close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Refresh Văcărești



| Organizator:
    Asociatia pastel
| Categorie:
    Campanii sociale
| Problema de fond
    Parcul Natural Văcărești este primul parc natural urban din România și acoperă o suprafață de 183 hectare, cel mai mare spațiu verde compact din București. Parcul a fost populat natural cu un număr considerabil de specii de animale și plante, devenind o arie protejată și, în același timp, un spațiu urban cu multiple beneficii pentru comunitate.
La fel ca în orice arie naturală în jurul căreia se dezvoltă comunități, în parc s-au acumulat PET-uri, deșeuri, resturi de materiale de construcții care alterează ecosistemele - motiv pentru care Asociația pastel cu suportul financiar al companiei Clean Recycle și cu sprijinul Administrației Parcului Natural Văcărești au organizat o amplă acțiune de igienizare.


| Obiectivele campaniei
    Principalul obiectiv al proiectului a fost curățarea unei pătrimi din parc, într-un interval de 4 ore, cu ajutorul a 60 de voluntari.
Obiectivul secundar a fost de awareness, un demers pentru conștientizarea importanței menținerii parcului ca zonă naturală nealterată.
Cel de-al treilea obiectiv al campaniei a fost continuarea misiunii Asociației pastel, „Nicio lună fără o faptă bună” și maximizarea implicării lunare a diferiților stakeholders (companii, insituții, voluntari), cu scopul de a face un obicei din a face fapte bune.


Refresh Văcărești Refresh Văcărești Refresh Văcărești Refresh Văcărești Refresh Văcărești

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Refresh Văcărești, proiectul Asociației pastel din luna mai 2022, a fost despre cel mai mare parc urban din România – Delta Văcărești, despre igienizare, deșeuri și oameni care s-au reunit să redea acestei arii protejate aspectul curat și proaspăt pe care îl merită.

Asociația pastel este foarte entuziastă atunci când vine vorba de acțiuni de mediu, motiv pentru care a ales să se implice pentru a igieniza aleile parcului alături de voluntari care împărtășesc aceleași valori cu ONG-ul. Proiectul „Refresh” continuă în 2023 cu igienizarea altei zone din București, Pădurea Băneasa.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii proiectului sunt, în principal, vizitatorii care frecventează Parcul Natural Văcărești și care preferă să petreacă timpul în natură. De asemenea, se adaugă și locuitorii zonei care beneficiază de liniște, ambianță naturală și oxigen, prin existența parcului.
Beneficiarii tangențiali sunt cei care găsesc prin parc un prilej de comuniune cu natura, care documentează speciile de floră și faună, sportivii care efectuează exerciții fizice, maratoniștii care se antrenează și concurează în parc, pasionații de wild life photography și asociațiile interesate în conservarea zonelor naturale.


| Activitati
    Strategia de creație a campaniei a inclus o abordare integrată pentru a atrage interesul și implicarea voluntarilor. Inițial, s-a făcut o analiză a nevoilor și provocărilor specifice parcului, astfel încât să se poată dezvolta un plan detaliat de acțiune pentru a atinge obiectivele proiectului.

Pentru a obține o implicare cât mai mare, s-a urmărit o comunicare amplă și coerentă a proiectului. Astfel, s-au folosit mai multe canale de comunicare, inclusiv website-ul și paginile de Social Media ale Asociației pastel, comunicat de presă, parteneriat media cu Prima TV, reportaje TV și radio. De asemenea, voluntarii și partenerii proiectului au fost implicați în comunicare, prin distribuirea informațiilor despre proiect către prieteni și cunoștințe.

Prin intermediul acestor canale de comunicare, s-a reușit atingerea obiectivelor de awareness și implicare, dar și de mobilizare a voluntarilor. De asemenea, s-a pus accent pe aspectele pozitive ale proiectului, astfel încât să se poată mobiliza un număr cât mai mare de voluntari și să se atragă mai multe companii și instituții să se implice în acțiuni similare.

Implementarea proiectului a inclus identificarea și selecția voluntarilor, pregătirea echipamentului necesar pentru acțiunea de igienizare, precum și coordonarea și supervizarea acțiunii de curățare. În paralel, s-au derulat și acțiuni de comunicare prin intermediul canalelor menționate anterior.

În urma implementării strategiei de media și de creație a campaniei, s-a reușit implicarea unui număr mare de voluntari, dar și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța protejării și menținerii Parcului Natural Văcărești, într-o stare curată și sănătoasă.


| Rezultatele proiectului
    Dincolo de beneficiile asociate unei zone naturale curățată de deșeuri, rezultatele sunt cuantificabile prin colectarea aproximativă a șase tone de deșeuri, cu ajutorul a peste 60 de voluntari.

Acținea de igenizare a atras și atenția presei, care a întărit unicitatea parcului, dar și importanța păstrării nealterate printr-o serie de materiale realizate la fața locului: două reportaje TV la stațiile naționale Prima TV și TVR2, un reportaj la radio Europa FM, peste 20 de articole onlie și zeci de mențiuni în Social Media ale persoanelor publice prezente la acțiune.


| Parteneri
    Agenția pastel
Clean Recycle
Green Village
Tremend Software Consulting


| Despre organizator
    Asociația pastel este răspunsul unei nevoi actuale: crearea unui obicei din a face bine. A pornit de la un program intern al agenției de comunicare pastel, început în 2018, prin care întreaga echipa și-a asumat că nu va trece o lună fără să facă o faptă bună. Misiunea noastră este să educăm, să inspirăm și să ajutăm oamenii și companiile să facă fapte bune cu recurență. Activ. În fiecare lună. O rutină constructivă prin care ajutorul ajunge periodic la cei care au nevoie de el.

| Website proiect
    ): https://asociatiapastel.ro/portfolio_page/refresh-vacaresti-mai-2022/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->