile, prin analize, anamneză, examen clinic pe aparate și sisteme și dupa caz, ECG sau ecografie, investigații si consult. Recomandarea unui tratament în urma consultației, sau direcțictionarea catre servicii medicale.
| Aria geografica
judetele: Ilfov, Giugiu, Calarasi, Tulcea, Ialomita, Dambovita, Prahova
| Rezumat
Este cunoscut faptul ca Sistemul Sanitar din Romania se confrunta atat cu probleme legate de subfinantarea servicilor medicale dar si cu lipsa personalului medical specializat in a acorda asistenta medicala sau de specialitate. Acest aspect poate fi evidentiat in mod facil urmarind raportul numar de medici la 10.000 de locuitori ce ne indica faptul ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa la acest capitol avand doar 4-7 medici la 10.000 de locuitori. In acest sens, proiectul nostru isi propune sa dea o mana de ajutor sistemului medical din Romania, prin implicarea activa a studentilor la medicina, a medicilor rezidenti si specialisti, a partenerilor si a institutiilor medicale in asigurarea de investigatii si consult de specialitate in mediul rural. Scopul proiectului consta in combaterea deficituluide personal medical din Romania prin asigurarea unor ingrijiri medicale primare gratuite in zonele rurale, izolate si defavorizate economic si intocmirea de rapoarte catre organele statului, al caror rezultat sa reprezinte solutionarea problemei. Proiectul a fost structurat sub forma de editii, iar in fiecare editie am reusit sa consultam in jur de 80 de persoane, acestea beneficiind de examen clinic pe aparate si sisteme, analize (colesterol, trigliceride, hemoglobina, glicemie), masuratori,Electrocardiograma, ecografie abdominala si pelvina,audiograma, consult cardiologic, dermatologic, ginecologic, pediatric si informatii despre educatia sanitara. Pana in present am reusit sa realizam 13 astfel de editii, in care am depistat numeroase afectiuni pentru care am oferit tratament si consultanta medicala.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ne-au ajutat foarte mult la realizarea proicetului. In cateva editii, localnicii ne-au oferit cazare, transport si ne-au amenajat spatiul unde ulterior ne-am desfasurat activitatea. Beneficiari indirecti am considerat a fi studentii medicinisti voluntari deoarece prin acest proiect, studenții au sansa de a practica ceea ce au învățat în facultate, de a face o anamneză corectă, un examen clinic detaliat și uneori chiar de a pune un diagnostic. Contributia studentilor voluntari e putin spus, ei au constituit "temelia" si "stalpii" acestui proiect.
| Rezultatele proiectului
Pe parcursul a aproximativ 2 ani s-au efectuat 13 editii in care au fost consultati 1200 de adulti si 550 de copii.
Persoanele care au fost depistate cu diverse problemesi-au aflat problemele, și-au continuat investigațiile, și astăzi fie continuă tratamentul, fie continuă dieta sau chiar și-au rezolvat deja problema. Cu ajutorul nostru unii dintre ei au depistat din timp afecțiuni grave, alții stadiul bolilor deja existente sau ce urmează să aducă BARZA în casa lor etc..
| Bugetul proiectului (in RON)
60000,95
| Parteneri
Proiect sustinut de: Colegiul Medicilor din Romania, Directiile Sanitare Judetene, Asociatia comunelor din Romania, Societatea Nationala de Medicina de familie
| Website-ul proiectului
http://www.facebook.com/#!/Impreuna.Pentru.Sanatatea.Rurala?fref=ts