close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RAPORTUL Bunăstarea Copilului din Mediul Rural



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Bunăstarea copilului vulnerabil reprezintă preocuparea princială a World Vision. Provocările cu care se confruntă copiii din mediul rural sunt mari, dar nu există la nivel de ţară o cercetare care să le aprofundeze.
Astfel, raportul este cel mai complex studiu despre viața copiilor și familiilor din satele României. Scopul este de a înțelege cât mai bine contextul dezvoltării copiilor din prisma unei palete extinse de nevoi, ce cuprinde atât nevoile de bază, funcționale (hrană, casă, îmbrăcăminte), cât și nevoile superioare, emoționale (educație, iubire, apartenență, respect, integrare).
În 2022, odată cu realizarea celui de-a şaselea raport, fundaţia împreună cu Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România o serie de propuneri de politici publice pentru a creşte nivelul de bunăstare a copilului de la sat.


| Scopul proiectului
    Realizarea unei cercetări reprezentative şi complexe la nivel naţional care să identifice nevoile şi provocările copiilor din mediul rural.
Puterea subiectului bunăstării copilului de la sate pe agenda media şi publicăâ
Creşterea nivelului de conştientizare la nivelul societăţii şi autorităţile cu privire la problemele copilului din mediul rural şi realitatea de la sate
Posibilitate ca vocea copilului de la sate să fie ascultată de autorităţi
Politici publice pentru creşterea nivelului de bunăstare a copilului din mediul rural.
EŞANTION: peste 4000 respondenţi total


RAPORTUL Bunăstarea Copilului din Mediul Rural RAPORTUL Bunăstarea Copilului din Mediul Rural RAPORTUL Bunăstarea Copilului din Mediul Rural

| Aria geografica
    Iasi, Vaslui, Dolj, Valcea, Cluj, Ialomita

| Rezumat
    Cu o zi înainte de Ziua Copilului, World Vision România a lansat cel de al şaselea raport Bunăstarea Copilului din Mediul Rural, cel mai complex studiu despre viața copiilor și familiilor de la sate (peste 4000 respondenţi).Raportul face o radiografie a ceea ce înseamnă să fii copil şi adolescent la sat, de la educaţie, protecţie, sănătate fizică şi mentală, alimentație, siguranță. Printre rezultate: 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare; 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ.
Raportul a fost lansat într-o dezbatere în Parlamentul României, în prezenta a peste 20 de parlamentari din comisiile de învăţământ şi protecţia a copilului, dar şi a Ministrului Educaţiei, vicepreşedintele ANPDCA, europarlamentari, reprezentanţi ai Comisiei Europene, consilieri de stat.
În cadrul evenimentului din Parlament, copiii din programul “Vreau în clasa a 9-a” al WVR au prezentat Programul Copiilor pentru Bunăstarea lor, solicitând autorităţilor o serie de măsuri concrete pentru creşterea nivelului de bunăstare al copilui. În plus, copiii au lansat campania “Copiii Vor Puterea”.
Solicitarile copiilor si rezultatele obtinute:
Extinderea programului „Masă caldă” în şcoli/ REZULTAT: Va fi extins de la 300 scoli la 450, cf. noii Legi a Educatiei
Scoala Parintilor/ REZULTAT: Realizarea şi publicarea în dezbatere publica a Strategiei Naţionale de Educaţie Parentală
Mai multi onsilieri şcolari/ REZULTAT: Creşterea numărului cu 50%
articiparea elevilor la luarea deciziei/ REZULTAT: Includerea unui capitol integral in acest sens in Strategia Nationala pentru Protectia Copilui
Educatie sexual in scoli/ REZULTAT: Educația pentru sănătate devine obligatorie în programa școlara, cf noii Legii Educati


| Date beneficiari direcţi
    Peste 2 milioane de copii şi adolescenţi care trăiesc în mediul rural

| Activitati
    1. Realizarea raportul Bunăstarea Copilului din Mediul Rural/ METODOLOGIE: Pentru culegerea datelor, au fost folosite metodologii diferite ajustate la profilul specific celor 3 sub-eșantioane, după cum urmează:
Adulți – interviuri față-în-față folosind metoda TAPI (tablet-assisted personal interview). Completarea chestionarelor s-a realizat pe teren, cu asistența operatorului de interviu.
Adolescenți – interviuri online cu auto-completare folosind metoda CAWI (computer-assisted web interviews). Interviuri au fost completate individual de catre respondenți.
Copii – interviuri față-în-față folosind metoda PAPI (pen and paper interview) si o abordare mixta (parțial completare individual, parțial completare asistată).
2. Organizarea unei dezbateri avand ca partener Senatul Romaniei: https://www.facebook.com/WorldVisionRomania/videos/1669597046737831
Participanti: Ministrul Educatiei, Presedintii comisiilor de invatamant din ambele camere, peste 20 de parlamentari
3. Realizarea de catre Consiliul Consultativ al Coppiilor a Programului copiilor pentru Bunastarea lor, cu masuri clare, punctuale de politici publice
4. Promovarea în mass-media şi în digital a raportului şi a programului copiilor
5. Participarea la dezbaterile şi propunerile de legi care vizează copilul, pentru a face advocacy în vedere preluării măsurilor propuse de copii şi World Vision România în programul lor


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a pus, de 1 Iunie, Ziua Copilului, bunăstarea şi problemele copilului din mediul rural pe agenda publicului larg, a mass-mediei şi pe agenda autorităţilor.
Toate televiziule naţionale şi locale au preluat subiect, care s-a propagat masiv şi în mediul online.
De asemenea, la dezbaterea organizată în Parlament toate autorităţile responsabile cu elaborarea de politici publice cu privire la copil au fost prezente şi au auzite solicitările copiilor, spuse chiar de ei: copiii din mediul rural, susţinuţi de World Vision România, au adresat propuneri şi întrebări direct autorităţilor prezente.
Urmare a acestora, s-au concretizat politici pentru creşterea nivelul de bunăstare al copilului din mediul rural, deşi mai sunt multe de făcut în acest sens.
Solicitarile copiilor si rezultatele obtinute:
Extinderea programului „Masă caldă” în şcoli/ REZULTAT: Va fi extins de la 300 scoli la 450, cf. noii Legi a Educatiei
Scoala Parintilor/ REZULTAT: Realizarea şi publicarea în dezbatere publica a Strategiei Naţionale de Educaţie Parentală
Mai multi onsilieri şcolari/ REZULTAT: Creşterea numărului cu 50%
Participarea elevilor la luarea deciziei/ REZULTAT: Includerea unui capitol integral in acest sens in Strategia Nationala pentru Protectia Copilui
Educatie sexual in scoli/ REZULTAT: Educația pentru sănătate devine obligatorie în programa școlara, cf noii Legii Educatiei


| Bugetul
    50,000 LEI

| Parteneri
    Ministerul Educatiei, Parlamentul Romaniei

| Despre organizator
    Fundația World Vision este o organizație non-guvernamentală globală prezentă în aproape 100 de țări la nivel mondial, care își dedică activitatea bunăstării copilului. Credem că fiecare copil, indiferent de contextul social sau cultural din care provine, are dreptul la șanse egale de dezvoltare într-un mediu sigur și sănătos.
Suntem în permanență prezenți în comunitățile vulnerabile în care activăm, pentru a identifica nevoile actuale ale celor mai vulnerabili copii.


| Website proiect
    https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2022/05/Bunastarea-Copiilor-din-Mediul-Rural.pdf



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->