close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ZBURD - Educatie prin coaching



| Organizator:
    Asociatia ROI
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Proiectul a fost gandit in contextul rezultatelor slabe de la examenul de Bacalaureat. Ne-am propus sa vedem care sunt cauzele. Din propriile experiențe educaționale si din intanirile pe care le-am avut in licee cu elevi, parinti si profesori am ajuns la concluzia ca școala se axeaza pe livrarea de informatii, si nu pe elevi. Există un fenomen generalizat de lipsa de motivatie si de interes, care se agraveaza cand elevii ajung la liceu. Elevii nu au o voce si nu sunt incurajati sa-si exprime opiniile si sa participe la procesul de invațare. Exista o lipsa de comunicare intre elevi-profesori-parinti, care se invinovatesc reciproc pentru lipsa rezultatelor. Elevii nu sunt invatati sa puna intrebari, sa-si descopere si sa-si dezvolte potentialul, mai ales daca provin de la scoli cu performante slabe si/sau din medii defavorizate.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este imbunatatirea performantelor a 5 licee care au avut rezultate slabe la Bacalaureat in 2011. In acest proiect, derulat in parteneriat cu Leadership in International Management, printr-o metoda de coaching de echipa testata in alte tari, elevii, parintii si profesorii invata sa lucreze impreuna. Treptat, ei isi asuma responsabilitatea pentru situatia existenta, constientizeaza problemele, invața sa isi stabileasca obiective, sa gaseasca solutii si sa actioneze. Facem trecerea de la atitudinea de victimizare la “impreuna reusim” prin responsabilizarea fiecarui actor.

ZBURD - Educatie prin coaching ZBURD - Educatie prin coaching ZBURD - Educatie prin coaching

| Aria geografica
    Brasov, Iasi, Sibiu, Campulung Muscel si Bucuresti

| Rezumat
    Nevoi
Scoala se axeaza pe livrarea de informatii, si nu pe elevi. Elevii nu au o voce si nu sunt incurajati ss-si exprime opiniile si sa participe la procesul de invatare, nu sunt invatati sa pună intrebari, sa-si descopere si sa-si dezvolte potentialul, mai ales daca provin de la scoli cu performante slabe si/sau din medii defavorizate. Exista o lipsa de comunicare intre elevi-profesori-parinti, care se invinovatesc reciproc pentru lipsa rezultatelor.
Obiective
Prin programul Zburd-Educatie prin coaching (www.zburd.ro), implementat de Asociatia ROI, elevi, parinti si profesori din 5 licee cu performante slabe invata sa lucreze impreuna printr-o metoda de coaching de echipa. Ei isi asuma responsabilitatea pentru situatia existenta, constientizeaza problemele, stabilesc obiective, gasesc solutii si iau acțiunile potrivite.
Activitati
Coachii voluntari faciliteaza procesul prin care se formeaza echipa liceului, constientizeaza problemele si isi asuma responsabilitati. Folosim o metodologie testata in alte țari, care se bazeaza pe coaching de echipa si are ca impact pe termen mediu schimbarea culturii organizationale pentru imbunatatirea procesului educational de la firul ierbii.
Rezultate
La Colegiul Terezianum din Sibiu, in clasa care a aplicat metoda, numarul corijentilor la matematică a scazut de la 12 la 2 si acum extind proiectul la nivelul intregului liceu. Colegiul Tehnologic Campulung a crescut rata promovabilitatii la BAC de la 2% în 2011 la peste 20% in 2012. Liceul Tehnologic Mecanica Fina Bucuresti a rezolvat problema disciplinei: daca in urma cu un an politia intervenea saptamanal, de la inceputul anului scolar 2012-2013 nu mai sunt astfel de conflicte. Mai mult, elevii au avut initiativa de a decora o clasa, fiind sustinuțti de profesori si parinti.


| Date beneficiari
    Beneficiarii au fost implicati in implementarea proiectului, pentru ca acesta este obiectivul: responsabilizarea si formarea unei echipe care sa actioneze pe cont propriu, sa-si analizeze situatia, sa-si identifice problemele, sa-si stabileasca obiective SMART si sa actioneze. Echipa de coachi doar faciliteaza formarea echipei, beneficiarii sunt cei care isi setează obiectivele si masurile necesare. Astfel, apar diverse initiative de la ore de pregatire suplimentara pentru Bacalureat si masuri concrete pentru reducerea violentei, pana la activitati de educatie non-formala, precum organizarea unei serbari de Craciun sau decorarea unei clase impreuna cu parinti, elevi si profesori.

| Rezultatele proiectului
    Dupa cateva luni, am obtinut feedback pozitiv din partea elevilor, profesorilor si directorilor liceelor: constientizarea punctelor slabe/forte ale liceului; autocunoasterea/increderea in sine – elevii afla ce pasiuni si abilitati au si cum sa si le dezvolte; participantii invata sa lucreze in echipa; a crescut interesul si participarea elevilor la pregatirea pentru Bacalaureat; s-a imbunatatit comunicarea intre elevi si profesori.
De exemplu, la Colegiul de Industrie Alimentara Terezianum din Sibiu proiectul a inceput cu o clasa de a XI-a prin implicarea directa a directorului, dirigintelui si elevilor. Primele rezultate: imbunatatirea comunicarii elevi-profesori, formarea de grupuri de studiu (matematica), numarul de corigenti din aceasta clasa a scazut de la 12 la 2. Acum, echipa si-a propus aplicarea modelului la nivelul intregului liceu.
La Colegiul Tehnologic Campulung Muscel echipa proiectului a decis ca e necesara o atitudine mai ferma din partea profesorilor. Rezultate: o parte din profesori au imbunatatit modul de predare; elevii au o mai mare incredere in ei; promovabilitatea a crescut de la 2% la 20%.
La Colegiul Tehnic Mecanica Fina Bucuresti la cererea elevilor au avut loc sesiuni cu coachi/consilieri de resurse umane ref. orientarea in cariera. In plus, interesul elevilor din clasele terminale pentru pregatirea pentru BAC a crescut. Nu in ultimul rand, a fost rezolvata problema disciplinei/violentei in școala: daca in urma cu un an politia era chemata sa intervina saptamanal, de la inceputul acestui an scolar nu au mai fost astfel de conflicte.


| Bugetul proiectului (in RON)
    594000

| Parteneri
     Asociatia Romana pentru Coaching,

| Website-ul proiectului
    www.zburd.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->