Participanti & Proiecte
Centrul Intergenerational Hercules
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Oportunitatile economice limitate si standardele scazute de viata ale populatiei din Costesti constituie sursa probleme sociale precum alcoolismul, violenta domestica, familiile separate, copiii neglijati, ceea ce conduce la analfabetism si abandon scolar. Elevii au nevoie de supraveghere, de recreatie prin activitati extrascolare atractive. Tinuti impreuna, copiii leaga prietenii, devin mai responsabili si invata sa comunice si sa se ajute reciproc. Stimularea voluntariatului in randul persoanelor de varsta a treia din orasul Costesti prin implicarea acestora in serviciile oferite de Centrul Intergenerational Hercules a incurajat dialogul si solidaritatea intre generatii aducand laolalta copii, tineri si batrani pentru a interactiona pozitiv, si a veni in intampinarea nevoilor fiecareia dintre generatii.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost de a incuraja dialogul si solidaritatea intre generatii aducand laolalta copii, tineri si batrani pentru a interactiona pozitiv, si a veni in intampinarea nevoilor fiecareia dintre generatii.
Obiectivele:
• Implicarea persoanelor de varsta a treia in activitatile sociale ale Centrului
• Transmiterea intergenerationala de cunostinte, educatie si ocupationala
• Diminuarea izolarii sociale, a sentimentului de singuratate si de lipsa de utilitate al persoanelor de varsta a treia
| Aria geografica
Costesti, jud. Arges
| Rezumat
Misiunea Centrului Intergenerational Hercules este de a dezvolta in orasul Costesti o comunitate puternica si autonoma, capabila sa gaeseasca singura solutii si resurse pentru rezolvarea situatiilor cu care se confrunta. Stimularea voluntariatului in randul persoanelor de varsta a treia din orasul Costesti, prin implicarea acestora in serviciile oferite de Centrul Intergenerational Hercules, a reprezentat directia strategica pe care ne-am propus-o.
Am adus laolalta copii, tineri si batrani pentru a interactiona constructiv, si a veni in intampinarea nevoilor fiecareia dintre generatii, prin :
• Crearea de oportunitati pentru persoanele varstnice de a se implica activ in activitati sociale si de a interactiona pozitiv cu copii si tineri, de a lucra impreuna si de a impartasi experiente.
• Transmiterea intergenerationala ocupationala, de educatie si cunostinte.
• Socializare si implicare sociala pentru beneficiari de toate varstele.
Astfel credem ca am reusit sa tratam sau sa eliminam sentimentul de singuratate si inutilitate al batranilor din comunitate, sa promovam solidaritatea intre generatii si sa folosim experienta si talentul varstnicilor in sprijinul beneficiarilor copii si tineri ai Centrului. Cu ajutorul varstincilor, am reusit sa prevenim abandonul scolar, sa oferim o alternativa de activitati recreative si educative, sa cultivam spiritual civic in randul copiilor si tinerilor.
| Date beneficiari
Copii beneficiari provin din familii sarace,in care parinti sunt ocupati cu asigurarea hranei neavand timp sa dezvolte copiilor abilitati practice si de viata.
Seniorii sunt varstnici la pensie, dornici de socializare, dornici sa se fie utili si sa-si transmita experienta si cunostintele.
Planificarea activitatilor din proiect a fost facuta de comun acord,de catre beneficiari, tinandu-se cont de programa scolara, doleantele si experienta seniorilor.
Seniori beneficiari si-au asumat responsabilitati clare in desfasurarea activitatilor.
| Rezultatele proiectului
20 varstnici au participat la activitati sociale, simtind ca le sunt puse in valoare potentialul si resursele de care dispu;
- Saptamanal au fost efectuate 120 ore de voluntariat in diverse activitati de catre seniorii voluntari;
- Copiii si tinerii invata de la seniori si duc mai departe anumite mestesuguri traditionale, realizandu-se un transfer de cunostinte si experienta;
- Au fost realizate 300 de picturi, 350 martisoare, 400 felicitari;
-Diminuarea riscului de abandonului/esecului scolar pentru 55 copiii;
- Formarea de abilitati de invatare si recuperare a launelor scolare pentru 55 copii;
- Cresterea capacitatii de adaptare si integrare socio-scolarapentru 55 de copii si 20 tineri;
- Sporirea capacitatii de relationare unii cu altii indiferent de varsta;
- reducerea comportamentelor si atitudinilor negative la copii si formarea unor comportamente normale;
- A scazut sentimentul marginalizarii si excluderii copiilor care provin din familii defavorizate si sentimentul de inutilitate la seniori;
55 de copii si-au dezvoltat abilitati practice si de viata prin transferul de cunostinte intre generatii.
| Bugetul proiectului (in RON)
100000
| Parteneri
Asociatia Hercules, Primaria Costesti
| Website-ul proiectului
http://www.fpmr.ro/index.php?page=centrul-comunitar-hercules