close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ajutor de urgență în România pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina



| Organizator:
    Organzația Umanitară CONCORDIA
| Categorie:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Războiul din Ucraina a declanșat o mobilizare colosală de servicii sociale pentru refugiați. În această avalanșă de oferte de servicii de ajutor, unele aspecte au fost neglijate sau trecute pe plan secund. Dreptul acestor oameni la un trai în condiții decente, respectarea demnității umane și calitatea vieții au fost umbrite de criteriul asigurării nevoilor primare. Proiectul CONCORDIA a pornit de la principiul că asigurarea nevoilor primare nu trebuie să excludă alte drepturi esențiale demnității umane, de la dreptul la intimitate până la accesul la serviciile medicale necesare fiecăruia în parte.
Așadar am actionat direct și urgent în spiritul respectării drepturilor persoanelor refugiate în țara noastră. Am deschis porțile centrelor de tranzit, oferind un loc unde să își regăsească rapid liniștea și demnitatea și am răspuns nevoilor imediate ale acestor persoane care veneau dupa un drum lung și apăsător, fiind traumatizate de experiența conflictului.


| Scopul proiectului
    Scopul principal este ajutorarea de urgență și asigurarea respectării drepturilor omului prin asigurarea condițiilor de siguranță imediată a persoanelor refugiate, în special pentru femei și copii, precum și asigurarea adăpostului, a hranei și acoperirea nevoilor de igienă și sănătate. Obiectivele inițiale au fost de a oferi adăpost în condiții decente, hrană, servicii medicale, psiho-emoționale etc. În urma analizei nevoilor, obiectivele au inclus incluziune, sprijin pentru hrana si nevoi zilnice, educație, job coaching & placing etc.

Ajutor de urgență în România pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina Ajutor de urgență în România pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina Ajutor de urgență în România pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina

| Aria geografica
    București și Ploiești (jud. Prahova)

| Rezumat
    Anul trecut a venit cu noi provocări de neimaginat, așa că ne-am mobilizat în timp record și ne-am adaptat rapid serviciile la noile nevoi apărute și la un nou tip de beneficiari: persoane refugiate din calea războiului din Ucraina. Pentru ei am deschis două centre de tranzit, în București și Ploiești. În primă fază, am răspuns necesităților primare ale acestor oameni năpăstuiți, oferindu-le găzduire, hrană, îmbrăcăminte, suport emoțional și, mai ales, siguranță. Ulterior, pentru a înțelege în profunzime care sunt nevoile lor și pentru a determina cel mai bun mod de acțiune, am realizat o evaluare a nevoilor refugiaților la 6 luni după intrarea în țară. Proiectul s-a dezvoltat multilateral, prin oferirea de servicii care au fost identificate ca fiind necesare: job coching, însoțirea la medic și sprijinirea emoțională și financiară a celor care au avut nevoie de intervenții chirurgicale, asigurarea medicamentelor pentru afecțiuni specifice, ședinte de psihoterapie individuală și de grup , consiliere juridică, cursuri de limba engleză și română, ateliere cu activități recreative pentru copii, sprijinirea acestora în vederea continuării studiilor, prin punerea la dispoziție de laptopuri, rechizite și oferirea de tichete sociale.

În 2022, am sprijinit peste 2.000 de refugiați, majoritatea femei si copii, intervenind cu responsabilitate pentru a acorda rapid tot sprijinul umanitar de care aveau reală nevoie persoanele afectate de situația de conflict din Ucraina. Obiectivul nostru a fost asigurarea bunăstării și a respectării drepturilor acestor oameni aflați în dificultate, de la dreptul la viață, la securitate, la sănătate, la educație, la muncă, până la tot ceea ce ține de un mod de trai demn – intimitate, oferirea de opțiuni multiple și autonomie decizională.


| Date beneficiari direcţi
    2.034 de refugiați au fost ajutați în mod direct în anul 2022 de CONCORDIA. În cadrul acestui grup țintă au fost și persoane deosebit de vulnerabile. În primul rând, vârstnicii cu și fără dizabilități care au nevoie de acces la servicii publice specializate. În plus, au fost femeile singure, cu unul sau mai mulți copii. Nu în ultimul rând, refugiații de etnie romă, care au fost discriminați fie prin faptul că nu au primit sprijin direct, fie nu li s-a permis să treacă prin anumite frontiere pentru a intra în Europa de Vest.

| Activitati
    1) Cazare pe termen scurt și mediu în București și Ploiești. Serviciile de cazare au respectat dreptul la intimitate și au oferit condiții de trai decente, respectând demnitatea persoanei – camere pentru familie, cu baie separată, spații speciale pentru copii.
2) Asigurarea hranei, a produselor pentru igienă și curățenie, haine etc.
3) Servicii directe, activități recreative și educaționale pentru copii și adolescenți: spații de joacă în interior și în aer liber, jocuri și alte materiale educative. Au fost oferite activități și cu scopul de a reduce stresul, sentimentele și emoțiile negative.
4) Furnizarea pachetelor alimentare și a tichetelor sociale ca sprijin direct. Cu acestea, familiile își pot acoperi nevoile de bază, precum și nevoi non-alimentare și medicale.
5) Transportul de la frontieră la adăpost de urgență, adăpost sigur și Puncte de Acces Public sau sprijin pentru transportul către alte destinații (în România sau extern).
6) Sprijin pentru sănătate mintală și suport psihosocial pentru refugiați, precum și pentru personalul implicat în proiect.
7) Asistență administrativă și juridică pentru familiile refugiate.
8) Activități de motivare pentru personalul CONCORDIA, voluntari (inclusiv tineri din grupuri sociale, care s-au activat ca voluntari din dorința de a se implica la rândul lor și a ajuta pe alții în nevoie, așa cum și ei au fost ajutați).


| Rezultatele proiectului
    Capacitatea de cazare în centrele proiectului a fost de 86 de persoane/zi (46 locuri în București, 40 în Ploiești).
În 2022, am oferit sprijin unui număr total de 2.036 de persoane (50% copii); 1140 persoane au primit sprijin cu pachete de bază pentru hrană și igienă. Pentru a putea ajuta un număr cât mai mare de persoane, echipa a creat și distribuit coșuri cu alimente. Pentru că nevoia era atât pe partea de găzduire, cât și pe partea de hrană, fiind multe familiii în oraș care nu aveau ce mânca. De la 5 familii cu care a pornit inițial proiectul, s-a ajuns la circa 100 de familii. Procesul a constat în cumpărarea de alimente standard și preferențiale, montarea lor în coșuri, contactarea fiecărei familii în parte pentru a discuta detaliile livrării și distribuirea cu ajutorul șoferilor și voluntarilor CONCORDIA. Din luna mai s-au acordat tichete sociale sub formă de bonuri. Odată acoperite nevoile de bază, proiectul s-a dezvoltat multilateral, prin oferirea de servicii identificate ca fiind necesare: servicii de job coching, însoțirea la medic și sprijinirea emoțională și financiară a celor care au avut nevoie de intervenții chirurgicale, asigurarea medicamentelor pentru afecțiuni specifice sau sezoniere, ședinte de psihoterapie individuală și de grup , consiliere juridică, cursuri de limba engleză, ateliere cu activități recreative pentru copii, sprijinirea acestora în vederea continuării studiilor, prin punerea la dispoziție de laptopuri, rechizite și orice au mai avut nevoie.


| Bugetul
    3264000,00 LEI

| Parteneri
    Organizația Umanitară CONCORDIA

| Despre organizator
    CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și mai responsabilă. Intervenim în comunitățile sărace pentru a-i ajuta pe cei care trăiesc aici să-și construiască noi povești de viață. Proiectele noastre se derulează în București, Prahova și Dâmbovița. Ajutăm anual peste 2.000 de copii și tineri și membrii familiilor lor, iar în 2022 am ajutat 2037 de refugiați.

| Website proiect
    n/a



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->