close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Banometru 2020-2022



| Organizator:
    Asociația Educație pentru Viața Reală
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Banometru a fost gândit inițial,în 2016,pt persoanele care aveau dificultăți la plata datoriilor/chibzuirea cheltuielilor, și din 2019 este destinat oricărei persoane vulnerabile financiar. În 2020 a fost refăcut pe baza unui proces participativ de Design Thinking (80 de beneficiari implicați), în care am aflat nevoile și așteptările lor de la un astfel de program. Pe baza procesului am creat și dezvoltat platforma online, conținutul acesteia, și am rafinat metodologia de coaching și pe cele de comunicare și măsurare de impact. Am creionat personas Banometru (Alin Forever Young, Felicia Phoenix, Mariana Supraviețuitoarea) cu personalități, griji și nevoi diferite, pentru care am dezvoltat mai multe tipuri de resurse, pe lângă cursuri și coaching- articole, webinarii, calculatoare, program de învățare peer to peer, simulatoare, newslettere

| Scopul proiectului
    Să sprijine cât mai mulți români să fie sănatoși fin.Dezv.capacității pers.cu vulnerabilități fin.de a lua decizii&de a face acțiuni pt rezultate(fond de urgență,economii,fără datorii/cheltuieli impulsive,mai pregătit pt.crize),dezv.capacitate de adaptare la schimbări.Creare de contexte&comunități de sprijin&de învățare fin.,activând solidaritatea între beneficiarii proiectului.Elaborarea de analize de impact pt identif elementelor din contextul personal(griji&nevoi,ce ii face să ia anumite decizii/să aibă anumite comportamente)și diminuarea fragilităților financiare(acțiuni-posibil rezultat)

Banometru 2020-2022 Banometru 2020-2022 Banometru 2020-2022

| Aria geografica
    București, Ilfov, Cluj, Timiș, Iași, Brașov, Sibiu, Constanța, Olt, Galați, Alba, Bihor, Mureș, Dolj, Argeș , Prahova, Craiova, Bacău, Arad, Baia Mare, Suceava, Brăila, Botoșani, Hunedoara, Ialomița, Satu Mare, Vâlcea, Covasna, Călărași, Neamț, Arad, Buzău, Maramureș, Caraș-Severin, Teleorman, Sălaj, Tulcea, Dâmbovița, Gorj, Vrancea, Vaslui. Pe lângă România, au apelat la proiect și români din diaspora aflați în dificultate stabiliți în Olanda, Londra, Chișinău, Viena, Milano, Madrid, Frankfurt, Munchen, Paris și Marlow.

| Rezumat
    În România ed.fin.este tabu.Doar 1% dintre români ar apela la un consilier fin.pt a depăși o perioadă dificilă.Avem cel mai redus nivel de alfabetizare financiară din Europa- 8%.40% dintre noi nu au economii.În urma discuțiilor directe/a unor chestionare anonime, aflăm că oamenii au ca griji/frici: plata datoriilor,nu se descurcă cu banii de la o lună la alta ,dacă apare ceva neprevăzut nu pot susține/ susțin greu acea cheltuială,cheltuie compulsiv/iau decizii greșite(conștienți de comportament,nu reușesc să se îndrepte),trăiesc cu frica zilei de mâine/cu frica faptului că la bătrânețe nu se descurcă,nu știu să planifice o schimbare în viață.
75% din benef.programului sunt la prima experiență de ed.fin. și au minim o fragilitate financiară din cei 7 indicatori evaluați la intrare.
Obiectivul Banometru este să sprijine cât mai mulți români(min. 10.000 în 5 ani)să fie sănătoși financiar.Am făcut coaching personalizat cu 3264 de pers.,elearning pentru 16780 prin platforma online(14 cursuri gratuite,subiecte:Cum ții cheltuielile sub control,Cum transformi abilități în bani),al comunității online(grup de sprjin pe facebook dedicat subiectului Sănătate financiară, 7059 mb).Am desfășurat programul de învățare peer to peer Parteneri de Succes-16 ediții, 120 participanți.
776.000 pers.au accesat resursele platformei Banometru, și 16780 pers.au creat cont pentru a accesa cursurile online gratuite.
18016 pers. primesc newsletterele noastre cu tematică educațională.Peste 2000 de pers.au interacționat cu echipa la evenimentele de promovare a ed.fin. din Iași&Timiș.
19 ONGuri au primit granturi în valoare totală de 100.000 euro și au fost instruite&asistate să aplice metodologia Banometru.Aceste ONG-uri au susținut coaching financiar cu 544 pers.și ateliere de ed fin cu 1892 pers.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari de consiliere prin coaching 1 la 1:3649 persoane,Beneficiari atelier practic de sănătate financiară: 3264 persoane. Peste 4000 de persoane care au aflat in mod direct despre Banometru la evenimentele de promovare din jud Iași și Timiș.

| Activitati
    Programul are la bază 3 piloni(ed.personalizată, coaching,analiza impact).Există 4 etape de schimbare: 1.reacție pozitiva 2.să se mute într-un proces de învățare 3.să schimbe comportamente ca apoi să existe 4. impactul real.Limbaj uman&practic,info calitative pt a crește cunoștințele fin.ale individului.Abordare sistematică pt. a dezv.abilitățile de luare a deciziilor fin-activități și resurse:cursuri video,webinarii&intervenții live,ateliere online/offline,articole/resurse de referință,calculatoare&instrumente(simulator de alegeri,calculator de economii),ev.offline de promovare a ed.fin.Prin elementele cu impact,adică:coaching financiar;program de învățare peer to peer- Parteneri de succes;comunitate de sprijin-activăm beneficiarii să ia o decizie și să o transpună în comportamente fin.sănătoase.Plecând de la obiectivul benef. se lucrează în cocreare pt.atingerea acestuia,indiferent că este renunțarea la cheltuieli impulsive,creare fond de urgență/economii,rambursare anticipată,managementul datoriilor,diversificare venit/plan pe termen lung.Multiplicare&durabilitate-analiza de impact surprinde elemente din ecosistemul fin.personal%evoluția lui pe parcursul programului,pt a diminua fragilitățile fin. identificate la intrarea în program.În granturi oferim asistență tehnică,formare&coaching lucrătorilor sociali,facem transfer de metodologie de coaching fin.Astfel,crește capacitatea ONGurilor de a îmbunătăți intervenția socială pt.a răspunde mai bine nevoilor grupului lor țintă.

| Rezultatele proiectului
    Adunăm datele despre impactul proiectului prin formular la intrarea în proiect,iar la 3,6 și 12 luni de la ieșirea din program trimitem formulare anonime pentru a înregistra progresul și datele care se modifică. Măsurăm gradul de vulnerabilitate financiară al persoanei la intrarea în coaching, pe parcursul și la ieșirea din coaching. Cele mai importante direcții de impact: Nivel reacție – în medie 70% au declarat că sunt la prima experiență de educație financiară. Nivel învățare - la intrare în proiect, aprox 30% țin un buget personal, procentul lor a crescut cu 50% , așadar 80% dintre aceștia au învățat să țină un buget și îl folosesc, după Banometru. Nivel comportament - după Banometru, 60% economisesc pentru fondul de rezervă și 40% au mai multe surse de venit. Nivel de impact 88% spun că Banometru a avut impact pozitiv asupra calității vieții lor financiare. 97% păstrează obiceiul de a se educa financiar la 12 luni de la încheiere. Beneficiarii au achitat în avans datorii în valoare de 1.176.399 lei lei, au creat economii în sumă de 684.602 lei, au caștigat din resurse extra 292.051 lei și au plătit datorii la care aveau întârziere în valoare de 206.710 lei.Top 5 acțiuni cu impact pozitiv asupra sănătății financiare: am închis cardurile de credit, am automatizat plățile, cheltuiesc mai cumpătat, am crescut veniturile prin dezvoltarea abilitaților, când apare impulsul de a cumpăra, mă întreb: chiar am nevoie de acest lucru? În 2022, 460 persoane declară că au devenit un mic consilier financiar (informal) pt cei apropiați.

| Bugetul
    5373650 LEI

| Parteneri
    Asociația Educație pentru Viața Reală (expert ed fin,organizator),ING Bank România ( finanțator și partener), Asociația pentru Relații Comunitare ( coordinator componentă granturi și partener)

| Despre organizator
    Misiunea AEVR e dezvoltarea de comunități sustenabile cu cetațenii autonomi și cu inițiativă antreprenorială. Ed. financiară este un aspect esențial al educației pentru viața reală pentru beneficiari: tinerii și adultii cu fragilități financiare, ONG, grupuri vulnerabile, lucrători de tineret și sociali. Asigurăm creșterea calității serviciilor prin integrarea unui nou model de consiliere financiară prin training, coaching și metode de educație nonformală, cercetare și analiza de impact.

| Website proiect
    banometru.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->