Participanti & Proiecte
Scoala Curiosilor - scoala de vara pentru educatie stiintifica
|
Organizator: Asociatia Secular-Umanista din Romania |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Ideea proiectului a venit in contextul in care, in tara noastra, stiinta este adesea perceputa drept neatragatoare si plictisitoare, fapt care a creat falsa impresie ca materiile stiintifice pot fi intelese si aprofundate de un numar restrans de elevi. Prin organizarea Scolii Curiosilor am dorit sa contribuim la schimbarea acestei perceptii prin popularizarea stiintei in randul elevilor prin activitati care sa imbine educatia cu joaca. Initiativa noastra a venit in contextul in care in orasul Piatra Neamt evenimentele extrascolare de promovare a stiintei sunt foarte putine, fapt cu atat mai vizibil in vacanta de vara. De asemenea, am dorit sa incurajam studentii si cercetatorii pasionati de stiinta sa devina popularizatori ai stiintei, totodata oferindu-le sansa unei experiente cu copiii care ii va ajuta in viitoarea cariera de profesor.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost cresterea atractivitatii cunoasterii stiintifice in randul elevilor de scoala generala din Piatra Neamt, prin oferirea sansei de a descoperi elemente fascinante ale stiintei pe parcursul unei scoli de vara care sa imbine educatia cu joaca. Obiective: 55participanti;Consolidarea interesului pentru stiinta, prin observarea, descoperirea, experimentarea si realizarea de mini-proiecte pe teme stiintifice; Dezvoltarea de spirit de observatie, analiza critica, curiozitate epistemica, lucru in grup; Stimularea voluntariatului pentru proiecte educationale in randul tinerilor.
| Aria geografica
Piatra Neamt, jud. Neamt
| Rezumat
Cunoasterea stiintifica este indispensabila pentru dezvoltarea si evolutia unei societati. Cu toate acestea, in tara noastra, din pacate, predarea focusata pe examinare face ca stiinta sa fie adesea perceputa drept neatragatoare si plictisitoare. Aceste premise nefavorabile au creat falsa impresie ca materiile stiintifice pot fi intelese si aprofundate doar de un numar restrans de elevi. Prin organizarea Scolii Curiosilor ne-am propus sa contribuim la schimbarea acestei perceptii prin popularizarea educatiei stiintifice in randul elevilor de gimnaziu. Initiativa noastra a venit in contextul in care in orasul Piatra Neamt evenimentele extrascolare de promovare a stiintei sunt foarte putine. Acest lucru este cu atat mai vizibil in perioada vacantei de vara, cand copiii care isi petrec vacanta in oras nu au oportunitatea de participa la evenimente educative, constructive, care sa combine jocurile cu educatia. Totodata, am dorit sa aducem impreuna studenti si cercetatori pasionati de stiinta care in calitate de voluntari sa prezinte in mod interactiv cunostintele lor pe limba copiilor. Am considerat ca astfel ii vom incuraja sa devina comunicatori si popularizatori de stiinta, in acelasi timp oferinde-le sansa unei experiente cu copiii care ii va ajuta in viitoarea cariera de profesor. Mai mult decat atat, am dorit ca intreaga scoala de vara sa fie organizata pe baza de voluntariat de catre liceeni din oras care sa aiba astfel sansa de a experimenta ce implica organizarea unui eveniment educational. In primele doua editii am avut 120 de elevi de scoala generala care au participat gratuit, 31 de studenti, profesori si cercetatori voluntari, 36 de liceeni voluntari si 27 de cursuri si ateliere din diverse domenii stiintifice.
| Date beneficiari
59 de elevi participanti, 18 elevi de liceu voluntari, 14 studenti si cercetatori
| Date beneficiari
1 instiutie culturala locala - Palatul Copiilor Piatra Neamt, 1 institutie publica locala - Primaria Piatra Neamt, 1 ONG regional - Asociatia Ucenicul Astronom, 1 sponsor societate privata, 2 afaceri locale - 1 pensiune, 1 restaurant, muzeele locale
| Activitati
Cereri sponsorizare si incheiere parteneriate cu alte ONG-uri si institutii locale; Intocmirea proiectului pentru finantare nerabursabila de la bugetul local al Primariei Piatra Neamt; Lansare apel pentru candidaturi din randul studentilor si cercetatorilor de la facultatile de stiinte; Selectare traineri pe baza CV-ului, motivatiei si programului propriu de predare interactiva). Anuntul a fost propagat prin intermediul facultatilor de stiinte si institutelor de cercetare regionale; Definitivarea programului activitatilor;
Promovarea scolii de vara in randul elevilor: anunturi in scoli, prin inspectorat, promovare online; Recrutare voluntari pentru diverse roluri dintre liceeni și profesori interesati.; Selectie elevi (pe baza formularului disponibil pe site-ul www.scoalacuriosilor.ro, precum si pe baza unei scurte compuneri cu titlul “Cum contribuie stiinta la dezvoltarea mea?”; Deschiderea evenimentului; Ateliere si experimente din biologie, matematica, fizica, astronomie si bioarheologie; Inchiderea evenimentului; Evaluare obiective initiale si analiza feedback-ului primit de la participanti; Intocmirea si depunerea raportului final.
| Rezultatele proiectului
Evenimentul a fost unul imbucurator si foarte bine primit atat de elevii participanti, cat si de liceenii voluntari, dar si de parinti care ne-au transmis prin mail, mesaje sau direct ca activitatile au avut un impact vizibil pozitiv asupra copiilor lor, acestia dorind chiar prelungirea evenimentului. Participantii au fost foarte entuziasmati de activitatile organizate. Acestia au impartasit experienta scolii de vara colegilor lor, iar anul acesta am primit deja solicitari de inscriere pentru a treia editie.
Totodata, studentii si cercetatorii care s-au implicat au fost foarte incantati de aceasta experienta, incurajandu-si colegii sa se inscrie si ei in acest proiect pe viitor.
| Bugetul
4300
| Parteneri
Asociatia Secular-Umanista din Romania, Asociatia Ucenicul Astronom, Palatul Copiilor Piatra Neamt, Primaria Piatra Neamt, Libraria Arhiprint SRL
| Website proiect
www.scoalacuriosilor.ro