close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Educatie Juridica pentru Copii - Resurse Adaptate (CLEAR)



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    C.L.E.A.R. abordeaza lipsa de informare a copiilor cu privire la apararea drepturilor lor si respectarea obligatiilor ce le revin. Proiectul ia in considerare faptul ca majoritatea ingrijorarilor exprimate de copii atunci cand au fost consultati in cadrul Euro-barometrului Comisiei Europene au fost legate de faptul ca nu stiu cum sa-si apere drepturile si pe cine sa contacteze atunci cand acestea le sunt incalcate (lucruri menționate de 80% dintre copiii chestionați). C.L.E.A.R. ii sprijina pe copii sa identifice situatii in care drepturile le sunt incalcate si ii invata sa apeleze la mecanismele relevante (inlcusiv la prevederile legale) menite sa le garanteze drepturile.
O alta preocupare a proiectului a vizat abordarea problemelor inainte ca tinerii sa intre in conflict cu legea, punandu-se astfel accent pe prevenirea delincventei.


| Scopul proiectului
    Proiectul si-a propus sa:
*asigure, in randul copiilor aflati la varsta adolescentei, o mai buna intelegere a drepturilor si obligatiilor lor, precum si a mecanismelor de punere in aplicare a acestor drepturi, in conformitate cu instrumentele juridice relevante, internationale si naționale;
* sa imbunatateasca gradul de constientizare cu privire la drepturile copiilor in randul specialistilor, inclusiv al celor implicati in justitia juvenila.
*sa dezvolte capacitatea actorilor publici si privati de a implementa initiative privind educatia juridica a copiilor.


Educatie Juridica pentru Copii - Resurse Adaptate (CLEAR) Educatie Juridica pentru Copii - Resurse Adaptate (CLEAR) Educatie Juridica pentru Copii - Resurse Adaptate (CLEAR)

| Aria geografica
    Romania (nivel national), Belgia, Italia, Spania si Marea Britanie

| Rezumat
    Proiectul „Educatie Juridica pentru Copii – Resurse Adaptate”, prescurtat C.L.E.A.R. (Children’s Legal Education, Adapted Resources), s-a derulat in 5 tari membre ale UE –Romania, Belgia, Italia, Marea Britanie si Spania, fiind sprijinit financiar prin Programul pentru Drepturi Fundamentale si Cetatenie al Comisiei Europene. Proiectul abordeaza lipsa de informare a copiilor cu privire la apararea drepturilor lor si respectarea obligatiilor ce le revin, luand in considerare ca majoritatea adolescentilor nu stiu cum sa-si apere drepturile si pe cine sa contacteze atunci cand acestea le sunt incalcate. CLEAR ii sprijina pe copii sa identifice situatii in care drepturile le sunt incalcate si sa apeleze la mecanismele relevante (inlcusiv la prevederile legale) menite sa le garanteze drepturile.
Dupa o etapa de cercetare si documentare, a fost elaborat si testat un pachet de resurse destinat educatiei juridice, adaptat nivelului de intelegere al adolescentilor. Peste 3.300 de copii cu varste intre 12-17 ani, din 5 tari, au invatat despre drepturile lor si legi si au contribuit la testarea pachetului de resurse educationale „Adolescentii – drepturi si legi”. Peste 200 de specialisti si-au expus opiniile cu privire la acest pachet care este acum disponibil in 5 limbi – romana, engleza, italiana, neerlandeza si spaniola.
Mai mult de 100 de specialisti au fost apoi formati in utilizarea si multiplicarea abordarilor educationale dezvoltate in proiect, participand la ateliere nationale de formare a facilitatorilor.
Peste 500 de persoane (reprezentanti ai autoritatilor nationale, organizatiilor neguvernamentale si mass-media) au fost informate cu privire la rezultatele proiectului, printr-o serie de evenimente derulate atat la nivel national, cat si european.


| Date beneficiari
    Copiii au avut un rol activ inca de la inceputul proiectului. Ei au dezvoltat, alaturi de adulti, materiale si resurse adaptate. Mai mult decat atat, copiii au fost implicati in sprijinirea educatiei juridice a celor de varsta lor, actionand ca facilitatori (formatori de la egal la egal).
In cadrul seminarelor care au urmarit diseminarea setului de resurse educationale, abordarile proiectului au fost exemplificate de adolescenti care fie au vorbit despre experienta lor de facilitatori, fie au organizat activitati inspirate din pachetul de resurse elaborat in proiect.
Asadar, C.L.E.A.R. a avut la baza principiul participarii copilului, asa cum este definit in Conventia ONU cu privire la drepturile copilului.
Similar, specialistii au fost consultati si implicati in dezvoltarea resurselor educationale.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a dus la dezvoltarea (si testarea) pachetului de resurse educationale destinat educatiei juridice „Adolescentii – drepturi si legi”, adaptat nivelului de intelegere al adolescentilor. Pachetul este compus din 3 manuale pentru adolescentilor si un ghid pentru facilitatori. Ghidul este destinat atat specialiștilor (profesori, asistenți sociali, specialiști din domeniul prevenirii si tuturor celorlalți care lucreaza cu adolescenți), cat și formatorilor de la egal la egal (adolescenți care vor sa sprijine informarea celor de o varsta cu ei).
Pachetul de resurse acopera 5 tari membre ale UE, Romania, Belgia, Italia, Marea Britanie si Spania, fiind disponibil in tot atatea limbi.
Resursele dezvoltate au fost primite cu deschidere de scoli si alte institutii relevante si pot contribui, indirect, la prevenirea delincventei, prin dezvoltarea responsabilitatii adolescentilor. Mai mult, publicatiile au fost solicitate de Serviciul de Probatiune din Romania, urmand sa fie distribuite tuturor serviciilor judetene de probatiune din tara (responsabile de coordonarea masurilor educative aplicate copiilor care au savarsit o fapta penala). Similar, serviciul public pentru tinerii in conflict cu legea din Cambridge (Marea Britanie) si-a exprimat interesul pentru utilizarea resurselor CLEAR.
Proiectul, implicit rezultatele testarii resurselor educationale, arata ca adolescentii pot invata despre drepturi si legi, inclusiv despre asumarea responsabilitatilor si solicitarea ajutorului daca drepturile lor sau ale celorlalti sunt incalcate, atat timp cat abordarea este adecvata.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1761738

| Parteneri
    Parteneri: Save the Children Spania, Universitatea Anglia Ruskin (Cambridge, Marea Britanie), Asociatia de cooperare sociala San Saturnino onlus (Italia), Colegiul Universitar Artesis Plantijn (Belgia), Observatorul International de Justitie Juvenila (cu sediul in Brussels, Belgia). Partener asociat: Consiliul Comitatului Cambridgeshire.

| Website-ul proiectului
    www.clearproject.eu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes