Participanti & Proiecte
STAND-UP COMEDY prevenire HIV pentru liceenii din rural!
|
Organizator: Asociatia Semper Musica |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
In 2016, in era tehnologiei, 42% dintre cazurile de noi infectie cu HIV au fost inregistrate pe segmentul de varsta 15-29 de ani. In 2018, 50% (cnlas.ro). In prezent, o situatie de altfel neschimbata de 50 de ani, parintii nu vorbesc cu copiii lor adolescenti despre infectia cu HIV sau contraceptie, iar cadrele didactice refuza sa le vorbeasca elevilor despre aceste teme din teama de a nu fi penibili sau de frica parintilor. Romania se afla pe locul 1 in UE in ceea ce priveste numarul fetelor insarcinate de sub 15 ani (Eurostat). Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii mentioneaza grupul persoanelor care traiesc cu HIV din Romania ca fiind unul dintre cel mai discriminate grupuri din tara (2018) In 2017, judetele Iasi si Botosani se aflau pe locul 6 in Romania in ceea ce priveste numarul de noi cazuri de HIV.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului: Prevenirea noilor cazuri de infectie cu HIV din randul tinerilor de liceu din comunitati rurale din judetele Iasi si Botosani, judete care au inregistrat in 2017 unele dintre cele mai numeroase NOI cazuri de infectie cu HIV.
Obiectiv principal: Cresterea accesului pentru 4930 elevi de liceu cu varste intre 15 si 19 ani din 15 comune, din judetele Iasi si Botosani, din 15 licee tehnice, la informatii corecte legate de HIV și folosirea prezervativului, in 5 luni.
Proiectul a mai avut inca 2 obiective legate de continuarea proiectului si consilierea prin WhatsApp pentru tineri
| Aria geografica
15 localitati rurale din judetele Iasi si Botosani: Vorona, Sendriceni, Raducaneni, Halaucesti, Targu Frumos, Belcesti, Harlau, Botosani, Plopenii Mari, Bucecea, Trusesti, Stefanesti, Vladeni, Podu Iloaiei, Miroslava
| Rezumat
Cand te uiti pe statistica oficiala si vezi ca 50% dintre cazurile noi de infectie cu HIV (2018) sunt inregistrate pe segmentul de varsta 15-34 ani, parca este de ajuns ca sa iti doresti sa iei la picior fiecare liceu din judetele cu cele mai multe cazuri ca sa le explici tinerilor de ce este necesar sa se protejeze. Daca la povestea aceasta cu cifrele mai adaugi si faptul ca parintii nu vorbesc cu proprii copii adolescenti despre HIV si folosirea corecta a unui prezervativ, profii la scoala nici atat, in zona Moldovei sa vorbesti despre sex este inca un foarte mare tabu, domeniul prevenirii HIV este slab finantat sau deloc, Romania este pe locul 1 in UE la numarul de mame sub 15 ani, atunci este clar de unde provine situatia asta. Si atunci ne-am propus sa prevenim cazurile noi de HIV din randul tinerilor de liceu din 15 comune din 2 judete aflate pe locul 6 in tara la numarul de noi infectii cu HIV, Iasi si Botosani. Si nu oricum ci prin folosirea de tool-uri de STAND-UP COMEDY. Am reusit oare? 4.930 liceeni din 15 comune au fost informati prin 187 ore de STAND-UP, 504 tineri de la nivel national au fost consiliati prin WhatsAPP (- nu toti ajung la sesiunile noastre) si 30 de profi din cele 15 licee accesate cu sesiuni au primit 30 de JOCURI non-formale cu care sa informeze urmatoarele generatii de elevi de a IX a (-ca demersul sa fie sustenabil). Si toate acestea cu doar 1.28 EURO/beneficiar si prin voluntariat, toate cele 187 ore pentru sesiuni fiind neplatite. Si cu STAND-UP-ul cum a fost? Pentru ca stim cat este de popular stand-up-ul printre tineri, am inclus in sesiunea noastre mai multe elemente de acest tip pentru ca sesiunea sa fie atractiva. Un one man SHOW cu glume amuzante si adecvate si cu elementul - FUN EDUCATION + DUREX, am reusit sa avem succes.
| Date beneficiari
5.470 (6 voluntari, 4.930 liceeni din 15 comune rurale, jud Iasi si Botosani, 504 tineri, nivel national, consiliati prin WhatsApp, 30 cadre didactice din 15 licee tehnice rurale )
| Date beneficiari
Comunitatea prin>>>Reach Facebook: 19.716, interviu Radio Romania Iasi, 26 aparitii in presa locala si nationala, inclusiv la TVR. Alti indirecti: grupul de prieteni din jurul tinerilor informati, alte cadre didactice din liceele accesate.
| Activitati
A1. Am organizat 187 ore de prevenire HIV prin STAND-UP COMEDY pentru 4.930 de liceeni din 15 comunitati rurale, din 15 licee tehnice, din jud. Iasi si Botosani – judete cu unele dintre cele mai multe cazuri de noi infectii cu HIV in 2017.
O sesiune a insemnat un ONE MAN SHOW cu durata de 50 min pentru fiecare clasa de elevi din liceele accesate. Practic, s-a informat clasa cu clasa. S-a discutat cu elevii, folosindu-se glume potrivite de tip STAND-UP, despre diferenta dintre HIV si SIDA, cai de transmitere, cum nu se transmite, testare, tratament, folosirea corecta a unui prezervativ masculin si feminin si alte mijloace de contraceptie disponibile. La final, s-au oferit prezervative Durex gratuite, semne de carte in forma de prezervativ, mascote Spermy si pixuri banner.
A2. Am oferit consiliere GRATUITA, anonima si confidentiala pentru 504 de tineri de la nivel national prin WhatsApp.
Cum nu toti ajung la sesiuni, dar au intrebari legate de debutul vietii sexuale, sarcina si folosirea prezervativului, am oferit un numar de mobil unde orice tanar de la nivel national a putut pune intrebari legate de temele de mai sus.
A3. Am dezvoltat 1 JOC nonformal pentru cadre didactice pe care acestea sa il foloseasca in vederea informarii urmatoarelor generatii de elevi. 30 de jocuri au fost oferite gratuit pentru 30 profi din cele 15 licee care au gazduit sesiunile.
A4. Am realizat si o mica cercetare prin aplicarea de 337 de chestionare in liceele in care am livrat sesiuni.
| Rezultatele proiectului
In primul rand, 4.930 liceeni din rural sunt cu cativa pasi mai departe de o posibila infectie cu HIV, stiu cum se foloseste corect un prezervativ si ce metode de contraceptie au la dispozitie pentru a preveni o sarcina neplanificata. In plus, prin aplicarea a 337 chestionare in liceele accesate, am inteles ca 82% dintre elevii de liceu discuta rar sau niciodata cu parintii despre debutul vietii sexuale, iar 89% discuta rar sau niciodata despre folosirea unui prezervativ. In acelasi timp, sesiunile de educatie prin STAND-UP au crescut cu 10% numarul elevilor care au declarat ca utilizarea prezervativului este foarte importanta atunci cand au un contact sexual. 98% dintre tinerii participanti la studiu declara faptul ca sunt „foarte multumiti” si „multumiti” de sesiunea de informare. In plus, 504 tineri de la nivel national au primit consiliere IMEDIATA prin WhatsApp legata de infectia cu HIV, folosirea corecta a unui prezervativ, debutul vietii sexuale sau sarcina. Iar 15 licee tehnice au 30 jocuri nonformale de prevenire HIV pe care le pot utiliza pentru informarea viitoarelor generatii de elevi.
| Bugetul
34383
| Parteneri
Asociatia Pacientilor din Galati - asociatie dezvoltata de persoanele care traiesc cu HIV din judetul Galati; Fundatia ORANGE - finantator; DUREX RO - sponsor prezervative si mascote Spermy
| Website proiect
www.doareu.com