close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Școala verde din viitor



| Organizator:
    Fundația Vodafone România
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Literatura de specialitate, precum și studiile derulate în România confirmă faptul că dificultățile de utilizare a tehnologiei sunt mai mari în cazul elevilor din mediul rural și din mediul urban mic. În ceea ce privește cunoașterea importanței sustenabilității mediului, situația din România indică faptul că 56% dintre tinerii români sunt foarte îngrijorați de schimbările climatice, dar au o conștientizare limitată cu privire la aceasta.
Pentru noi este imperios necesară investiția în competențe digitale pentru copii, în special în mediul rural unde regăsim 45% din populația școlarizată a României. Dincolo de studii și angajamentul celor două organizații implicate, nevoile punctuale ale beneficiarilor (elevi și bibliotecari) au fost confirmare prin aplicarea unor chestionare inițiale de analiză a nevoilor.


| Scopul proiectului
    Intervenția noastră a fost concepută diferențiat, pe categorii de beneficiari:
- Îmbunătățirea competențelor digitale pentru bibliotecari, familiarizându-i pe aceștia cu un model educațional inedit și creativ
- Creșterea abilitaților digitale ne pentru copii cu vârsta intre 6 - 10 ani parcurgând o competiție tip Treasure Hunt timp de minim 7 săptămâni pe platforma scoaladinviitor.ro
- Îmbunătățirea cunoștințelor tehnice și a cunoștințelor în domeniul sustenabilității și protecției mediului pentru copii cu vârsta intre 10 - 16 ani folosind limbajul de programare Scratch.


Școala verde din viitor Școala verde din viitor Școala verde din viitor

| Aria geografica
    Ighiu Zăbrani Zimandu Nou Topoloveni Vlădești Rucăr Câmpulung Onești Hemeiuș Sanmartin Nucet Brăila Unirea Chiscani Stăncuța Sânpetru Reșița Sacu Gostilele Gherla Cluj Napoca Viisoara Constanța Ovidiu Medgidia Cumpăna Titu Ocnița - filiala Adanca Raciu Conțești Gura Ocniței Săcuieni - filială Gura Ocniței Răzvad Moreni Doicești Bucşani Cobia Braniștea Văleni-Dâmbovița Aninoasa Brănești Farcaş Valea Mărului Măstăcani Movileni Șendreni Piscu Smârdan Târgu Jiu Jupînești Vladimir Țînțăreni Turceni Poiana Ionești Târgu Jiu Miercurea Ciuc Mugeni Toplița Bilbor Gheorgheni Petrila Baru Trestia Fierbinți-Târg Slobozia Popricani Deleni Ciurea Târgu Frumos Firiza Vișeu de Sus Șișești Piatra Neamț Tămășeni Borlești Osica de Sus Crâmpoia Brastavățu Vișina Nouă Balș Caracal Dobrosloveni Dobrețu Plopu Zalău Vîrșolț Mirișid Balan Ciocanești Drăgușeni Troianul Peretu Deta Dorobanțu Măcin Cerna Sarichioi Sulina Chilia Veche Greci Râmnicu Vâlcea Pietrari Păușești Măglași Frâncești Bunești Bârlad

| Rezumat
    Programul Școala din viitor al Fundației Vodafone România cuprinde activități care contribuie la îmbunătățirea abilităților digitale și a gândirii critice. Preocuparea pentru mediu este una constantă, în anul 2022, Fundații Vodafone din 10 țări europene au derulat acțiuni și proiecte dedicate conștientizării protecției mediului sub sloganul #youngmakesgreen.

Prin proiectul Școala Verde din Viitor ne-am propus, în parteneriat cu Fundația Progress, să îmbunătățim abilitățile digitale și cunoștințele despre mediu în rândul elevilor din comunități rurale și mic urbane, vizitatori ai bibliotecilor publice înscrise în programul Code Kids. Prima ediție a Școlii verzi din viitor s-a derulat în a doua jumătate a anului 2022, activitățile propuse au valorificat respectul pentru mediu, reciclarea și utilizarea responsabilă a dispozitivelor electronice. Astfel, am definit două parcursuri educaționale pentru învățarea digitală, acestea fiind puse în practica prin intermediul a doua competiții cu premii:
➢ Jocul educativ Treasure Hunt (pentru copii de 6-10 ani) - cu parcurgerea activităților de pe platforma Școala din Viitor a Fundației Vodafone Romania https://www.scoaladinviitor.ro/, la care au participat 321 de copii.
➢ Concursul Scratch - componenta de mediu (pentru copii de 10-16 ani), la care au participat 345 de copii. În cadrul acestui parcurs educațional, copii au participat la cursuri de protecția mediului și au fost invitați să dezbată o problemă locala de mediu cu care se confrunta comunitatea lor și pe care să o adreseze în mod creativ printr-o activitate tip joc Scratch.
Proiectului a fost evaluat printr-o analiză tip Social Return on Investment care a revelat un impact pozitiv la nivelul comunităților beneficiare.


| Date beneficiari direcţi
    Numărul de beneficiari direcți / unici a fost de 744, dintre care 108 bibliotecari și 666 de copii, după cum urmează:
- 321 (copii de 6-10 ani) participanți în cadrul competiției Treasure Hunt, care au parcurs 7 activități #scoaladinviitor, derulate săptămânal în cadrul bibliotecilor publice participante. Pentru măsurarea competentelor digitale, participanții au completat un chestionar inițial, reluat apoi la finalul proiectului, astfel încât a fost cuantificat progresul în procesul de învățare și acumulare de competențe.
- 345 (copii de 10-16 ani) participanți în cadrul competiției din componenta de Sustenabilitate care a presupus familiarizarea cu tematica sustenabilității și învățarea limbajului de programare Scratch.


| Activitati
    Activitatea 1 – Iulie 2022: Designul proiectului: Analiza nevoilor beneficiarilor și conceptul celor 2 parcursuri educaționale atât pentru competențe digitale sub forma unei competiții treasure hunt, cât și pentru cel referitor la educația pentru sustenabilitate (Competiție individuală).
Activitatea 2 - August-Octombrie - desfășurarea activităților în biblioteci. Pentru treasure hunt, la finalul celor 7 săptămâni de activități scoaladinviitor.ro echipele au descifrat harta vânătorii de comori și au descoperit mesajul: Învățarea prin joacă este cheia spre un viitor mai bun.
Pentru componenta de sustenabilitate: copiii au beneficiat de sesiuni dedicate Scratch și temelor de sustenabilitate. Participanții au primit provocarea: ”Cum ai soluționa problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea ta?”. Ei și-au prezentat soluția sub forma unui joc/animații dezvoltate în Scratch.
Activitatea 3: Jurizarea și premierea Noiembrie
Pentru componenta de Treasure Hunt, jurizarea s-a realizat electronic, criteriu de departajare fiind rapiditatea.
Pentru componenta de Sustenabilitate, jurizarea a fost realizată de către voluntari Vodafone România punctând: complexitatea, estetica și funcționalitatea.
Activitatea 4 - Elaborarea raportul SROI-Social Return on Investment – Decembrie 2022
Pentru a determina impactul social al proiectului, am realizat analiza SROI cu scopul de a atribui o valoare monetară beneficiilor sociale, economice și de mediu, punând în balanță costurile și rezultate


| Rezultatele proiectului
    -Creșterea ofertei educaționale a bibliotecilor publice participante în programul Code Kids prin includerea conținutului educațional dezvoltat de Fundatia Vodafone Romania în www.scoaladinviitor.ro
-345 de aplicații realizate în Scratch de către copiii participanți sub forma de joc/animație prezentând soluții la probleme de mediu identificate în comunitatea lor.
-6 echipamente tehnologice (laptop/tableta/televizor) cu care au fost dotate bibliotecile câștigătoare
-1 studiu privind impactul generat de proiect: Conform metodologiei Social Return on Investment (SROI) aplicată de partenerii noști, Fundația Progress, care calculează sub formă monetară impactul proiectelor sociale în comunități, proiectul Școala verde din viitor are un raport de 1:2,93, ceea ce ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de aproximativ 3 lei.


| Bugetul
    205865 LEI

| Parteneri
    Fundația Progress

| Despre organizator
    De 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului.

| Website proiect
    Nu e cazul



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->