close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fondul Viață pentru Nou-Născuți



| Organizator:
    Fundația Vodafone România
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    În România, la fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Aceștia nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale. Locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate. În urma lansării call-ului de finanțare, am urmărit să identificăm și să sprijinim acele unități medicale și secții de neonatologie care au cea mai mare nevoie de ajutor pentru echipare și dotare.

| Scopul proiectului
    Fondul Viață pentru Nou-Născuți este o linie de finanțare nerambursabilă care susține acțiuni care să ducă la scăderea mortalității infantile prin asigurarea accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale și creșterea calității îngrijirii tuturor nou-născuților, indiferent de locul în care se nasc.Proiectele implementate au avut în vedere dotarea cu echipamente medicale performante, cât și soluții de telemedicină care să ajute la stabilizarea, tratamentul sau transferul în condiții optime anou-născuților cu afecțiuni din secțiile cu nivel scăzut de competență.

Fondul Viață pentru Nou-Născuți Fondul Viață pentru Nou-Născuți Fondul Viață pentru Nou-Născuți

| Aria geografica
    Botoșani, Craiova, Caransebeș, Mediaș, Slatina, Tg. Mureș

| Rezumat
    România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Fondul Viață pentru Nou-Născuți este o linie de finanțare nerambursabilă care adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale severe.
Fondul urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale. Prima ediție a programului a înseamnat o linie de finanțare nerambursabilă pentru șase proiecte de dotarea și modernizarea a unor secții de terpie intensivă neonatală cu echipamente și aparatură medicale, soluții de telemedicină, toate pentru diagnosticarea, stabilizarea, tratamentul și transferul în condiții optime a pacienților nou-născuți cu afecțiuni medicale. Proiectele s-au desfășurat în secții și compartimente de neonatologie și de terapie intensivă neonatală din spitalele publice de nivel de competență I și II. În urma derulării proiectelor, 11.000 de nou-născuți vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior. Programul a adus beneficii pentru personalul medical din aceste secții, 200 de medici și asistenți medicali, care vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților.


| Date beneficiari direcţi
    11.000 de bebeluși din care 2.000 cu afecțiuni medicale, care se nasc anual în cele 6 secții de neonatologie sau terapie intensivă neonatală beneficiare ale programului

| Activitati
    Linia de finanțare ”Fondul viață pentru Nou-Născuți” a fost deschisă pe 20 mai 2021, în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare din România (ARC) care este administratorul fondului. Au fost depuse proiecte care au adresat 10 secții și compartimente de neonatologie și de terapie intensivă neonatală din spitalele publice nivel de competență I și II din țară, fiind identificate nevoi și soluții de dotare cu echipamente medicale performante.Cofinanțarea (contribuția solicitantului de proiect și a partenerilor la finanțarea proiectului) a fost de minimum 10% din valoarea proiectului (contribuție financiară). Pentru a primi finanțare, a fost obligatoriu ca solicitantul de proiect (ONG) să facă dovada parteneriatului cu unitatea medicală pe care o vizează proiectul și cu o autoritate publică care vine în sprijinul proiectului (de exemplu, Consiliu Județean, Primărie).Dupa depunerea proiectelor (perioada mai-iulie 2021), a urmat etapa de analiză, jurizare și interviuri online cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, șefii de secție si reprezentanți autorităților locale. În 28 octombrie 2021 au fost anunțate cele șase proiecte câștigătoare care au primit finanțare.Proiectele s-au derulat in perioada decembrie 2021 – decembrie 2022 și au presupus etape de solicitare de oferte,licitații, elaborarea contractelor de achiziție a echipamentelor și predarea către spitalele beneficiare, punerea în funcțiune și trainingul medicilor.

| Rezultatele proiectului
    Fiecare proiect din cele șase a fost monitorizat pe parcursul derulării prin raportările financiare și narative pe care le-am solicitat de la parteneri, organizațiile neguvernamentale locale. Ne-am uitat la aspectul financiar ca la o măsură a corectitudinii implementării proiectelor și acest lucru este important. Dar ceea ce ne-a interesat cel mai mult a fost modul în care proiectele implementate au adus beneficii în comunitățile în care s-au derulat: au îmbunătățit sau au salvat vieți, au adus speranță sau au oferit șanse. Fiecare viață salvată, fiecare bebeluș care are șansa unui start bun în viață a meritat tot efortul nostru. De exemplu, la Botoșani, în maternitatea Mavromati unde am făcut dotări cu aparatură în valoare de aproape 900.000 de lei, a venit pe lume un bebeluș care astăzi este în viață datorită unui ventilator performant, de ultimă generație, ce fusese achiziționat prin proiect și pus in funcțiune exact cu o zi înainte de nașterea copilului. Printre realizările programului, enumerăm: 11.000 de nou-născuți beneficiază de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior; anual, 200 de medici și asistenți medicali au condiții medicale mai bune, adecvate îngrijirii nou-născuților, în special a celor cu diverse afecțiuni;50 medici și asistente au fost pregătite în îngrijirea nou-născuților; 1 soluție de telemedicină a fost implementată la secția Spitalului Clinic Tg. Mureș; Peste 180 de echipamente medicale și aparatură conexă au achiziționate prin cele 6 proiecte.

| Bugetul
    4500000 LEI

| Parteneri
    Asociația Culturală Flower Power, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Consiliul Județean Slatina, județul Olt, Asociația Dincolo de Azi, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, Primăria Craiova, Fundația Comunitară Banatul Montan, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș , Primăria Municipiului Caransebeș, Asociația Prompt Maternity and Critical Care, Spitalul Municipal Mediaș, Primaria Municipiului Mediaș, Organizația Salvați Copiii, Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Asociația Cristi Vasiliu, Spitalul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș

| Despre organizator
    De 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului.

| Website proiect
    https://fundatia-vodafone.ro/proiecte/fondul-viata-pentru-nou-nascuti/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->