Participanti & Proiecte
CODE Kids – drone pentru copiii din cluburile de coding
|
Organizator: |
|
Categorie: Campanii sociale |
In cluburile CODE Kids din satele din zona Olteniei fac coding peste 300 de copii. Acestia se intalnesc in timpul liber in laboratoarele create in bibliotecile publice din zona lor pentru a invata si a-si dezvolta abilitatile de codare.
| Obiectivele campaniei
Dezvoltarea educatiei, transformarea bibliotecilor publice din cadrul programului CODE Kids in centre de inovatie pentru intreaga comunitate. Extinderea perspectivelor de viitor ale copiilor si diversificarea activitatilor de care au parte in cadrul cluburilor prin dezvoltarea aptitudinilor de manevrare drone.
| Aria geografica
Rucar, Topoloveni, Pietrari, Tomsani, Osica de Sus, Bals, Farcas, Vladimir si Barbatesti
| Rezumat
In 2021, CEZ a oferit 10 imprimante 3D si 10 drone care sa fie folosite atat de copii, dar si de membrii comunitatilor locale.
In urma acestor donatii, in anul 2022, in cadrul cluburilor a luat nastere Scoala de piloti de drone, menita sa ofere copiilor toate informatiile necesare manevrarii dronelor si sa le deschida noi perspective profesionale de viitor.
Astfel, pe langa activitatile de coding, copiii au inceput sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile practice in manevrarea dronelor. Scoala de piloti de drone s-a desfasurat pe parcursul verii 2022, de-a lungul a 6 module teoretice si practice, iar finalul cursurilor a fost incununat cu o intalnire memorabila, care sa aduca istoria si tehnologia impreuna.
Evenimentul a avut loc la Cula Izvoranu-Geblescu, monument istoric cu importanta deosebita din judetul Dolj, iar misiunea copiilor a fost aceea de a demonstra ce au invatat pe parcursul cursurilor. Ei au fost invitati sa inalte dronele si sa captureze imagini video cu monumentul istoric si imprejurimile, pentru realizarea unui clip de prezentare. Clipul final a fost oferit primariei de care apartine cula, pentru a fi folosit in scopul promovarii monumentului istoric.
Mai mult, in cadrul Targului National de Stiinta CODE Kids 2022, a fost creata o sectiune noua, dedicata abilitatilor de pilotare drone. Copiii au fost provocati sa realizeze, cu ajutorul dronelor, un clip de prezentare a comunitatii din care fac parte. In urma jurizarii, la care au luat parte si voluntari CEZ, castigatorii au fost copiii din clubul Wizards Code Kids, Pietrari.
Pe tot parcursul anului 2022, am continuat si programul de mentorat, in care 9 voluntari CEZ au sustinut worlshopuri pe teme non tehnice cum ar fi: inteligenta emotionala, incredere de sine, energie verde, educatie financiara
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii directi: peste 300 de copii din cluburile de codare din Oltenia si coordonatorii lor.
Beneficiari indirecti: Si alti membri ai comunitatii, aproximativ 3000 de persoane, se pot folosi de dronele donate de CEZ, intrucat au fost montate in bibliotecile publice si puse la dispozitia intregii comunitati din fiecare zona.
Atat copiii din cluburi, cat si bibliotecarii coordonatori, s-au implicat in acest proiect, participand la workshopuri, la cursurile Scolii de Piloti de Drone, venind cu idei noi si aplicand lucrurile invatate. Bibliotecarii coordonatori au fost cei care au adus copiii in excursia de o zi la Cula Izvoranu-Geblescu pentru a filma videoclipurile cu drona.
| Activitati
In decembrie 2022 CEZ a donat cluburilor CODE kids din zona Olteniei 10 drone cu scopul de a le dezvolta noi abilitati tehnice, care sa ii ajute in viitor. Ca urmare a acestui fapt, in cadrul Programului CODE kids, pe langa activitatile de coding, s-a infiintat si o arie noua, Scoala de Piloti de Drone, menita sa ii invete pe copii mai multe lucruri despre aceasta activitate importanta pentru viitor. Scoala de Piloti de Drone s-a desfasurat pe perioada verii 2022 si s-a incheiat cu o proba practica, in care copiii au fost invitati sa inalte dronele si sa realizeze cate un videoclip folosind toate informatiile pe care le-au invatat pe parcursul verii. De asemenea, in cadrul Targului National de Stiinta CODE Kids 2022, a fost creata o sectiune noua, dedicata abilitatilor de pilotare drone. Ca si in anii trecuti, si in 2022 am pastrat componenta de voluntariat cu voluntarii CEZ, care le-au fost aproape copiilor pe tot parcusul anului, sustinand workshopuri pe diferite teme non-tehnice.
Ne-am dorit ca prin intermediul tehnologiei, sa aducem in lumina elemente de patrimoniu din zona Olteniei. Astfel, am organizat ultimul workshop practic din Scoala de Piloti de Drone la cula Izvoranu-Geblescu, unde copiii au realizat, cu ajutorul dronelor, un videoclip de prezentare a monumentului. Ulterior, acesta a fost donat primariei, pentru a fi utilizat in promovarea culei.
| Rezultatele proiectului
In urma campaniei, peste 300 de copii din cluburile de coding din : Rucar, Topoloveni, Pietrari, Tomsani, Osica de Sus, Bals, Farcas, Vladimir si Barbatesti au invatat cum sa foloseasca dronele, largindu-si astfel aria de cunostinte in domeniul tehnic.
| Parteneri
Fundatia Progress
| Despre organizator
Productie, distributie si furnizare de energie electrica
In data de 31 martie 2021, companiile Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania au fost achizitionate de fondurile administrate de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia.
| Website proiect
https://energiepentrubine.ro/code-kids-decodam-energia-viitorului-in-comunitatile-rurale/