close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Da-ti pasiunea mai departe!



| Organizator:
    Asociatia Lindenfeld - Ajungem Mari
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Initiatoarea proiectului a coordonat un alt proiect de invatare a limbii engleze prin joc in centre sociale, majoritatea private. Dupa ce a extins proiectul „Engleza pentru viata” in Bucuresti in 24 de centre si in alte 4 orase, observand rezultatele pentru copii si luand contact cu nevoile copiilor din centre de plasament, si-a dorit sa ii ajute mai mult. Au urmat-o cativa voluntari si Ajungem MARI a pornit pe 8 iunie 2014, in urma mai multor vizite in centre de plasament si apartamente de tip familial. Copii aveau mari lacune, probleme de comportament, iar autoritatea in mediul institutional nu ii lasa sa se exprime si dezvolte. Prioritatea 0 a fost proiectul de voluntariat deoarece copiii aveau mare nevoie sa interactioneze cu oameni care le dezvaluie bucuria invatarii, le devin modele, ii incurajeaza sa fie creativi si ii asculta.

| Scopul proiectului
    Scopul Ajungem MARI este sa ajutam copiii insitutionalizati sa devina oameni mari, responsabili si independenti. Voluntarii au 3 obiective – sa ii ajute pe copii sa invete cu bucurie, sa le transmita valori pe care nu le-au intalnit in centru sau familie si sa le dea incredere in fortele lor. Cand directori de centru ne spun „Creativitatea se manifesta doar la prescolari”, parinti intreaba „Care e al meu?” iar educatori spun „Asta n-are nicio sansa”, voluntarii lucreaza intensiv la incurajarea si motivarea copiilor. Obiectivele sunt realizabile pe termen lung, pentru ca proiectul continua.

Da-ti pasiunea mai departe! Da-ti pasiunea mai departe! Da-ti pasiunea mai departe!

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul “Da-ti pasiunea mai departe” vine in ajutorul copiilor si tinerilor intre 3 si 18 ani din centre de plasament. Ei nu au parte de incurajare, atentie sau afectiune, sunt traumatizati de abandon sau institutionalizare, au cunostinte generale si scolare foarte limitate, datorita lipsei de personal si de pregatire si motivatie a acestuia.

Ne-am propus sa le oferim copiilor cunostinte, valori morale si incredere in ei, cu ajutorul unei echipe mari de voluntari care sa ii invete cu pasiune, prin joc si activitati interactive. Prin proiect, copii participa la mai multe cursuri pe saptamana, in functie de nevoile si abilitatile lor: romana, engleza, mate, muzica, dans, teatru, arte plastice, sport, cinematografie, educatie pentru sanatate.

Primul modul a pornit in iulie cu 70 de voluntari care au vizitat saptamanal copii din sectoarele 1 si 3, in echipe de cate 2, predand cate doua ore unor grupe de 3-12 copii. In modulul 2 am adaugat noi centre din sectorul 2, continuand cu cele existente. Cifrele s-au dublat: 150 de voluntari si 300 de copii.

Rezultatele se vad in imbunatatirea situatiei scolare, in dezvoltarea abilitatilor de comunicare a copiilor, cresterea increderii in sine.

Ajungem MARI a fost pornit de o echipa de voluntari cu experienta in coordonarea de proiecte educationale, avand buget 0. “Da-ti pasiunea mai departe” 2014 = 5120 de ore de voluntarat in 6 luni de proiect, din care 1500 de ore de coordonare a activitatii si 3620 de ore de implementare a proiectului in centre.

In 2014 pe doua module de proiect s-au cheltuit 2500 de lei. Banii au fost stransi la Swimathon – 1300 de lei si la Ciclaton 8300 de lei (din care finantam acum si modulul 3 cu 200 de voluntari in Bucuresti si 150 in tara – ne extindem in Cluj, Iasi, Timis, Ilfov si Buzau).


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Voluntarii ne-au raportat saptamanal rezultatele lor si au sarbatorit fiecare lectie invatata de copii, fie acumularea de informatii, fie respectarea volorilor pe care au incercat sa le induca. Rezultatele observate de voluntari tin de lucrul in echipa, respectul fata de colegi, imbunatatirea abilitatilor de comunicare si deschidere catre noi activitati creative. Printre rezultate: integrarea copiilor marginalizati in grup prin jocuri , faptul ca isi impart in liniste creioanele colorate, ca se ajuta unii pe altii la teme, ca isi incurajeaza colegii sa raspunda. Acestea se datoreaza stilului de invatare prin joc, ascultarii copiilor si metodelor de „corectie” a comportamentului neporivit prin povesti cu talc si exemple personale.
Conform chestionarelor completate de reprezentantii centrelor, s-au observat imbunatatiri ale situatiilor scolare, datorate invatatii interactive, dar si o imbunatatire a starii de spirit a copiilor – sunt mai veseli si mai optimisti.
Rezultatele pentru voluntari, beneficiari indirecti, asa cum sunt inregistrare de formularele de feedback, sunt cresterea increderii in sine, a gradului de optimism si toleranta, imbunatatirea abilitatilor de comunicare si lucru in echipa, schimbarea atitudinii fata de cei aflati in situatii dificile si renuntarea la prejudecati.
Am observat mici schimbari in atitudinea unor educatori in urma interactiunii cu copiii. Desi uneori abuzurile in sistem continua, prezenta voluntarilor limiteaza astfel de cazuri, iar voluntarii au mai limitat comportamentele nepotrvite ale educatorilor: fumatul langa copii, etichetarea lor


| Bugetul proiectului (in RON)
    2500 lei

| Parteneri
    DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 2, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 6, Asociatia Romano Butiq

| Website-ul proiectului
    http://www.ajungemmari.ro/proiecte/da-ti-pasiunea-mai-departe/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->