Participanti & Proiecte
Reseteaza Sistemul - O familie pentru fiecare copil abandonat!
|
Organizator: ADOR COPIII |
|
Categorie: Apararea drepturilor individuale/ colective |
Proiectul a fost demarat ca urmare a monitorizării efectelor legii adopţiei intrată în vigoare in aprilie 2012 şi are ca beneficiari principali copiii abandonaţi în spitalele din Romania, grav neglijaţi de sistemul sanitar şi de cel de protecţie socială.
Mulţi dintre aceşti copii nici măcar nu există în statisticile sistemului de protecţie socială şi petrec până la doi ani între gratiile unui pătuţ, nu văd lumina naturală şi nu sunt hrăniţi şi stimulaţi corespunzător, timp în care dezvoltă retard şi alte complicaţii medicale datorate nestimulării adecvate vârstei lor, fapt care le scade mult şansele reintegrarii in familia naturală sau a integrării într-o familie adoptivă.
| Scopul proiectului
Scopul propus a fost acela de responsabilizare si constientizare asupra fenomenului de abandon extrem al acestor copii, existent la nivel national.
Obiectivul pe termen scurt a fost asigurarea nevoilor imediate , material şi afectiv, dar şi a unor condiţii decente în care să fie îngrijiţi copiii părăsiţi în spitale.
Impactul pe termen lung al proiectului este - determinarea scăderii numărului de copii abandonaţi precum şi determinarea adoptarii unui sistem modern de protectie sociala, axat pe tranzitarea acestora prin sistem si integrarea lor in familii adoptive.
| Aria geografica
Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta, Bucuresti, Piatra Neamt
| Rezumat
Problema identificata: Anual in spitalele din Romania exista aproximativ 1.000 de copii parasiti care nu figureaza in statisticile sistemului de protectie sociala si care cresc in mediu spitalicesc pana la varsta de 2 ani, cu sanse mici de a fi adoptati. Obiectivul pe termen scurt a fost asigurarea nevoilor imediate , material şi afectiv, dar şi a unor condiţii decente în care să fie îngrijiţi copiii părăsiţi în spitale. Obiectivul pe termen lung este determinarea scăderii numărului de copii abandonaţi şi determinarea adoptarii unui sistem modern de protectie sociala.
Activitati: 1. Memorii adresate Primului Ministru, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, D.G.A.S.P.C., ORA, 2. Recrutarea de voluntari. 3. Semnalarea in mass media a fenomenului abandonului extrem existent la nivel national. 4. Monitorizarea factorilor decizionali implicati. 5.Achizitionarea consumabilelor necesare copiilor.
Rezultate în domeniul vizat de campanie:
1.Inspectia Sociala si Ministerul Sănătătii instituie un control in mai multe spitale pentru analizarea situatiei.
2. ORA a organizat o conferinţa de prezentare a stadiului de implementare a legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei. emite Ord. 617 din 18 dec.2012 prin care conferă direcţiilor un cadru mai clar de management al familiilor adoptive.
3. 22 dec.2012, Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă prin care ORA este mutat sub ordinea Min Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
4.27 nov 2012, Guvernul aprobă proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția si promovarea drepturilor copilului.
5.Suntem chemati de catre D.G.A.S.P.C. sa participam la elaborarea unei strategii de comunicare intre spitale si directiile de asistenta sociala si a unor norme moderne de aplicare a legii protectiei sociale.
6.Peste 80 de copii scosi dintre gratiile paturilor de spital si integrati in sistemul de protectie sociala intre oct.-dec. 2012.
7.Consilierea unui număr de peste 160 de potential adoptatori despre procedura adoptiei intre oct.-dec.2012.
| Date beneficiari
Cadrele medicale au contribuit la instruirea voluntarilor si la o mai mare atentie acordata copiilor parasiti si cu risc social de care raspund in sectiile de recuperare.
| Rezultatele proiectului
Intre oct.-dec.2012 cca. 80 copii care au părăsit mediul spitalicesc în familii de plasament, în centre de plasament sau reintegrati in familiile naturale .
Imbunătăţirea condiţiilor de spitalizare a copiilor parasiti si cu risc social se concretizează prin amenajarea unei săli de joacă pentru copii cu jucării stimulative potrivite vârstelor copiilor, schimbarea paturilor, a lenjeriei şi a saltelelor învechite şi dotarea cu dulapuri de depozitare, comandarea a cinci aparate de aer condiţionat pentru una din sectiile unde se afla copiii, cântare necesare pentru copii, pulsiometru neonatal, etc.
Ca efect neintentionat, unele institutii vizate direct au incercat sa ingreuneze desfasurarea campaniei.
| Bugetul proiectului (in RON)
231049
| Parteneri
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului , Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf Maria din Iasi , Asociația Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale.
| Website-ul proiectului
http://bit.ly/Sr3cBa