close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Accelerator "PianoSTAR"



| Organizator:
    
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Proiectul a fost inspirat de parcursul profesional al presedintei asociatiei ARTUAL, Kira FROLU, pianista, in prezent masteranda la Academia Regala de Muzica din Londra, care a vrut prin acest proiect de cateva luni sa impartaseasca propria sa experienta castigata in mai multi „ani de pelerinaj” si sa contribuie la crearea unor sanse pentru copii la fel de talentati.

Kira si-a urmat de mica visul de a deveni pianist, trecand de la hobby prescolar la nivel de performanta, fiind prima romanca admisa la scoala de specialitate din Londra la 15 ani, apoi admisa cu bursa integrala la Academia Regala de Muzica din Londra.

Proiectul s-a nascut pentru a completa educatia muzicala din Romania si a oferi directii de cariera copiilor talentati cu sprijinul profesorilor, artistilor si personalitatilor culturale invitate in proiect.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost sa demonstreze capacitatea elevilor muzicieni de a se adapta rapid la cerintele internationale de performanta profesionala si de a adopta pe termen mediu si lung abilitatile dobandite.

Obiectivele au constat in (i) crearea unui cadru diferit pentru participanti, echiparea lor cu mijloacele necesare pentru noul cadru si crearea oportunitatilor de mentorat, networking, competitie si dezvoltare profesionala; (ii) schimbul de practici prin participarea profesorilor indrumatori; (iii) atragerea de noi parteneri si audiente pentru stagiunile tinerilor artisti.


Accelerator "PianoSTAR" Accelerator "PianoSTAR" Accelerator "PianoSTAR"

| Aria geografica
    Bucuresti, Brasov, Londra, Glasgow, Frankfurt

| Rezumat
    In Romania educatia este decuplata de viata profesionala, oferind elevilor mai ales prescriptii teoretice si experiente limitate. Evaluarile scolare sunt formulate de obicei doar de profesori, contactul dintre elevi si profesionisti fiind posibil de regula doar prin eforturi personale ale familiilor si/sau profesori indrumatori pasionati. Educatia vocationala artistica nu face exceptie.

Acceleratorul Piano STAR are obiectivul de a demonstra transformarea elevilor muzicieni in tineri artisti prin implicarea lor intr-o serie de experiente profesionale, cu participarea unor institutii si personalitati culturale partenere. Proiectul completeaza educatia formala prin organizarea unor oportunitati artistice variate care conduc la prefigurarea unor cariere si pregatirea tinerilor in a raspunde cu succes acestor oportunitati.

Proiectul a dezvoltat o selectie nationala, un juriu international, 4 module intensive; o echipa de profesori-artisti invitati de la institutii renumite de educatie de specialitate din Europa; tineri romani artisti avansati in studii internationale; recitaluri constante demonstrative; cursuri de maiestrie; sedinte de pregatire de cariera; media training; festival maraton final cu premii profesionale, recitaluri si concerte, burse si invitatii la concursuri internationale.

Cei 10 pianisti cu varste intre 12-18 ani au fost selectati din 5 orase – Bucuresti, Brasov, Iasi, Bacau si Constanta, din care 4 fete. Rezultatele finale au condus la invitatii pentru 5 dintre ei la festivaluri si competitii internationale in Marea Britanie si Germania, dar si crearea unei stagiuni de recitaluri si concerte in institutiile partenere. Dintre cei 10 participanti, 4 dintre ei sunt in prezent acceptati cu burse la academii de muzica europene.


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul a realizat o selectie nationala de 10 pianisti cu varste intre 12-18 ani, care au participat la cele 4 module intensive. Profesorii indrumatori au fost de asemenea invitati sa participe si publicul interesat. Parte dintre activitatile proiectului au fost transmise online.

| Activitati
    Metodologia proiectului a urmarit integrarea intr-un pachet coerent in perioada proiectului a unui set de actiuni care de obicei se desfasoara disparat in Romania:
- Selectie nationala de participanti cu juriu international, cerinte internationale de repertoriu;
- 4 module intensive de pregatire cu profesorii si artistii invitati, media training, career, roundtables si mentorat; 160 ore de cursuri de maiestrie, 30 de ore mentorat si career advice;
- Serie de recitaluri– demonstrarea progresului din cursurile de maiestrie; 12 recitaluri in stagiunea de proiect;
- Festival final maraton, Gala si acordare de premii– participarea pianistilor in festival a functionat ca pitch profesional;
- Stagiunea post Festival si realizarea premiilor – 4 vizite de studiu in Marea Britanie, o invitatie la academia de vara Pianale International, 4 invitatii in concursul international Schumann din Germania, 2 burse Sonoro, 2 concerte camerale si orchestrale cu Filarmonica Brasov, 10 invitatii de recital individual si colectiv.


| Rezultatele proiectului
    Beneficii
-Festivalul final ca pitch profesional – membrii juriului final au oferit premii profesionale celor mai apreciati participanti – invitatii de recital, concert, festival, concursuri, vizitede studiu, academii de vara etc.
-Mapa de prezentare – interviu, foto si video, camera training
-Prin cursurile de maiestrie sustinute de profesorii si artistii invitati atat participantii, cat si profesorii lor indrumatori si-au perfectionat performanta artistica si imbogatit intelegerea muzicala si de idei; rezultatele post-proiect confirma beneficiile in acest plan;
-Stabilirea unor contacte internationale pe termen lung – post proiect s-au produs vizite de lucru si colaborari atat cu participantii, cat si cu profesorii indrumatori;

Schimbari
-Institutiile culturale partenere au dezvoltat colaborari post-proiect cu scolile participante; cross-promovari;
- Practici adoptate din proiect in scolile participante – ansambluri si lucrari colective, studiu colaborativ, depasind mediul izolat in care studiaza de obicei; organizarea unor recitaluri colective cu continut variat. (lucrari camerale cu pian colaborativ- alte instrumente, mai multi pianisti, canto, compozitie).

Efecte
-Modulul de Pregatire pentru cariera a condus la o admitere cu bursa integrala; ulterior inca 3 participanti au urmat cu succes aceasta cale;
Externalitati
-curaj si apetit in scolile participante pentru activitati noi si comunicare in social media cu focus pe tineri
- componente din proiectul nostru au fost adoptate de proiecte mai vechi in piata (sesiuni foto, concert cu orchestra pentru castigatori).


| Bugetul
    125000 LEI

| Parteneri
    Asociatia ARTUAL, ARCUB Bucuresti, Goethe Institut Bucuresti, Institutul Liszt, Filarmonica Brasov, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania Brasov, Centrul de Arte Tinerimea Romana, Festivalul Sonoro, E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania, Purcell School London, Pianale International Academie and Competition, Royal Conservatoire of Scotland, Schumann International Competition

| Despre organizator
    Asociaţia promoveaza educatia deschisa, stimularea creativitatii prin arte in toate ariile educative, identificarea talentelor si promovarea lor prin crearea de sanse.
Construim proiecte pentru dezvoltarea carierei adolescentilor prin mentorat, parteneriate, experiente profesionale.
PianoSTAR este primul nostru proiect, replicabil si scalabil, cu metodologie transferabila. A fost inspirat din experienta Kirei Frolu - presedinta Artual - in demersurile ei de a deveni pianist profesionist.


| Website proiect
    http://www.dccom.ro/pianostar/ ; https://www.facebook.com/pianostartap



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->