Participanti & Proiecte
Apicultura si dezvoltarea economica in mediul rural
|
Organizator: World Vision Romania |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Regiunea de nord-est, este cea mai saraca din tara: 47% mai saraca decat media nationala, cu mai mult de 35% din populatie care trăieste in saracie. Judetul Vaslui este cel mai sarac din Uniunea Europeana şi are cea mai mare rata a natalitatii si cea mai numeroasa populatie de etnie roma. Din 1989, fabricile din judet au fost privatizate iar mai apoi au intrat în faliment. Productia de miere este o afacere profitabila pentru micii antreprenori din mediul rural. Conditiile climaterice naturale sunt extrem de favorabile, judetul Vaslui fiind una din cele mai bune zone pentru apicultura, mai ales datorita padurilor de salcam. In plus, s-a constatat o crestere a cererii de miere de albine la nivel national si international, iar guvenul acorda mai multe stimulente pentru apicultori, mai ales pentru cei reuniti in asociatii.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost de a creşte nivelul de trai al gospodăriilor şi comunităţilor. Proiectul a propus împuternicirea gospodăriilor sa practice apicultura la un nivel eficient si competitv, astfel incat aceasta sa devina o activitate economica generatoare de venit si o alternative viabila la agricultura de subzistenta. Apicultorii au invatat să produca miere de albine si să genereze profit pentru a imbunătăti viata copiilor si a familiilor, pentru a reduce saracia, inegalitatea si rata de angajare, contribuind la transofmrarea economica si sociala a comunitatilor.
| Aria geografica
Vaslui
| Rezumat
Prin Proiectul Apicol, 100 de familii beneficiare din comunele Dumesti, Todiresti si Rafaila au primit echipament apicol în valoare de 1.000$: cate 5 stupi de albine si instrumentar necesar. Ei au participat la cursuri si lectii practice in stupina. Bugetul proiectului a fost de 215.000$, bani investiti pe tot parcurul proiectului. Apicultorii au fost instruiti şi monitorizati permanent privind accesarea de fonduri europene, dezvoltarea strategică in acord cu Planul National de Dezvoltare Rurala si participarea la schimburi de experienta si targuri de produse traditionale. Apicultorii au infiintat Asociatia Apicola Negresti cu 60 de membri cotizanti si un presedinte ales; au înfiinţat Cooperativa agricola „Apicola Florile Vasluiului” si un magazin apicol prin care pot achizitiona echipamente, medicamente si hrană pentru albine la preţ de producător si care le ofera sansa de a-si vinde mierea. Donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1330 de stupi. Apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vandute la preţul de 15 lei pe kilogram, aducand in comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la rândul lor câte un stup pentru alte 12 familii care vor fi mai departe sprijinte sa genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat cate un stup pentru Centrul Scolar de Educaţie Incluziva din Negresti. Asociatia Apicolă ii ajuta pe elevi să deprinda tainele meseriei de apicultor.
| Date beneficiari
Fiecare beneficiar a platit contravaloarea a 10% din pachetul tehnologic, adica 100$. Apicultorii au demonstrat o schimbare de atitudine si de comportament: au renuntat la venitul minim garantat acordat de primarie intrucat generat venituri pe cont propriu, au apelat la institutiile judetene, au interactionat cu specialisti din domeniu, au negociat preturi de vanzare, au colaborat permanent unii cu altii; sub numele Cooperativei Agricole “Florile Vasluiului” au devenit un brand cunoscut pe piata pentru calitatea produselor oferite si au participat la diferite evenimente avand o mai buna reprezentare in relatie cu alte companii si institutii (potentiali cumparatori), au obtinut atragerea de fonduri europene si de subventii iar unii dintre beneficiari au pus bazele unor mici afaceri, cum ar fi Magazinul Apicol din Negresti.
| Rezultatele proiectului
Apicultorii au infiintat Asociatia Apicola Negresti cu 60 de membri cotizanti si un presedinte; au înfiinţat Cooperativa agricola „Apicola Florile Vasluiului” si un magazin apicol prin care pot achizitiona echipamente, medicamente si hrană pentru albine la preţ de producător si care le ofera sansa de a-si vinde mierea. Donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1330 de stupi. Apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vandute la preţul de 15 lei pe kilogram, aducand in comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la rândul lor câte un stup pentru alte 12 familii care vor fi mai departe sprijinte sa genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat cate un stup pentru Centrul Scolar de Educaţie Incluziva din Negresti. Asociatia Apicolă ii ajuta pe elevi să deprinda tainele meseriei de apicultor. Mai mult decat atat, cei 100 de apicultori au demonstrat grija fata de copiii din comunitate. Atunci cand copilul unei familii din proiect a necesitat ingrijiri medicale speciale, fiecare a donat suma de 10 lei pentru a acoperi costul tratamentului. In acest fel, cei 100 de apicultori din cele trei comunitati invecinate au demonstrat ca sunt o forta comuna in protejarea copiilor din comunitate.
| Bugetul proiectului (in RON)
500000
| Parteneri
Consiliul Judetean Vaslui, Prefectura Vaslui, Consiliile Locale din comunele Dumesti, Todiresti, Rafaila, Directia Agricola de Dezvoltare Rurala, Camera Agricola Judeteana, Directia sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor, Directia de Sanatate Publica Vaslui, Oficiul Judetean de Reproductie si Ameliorare a Animalelor, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Iasi, Statiunea de cercetare apicola Poieni, Fabrica de Zahar Agrana Roman, Asociata Crescatorilor de Albine Vaslui,
| Website-ul proiectului
http://www.worldvision.ro/agricultura-si-dezvoltare-rurala-a273.html