Participanti & Proiecte
Zambete - sustinerea grupurilor defavorizate
|
Organizator: Asociatia Mai Bine |
|
Categorie: Programe |
Problema care a determinat conceperea acestui program este slaba implicare a societatii civile in vederea integrarii copiilor institutionalizati din municipiul Iasi. De asemenea, ne-am propus sa venim in sprijinul administratiei locale pentru a ajutorara categoriile de copii si tineri cu dizabilitati si pentru a sensibiliza comunitatea locala cu privire la nevoile copiilor si tinerilor defavorizati. Cu sprijinul personalului specializat al centrului de plasament, am identificat in randul copiilor si tinerilor probleme precum: imagine de sine negativa, probleme familiale, stress, experiente traumatice, deficiente de comunicare si socializare, lipsa de afectiune, viata emotionala accentuata, pe care dorim sa le amelioram prin activitatile desfasurate cu si pentru copii.
| Scopul programului
Scop: Crearea unei platforme adecvate in vederea responsabilizarii civice a comunitatii locale si integrarii persoanelor defavorizate.
Obiective: - Integrarea unui numar minim de 15 de copii institutionalizati in cadrul comunitatii locale.
- Sporirea vizibilitatii unui numar minim de 30 de copii instituţionalizati.
- Sprijinirea activitatilor educative pentru tineri prin organizarea atelierelor de terapie prin arta si lucru manual.
- Oferirea unui spatiu prietenos in care copiii sa-si desfasoare activitatea.
| Aria geografica
Iasi
| Rezumat
Conform datelor oficiale, peste 1000 de copii cu handicap se afla in prezent in centrele de plasament din judesul Iasi. Din cauza resurselor financiare insuficiente, aceste institutii ofera un sprijin minim pentru copii, asigurandu-le un spatiu de locuit, hrana, imbracaminte, servicii medicale, nevoi fiziologice de baza. Lipsa majora a acestor copii si tineri este indeplinirea nevoilor de afectiune, socializare si integrare. Totodata, absenta unor programe care sa integreze acesti copii in societate a dus treptat la un grad ridicat de discriminare.
Proiectul isi propune integrarea copiilor institutionalizati in cadrul comunitatii locale, sporirea vizibilitatii acestora prin activitati artistice si educative; sprijinirea atelierelor de terapie si arta prin lucru manual din cadrul Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Handicap Sever Galata Iasi; strangerea de fonduri materiale si financiare pentru centrul de recuperare; sprijinirea persoanelor cu dizabilitati prin promovarea produselor lucrate manual de către acestea.
- peste 80 de ateliere de terapie prin arta si lucru manual realizate cu peste 40 de copii de la centru
- peste 20.000 de lei stransi de voluntarii asociatiei prin activitatile realizate (concerte caritabile, bazaruri solidare, seri de colinde, valorificarea obiectelor realizate in cadrul atelierelor de terapie)
- patru tabere anuale pentru 40 de copii
- organizarea de piese de teatru pentru copii
- pictarea peretilor interiori si exteriori ai centrului.
| Date beneficiari
- aproximativ 70 de copii cu handicap sever institutionalizati intr-un centru de plasament din municipiul Iasi.
- echipa de proiect alcatuita din 10 persoane care, prin implementarea acestui proiect, isi dezvolta capacitatile tehnice si manageriale.
- partenerii implicati direct in implementarea proiectului: Direcţia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, librarii, cafenele.
| Rezultatele programului
Rezultate: - peste 80 de ateliere de terapie prin arta si lucru manual realizate cu peste 40 de copii de la centru
- peste 20.000 de lei stransi de voluntarii asociatiei prin activitatile realizate (concerte caritabile, bazaruri solidare, seri de colinde, valorificarea obiectelor realizate in cadrul atelierelor de terapie)
- patru tabere anuale pentru 40 de copii
- organizarea a doua piese de teatru pentru copii
- pictarea peretilor interiori si exteriori ai centrului.
Prin acest program copiii de la un centru de recuperare a copilului cu handicap sever din Iasi beneficiaza de sprijin material si sunt implicati in activitati de stimulare a abilitatilor si creativitatii, cu rol de suplimentare a tratamentului pe care il urmeaza la centru, dar mai ales cu rol de dezvoltare a capacitatii de socializare si comunicarea copiilor. Prin acest program diversificam activitatile pe care copiii le desfasoara la centru, indeplinim nevoile de afectiune, socializare ale copiilor si, de asemenea, organizam activitati recreative pentru ei - piese de teatru, tabere la mare si la munte. Din fondurile adunate de peste an, rincercam sa le facem mici bucurii, in apropierea Craciunului sau de 1 iunie.
| Bugetul programului (in RON)
20,000
| Parteneri
Asociatia Mai Bine, Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Handicap Sever Galata, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Cafeneaua Acaju, Mojo, Club Brain
| Website-ul programului
http://maibine.eu/blog/