close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



O padure pentru fiecare scoala



| Organizator:
    Mihai Eminescu Trust
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Peisajele traditionale din Regiunea Centru sunt in mod crescand supuse unor investitii de amploare, cum ar fi cele de infrastructura, urbanism sau agricultura intensiva. In numele dezvoltarii economice se distrug constant elemente cheie ale identitatii locale, cum ar fi pasuni, terenuri agricole sau paduri, rezultand efecte dezastruoase atat pentru patrimoniul ecologic si cultural, dar si pentru comunitatile locale. Pentru a contribui la o dezvoltare sustenabila a comunitatii, proiectul „O padure pentru fiecare scoala” a urmarit contracararea schimbarilor climatice si imbunatatirea peisajului natural al regiunii, prin constientizare ecologica si mobilizarea localnicilor de a planta puieti pe terenuri degradate, care datorita restaurarii ecologice vor genera venituri economice sustenabile comunitatii locale.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a contribui la contracararea schimbarilor climatice si de a imbunatati peisajul Regiunii Centru, generand totodata un venit economic sustenabil pentru comunitatile locale. Obiectivele specifice ale proiectului au fost conservarea si extinderea padurilor, impadurirea zonelor degradate, cresterea nivelu¬lui de constientizare si responsabilizare privind protectia mediului inconjurator prin desfasurarea de activitati educationale si implicarea comunitatilor locale in actiuni de plantare de puieti nativi pe terenuri apartinand comunitatii lor.

O padure pentru fiecare scoala O padure pentru fiecare scoala O padure pentru fiecare scoala

| Aria geografica
    Judetele: Brasov, Covasna, Mures, Harghita si Sibiu

| Rezumat
    In anul 2009 Fundatia Mihai Eminescu Trust din Sighisoara a fost aleasa ca unul dintre cei 7 parteneri la nivel mondial ai companiei hoteliere Accor din Franta, pentru implementarea programului Plant for the Planet, prin care se intentiona plantarea a 3 milioane de arbori in 7 tari, pe baza fondurilor economisite prin incurajarea refolosirii prosoapelor in hotelurile sale.
Proiectul pentru Romania „O padure pentru fiecare scoala” propus si implementat de Fundatia Mihai Eminescu Trust in parteneriat cu ACCOR a avut ca scop contracararea schimbarilor climatice si imbunatatirea peisajului natural al regiunii, prin conservarea si extinderea padurilor, impadurirea zonelor degradate, cresterea nivelu¬lui de constientizare si responsabilizare privind protectia mediului inconjurator prin desfasurarea de activitati educationale si implicarea comunitatilor locale in actiuni de plantare de puieti pe terenuri apartinand comunitatii lor.
Proiectul a fost implementat de MET in 57 de localitati din mediul rural si urban, in parteneriat cu 60 de scoli, 52 de primarii si asociatii si 11 ocoale silvice, plantandu-se 1,04 milioane de puieti. Copacul cu numarul 1 milion a fost plantat de ASR Printul de Wales, alaturi de Caroline Fernolend, vicepresedinte MET.
Sesiunile de constientizare ecologica in scoli si actiunile de plantare au avut loc in special primavara, iar in urma participarii la activitatile proiectului, fiecare scoala a fost dotata cu un laborator mobil de ecologie. Echipamentele vor sustine continuarea activitatilor ecologice de catre scoala, vor creste interesul elevilor pentru stiintele naturii si vor contribui la orientarea lor spre partea practica, aplicata a ecologiei.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi ai proiectului sunt:
52 de proprietari de terenuri degradate, dintre care 30 de autoritati locale, 20 asociatii composesorale si 2 parohii. Acestia s-au implicat in desfasurarea proiectului prin punerea la dispozitie a terenului, fortei de munca, organizarea si promovarea activitatii de plantare si preluarea responsabilitatii de a asigurare intretinerea plantatiei realizate.
60 institutii de invatamant primar si gimnazial. Elevii si cadrele didactice au beneficiat de sesiunile de constientizare ecologica si participat la actiunile de plantare
11 ocoale silvice au asigurat consultanta de specialitate si au coordonat tehnic voluntarii si elevii la plantari.
Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt comunitatile locale celor 57 localitati, populatiei acestora insumand 181.268 de persoane.


| Rezultatele proiectului
    In perioada 2009-2013 au fost plantati 1.043.225 puieti nativi in judetele Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu. In plus a fost extinsa cu 40.000 de puieti de stejar o pepiniera din Sighisoara.
Au fost incheiate 123 de acorduri de parteneriat cu unitati de invatamant, autoritati locale, asociatii silvice si ocoale silvice.
Au avut loc 57 de sesiuni de constientizare ecologica si 57 de actiuni de plantare de puieti. La activitatile de constientizare ecologica si la actiunile de plantare au participat 5400 de localnici, elevi si cadre didactice.
Au fost plantate 208 ha de terenuri degradate si/ sau slab productive, plantarea facandu-se in scopul reabilitarii lor, terenuri calamitate de vant, foc, seceta si terenuri defrisate.
Au fost dotate 60 de unitati de invatamant cu un laborator mobil de ecologie, continand laptopuri, proiectoare, planse, microscoape, lamele, seturi de eprubete s.a. in valoare totala de 950 de Euro.
Au fost organizate 57 de evenimente comunitare la incheierea activitatilor proiectului, cu participarea localnicilor, reprezentantii institutiilor de invatamant, autoritatilor locale sau asociatiilor composesorale, si ai ocoalelor silvice partenere.
Activitatile proiectului au produs efectele la nivel social, prin sesiunile de constientizare si mobilizarea comunitatii la actiunile de plantare, la nivel economic, prin cresterea valorii unor terenuri degradate apartinand comunitatii locale, la nivel mediului inconjurator, prin restaurarea ecologica a unor terenuri calamitate, pentru sustinerea biodiversitatii florei si faunei din zona.


| Argument
    Proiectul implementat de Mihai Eminescu Trust si-a atins obiectivele planificate, rezultatele fiind masurabile pe baza indicatorilor cantitativi si calitativi atinsi in decursul celor 4 ani de desfasurare a proiectului.
Indicatori cantitativi
Numar de puieti plantati=1.043.225
Suprafata de teren plantata=208 ha
Numar de beneficiari directi=123
Numar de comunitati locale beneficiare=57
Numar de elevi implicati=4500
Indicatori calitativi
Numar localnici cu nivel mai ridicat de constientizare ecologica=900 persoane
Suprafata de teren degradat restaurat ecologic=208 (egal cu cea plantata)
Cresterea capacitatii locale de implementare de proiecte in beneficiul comunitatii=25%
Imbunatatirea terenului in 8 comune din 44 comune aflate in Situri Natura 2000: Podisul Hartibaciului ROSPA 0099, Sighisoara Tarnava Mare ROSCI0227. 29% din localitatile in care s-au desfasurat actiuni de plantare se afla in Sit natura 2000.


| Bugetul proiectului (in RON)
    4232541,78

| Parteneri
    Institutii de invatamant, Primarii, Composesorate si Ocoale Silvice

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->