Participanti & Proiecte
Atelierul Viitorului
|
Organizator: Fundatia CHANCE FOR LIFE |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Chance for Life lucreaza cu tineri seropozitivi,cu dizabilitati, institutionalizati, din 2002. Nevoile identificate la inceput au fost dezvoltarea abilitatilor psiho-motorii si a deprinderilor pentru o viata independenta. Tinerii au fost implicati intr-un program de ergoterapie, in cadrul caruia confectionau manual diferite obiecte decorative si felicitari si un program de dezvoltare a abilitatilor de viata. Odata cu inaintarea in varsta a aparut nevoia de a se angaja si de a isi capata independenta financiara, insa in procesul de ocupare a unui loc de munca s-au lovit de o serie de obstacole ca urmare a statutului de persoane seropozitive, cu dizabilitati, institutionalizate. Efectele institutionalizarii ii afecteaza de asemenea pe tineri, acestia intampinand dificultati in pastrarea unui loc de munca si asumarea responsabilitatilor
| Scopul proiectului
Scop:Asigurarea sustenabilitatii proiectului prin dezvoltarea intreprinderii sociale si orientarea, formarea si integrarea profesionala a tinerilor seropozitivi, cu dizabilitati.
Obiective:
1.Dezvoltarea intreprinderii sociale, cu obiect de activitate: confectionarea de obiecte decorative, bijuterii si felicitari si comercializarea acestora.
2. Asigurarea sustenabilitatii proiectului prin activitatile comerciale.
3.Asigurarea continuitatii locurilor de munca pentru 3 tineri seropozitivi, cu dizabilitati angajati in Atelierul Viitorului.
4. Orientarea si formarea profesionala a 16 tineri.
| Aria geografica
BUCURESTI SI ILFOV
| Rezumat
Experienta de lucru cu tineri seropozitivi cu dizabilitati, institutionalizati ne-a ajutat sa constientizam nevoia lor acuta, de a avea un loc de munca. de a avea o viata normala in acord cu varsta lor. Statutul de persoana seropozitiva si efectele institutionalizarii fac foarte dificila integrarea lor profesionala.
De aici nevoia crearii unor locuri de munca, dar si a unui mediu special de lucru pentru ei.
Obiectivele proiectului:
1.Dezvoltarea unei intreprinderi sociale, care sa aiba ca obiect de activitate
confectionarea de obiecte decorative de interior, bijuterii si felicitari si
comercializarea acestora.
2. Asigurarea sustenabilitatii Atelierului Viitorului prin activitatile
comerciale.
3. Crearea de locuri de munca si integrarea profesionala in cadrul atelierului a
3 tineri seropozitivi, cu dizabilitati, institutionalizati.
4. Formarea profesionala a 16 tineri prin activitati specifice.
Activitati: formarea si dezvoltarea abilitatilor pentru o viata independenta;
consiliere psiho-sociala si profesionala; formarea profesionala a tinerilor pe
baza unor planuri de interventie individualizate; profesionalizarea tinerilor la
locul de munca;
Rezultate:
1.3 tineri cu dizabilitati au fost angajati de Chance for Life si au reusit sa
isi pastreze locul de munca in cadrul Atelierului Viitorului, incepand cu
aprilie 2009.
2.16 beneficiari si-au insusit tehnici de confectionare manuala a unor obiecte
decorative
3. 16 tineri si-au dezvoltat abilitatile de viata independenta;
4. au fost organizate 56 de expozitii, prin cresterea numarului de parteneri.
| Date beneficiari
Tinerii au beneficiat de consiliere psiho-sociala si profesionala, astfel incat sa se previna conflictele interpersonale, sa isi pastreze locul de munca pe termen lung, sa respecte programul de lucru, sa fie punctuali, sa relationeze adecvat cu colegii si echipa de proiect, sa fie constanti in activitatile lor, sa isi asume sarcinile de lucru.
S-a urmarit cresterea competentelor de lucru si delegarea sarcinilor in functie de nivelul de dezvoltare, precum si responsabilizarea lor. Unul dintre tinerii angajati a fost promovat, fiind responsabil de planificarea activitatilor in atelier si de supervizarea celorlalti tineri. 4 tinere au creat modelele de produs. Un tanar a ajutat la livrarea produselor clientilor,la realizarea cumparaturilor si la intretinerea spatiului de lucru, 16 tineri au realizat produsele pentru expozitii.
| Rezultatele proiectului
Au fost organizate 56 de expozitii, care au generat venituri de 44919 RON; au fost confectionate manual peste 4000 de obiecte; Vodafone a gazduit 2 expozitii on-line in cadrul companiei; s-a realizat un catalog on-line, prin care s-au promovat produsele si s-a crescut numarul de clienti; s-a initiat o cercetare cu privire la comportamentul cumparatorului de obiecte decorative confectionate in Atelierul Viitorului, pentru a se diversifica gama de produse, modul de promovare si sa se fidelizeze clientii. Un tanar angajat a obtinut rezultate foarte bune si a fost promovat; 16 beneficiari si-au dezvoltat abilitatile manuale si si-au insusit tehnici de confectionare obiectelor decorative; 3 tineri au reusit sa isi pastreze locul de munca, din aprilie 2009 pana la finalul proiectului; 16 tineri au fost consiliati psiho-social si profesional, astfel incat sa se previna conflictele interpersonale, sa se previna absenteismul scolar, sa beneficieze de drepturile persoanelor cu dizabilitati, sa isi pastreze un loc de munca pe termen lung; 16 tineri au fost formati profesional pe baza planurilor de interventie individualizate, in vanzari, planificarea activitatilor, confectionarea obiectelor decorative, etc,16 tineri au fost profesionalizati la locul de munca, astfel incat sa fie punctuali, sa isi asume sarcinile de lucru, sa urmareasca in permanenta obtinereare zultatelor, sa relationeze adecvat cu colegii, sa isi pastreze pe termen lung locul de munca; 16 tineri au participat la tabere de vara, schimburi internationale de tineret, evenimente culturale si de divertisment;
| Bugetul proiectului (in RON)
173532
| Parteneri
United Way Romania, Fundatia Vodafone Romania, United Business Development, DGASPC Ilfov si Centrul de Plasament nr. 7 Vidra, EIRENE (Serviciul de Voluntariat pentru Pace, Germania), Muzeul Satului Dimitrie Gusti , Muzeul Taranului Roman, Postul de televiziune ZOOM, Societatea Interbrand Impex SRL, Colegiul National Emil Racovita, Colegiul Economic AD Xenopol, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, companiile Adobe si Wolters Klwer, Fundatia Dezvoltarea Popoarelor
| Website-ul proiectului
www.chanceforlife.ro