close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Se joaca cu casa deschisa



| Organizator:
    lorgean theatre
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    lorgean theatre activeaza din decembrie 2008. Misiunea sa este de a reinterpreta si personaliza institutia teatrului transformand spatiul domestic in spatii artistice temporare «domus artistica » cat si de a intari legaturile si interactiunile umane in contextul digital actual. Are la baza cercetarea antropologica realizata in 2009 publicata in 2012, pentru Masterului Antropologie, SNSPA. Astfel, spectatorii incep sa se raporteze mai implicat prin aducerea de obiecte la actul dramatic. Pentru performeri, regizori si dramaturgie devine provocator sa construiasca si sa adapteze, multumita elementului de noutate, o piesa in functie de spatiul domestic. Oportunitatea de a deveni din spectatorii-consumator mecena ai culturii. Operatorii culturali romani si internationali au ocazia de a viziona tineri artisti cu intentia de ai promova.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a oferi spectatorilor un alt tip de experienta si o raportare mai apropiata de actul artistic in spatiul domestic. Ne dorim sa transformam casele intr-un spatiu care sa insemne mai mult decat activitatile noastre cotidiene. Proiectul le ofera unor artisti tineri, dramaturgi, actori, coregrafi, scenografi, fotografi, critici regizori un spatiu unde pot experimenta proiecte. In 2012 prin deschiderea altor 10 case/apartamente din Bucuresti catre spectatori, propunem o alternativa fata de scenele traditionale, dar si o alta modalitate de petrecere a timpului liber.

Se joaca cu casa deschisa Se joaca cu casa deschisa Se joaca cu casa deschisa

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Intr-o epoca marcata de insingurarea in fața mediilor de comunicare electronice, spectacolele in spatiul domestic ofera oamenilor un prilej de intalnire si socializare. Identificand aceasta tendinta sociala lorgean theatre vine in intampinarea ei cu reprezentații artistice direct in casele oamenilor si propune revalorizarea actului artistic, racordarea lui la situatia financiara contemporana in care cultura tinde sa devina un bun pe care oricine, indiferent de varsta sau de pregatire profesionala, il poate accesa. In ultimii ani din cauza extinderii puternice a retelelor de socializare online, contactele directe intre indivizi s-au redus considerabil. lorgean theatre presupune transpunerea teatrului si art performance-ului in spatiul privat si locuit. Proiectul isi propune sa aduca cu 0 cost arta direct in casele oamenilor, oferind produse culturale adaptate spatiului domestic, cat si facilitarea unui spatiu alternativ de exprimare artistilor. Spre deosebire de spectacolele obisnuite, la lorgean theatre publicul se afla in contact permanent cu performerii, astfel ca intre acestia se stabilește o legatura mult mai puternica decat in spatiile de joc spatiile obisnuite. Accesul la un spectacol este facut pe baza de invitatie sau inscriere, iar publicul este rugat sa aduca un obiect personal care sa respecte tematica piesei. In functie de marimea apartamentului, locurile sunt limitate (intre 15-30). In 2012, au fost prezentate publicului sase titluri noi, dintre care patru au fost productii proprii. Acestea s-au desfasurat in zece case/apartamente din Bucuresti.


| Date beneficiari
    Partenerii media Tataia, Veiozearte si GingerGroup, publicatii consacrate cu un numar de cititori permanent, au promovat activitatile lorgean theatre prin acorduri prestabilite. Uniunea Studenților din România, cea mai mare organizatie studenteasca, a ajuta diseminarea informatiilor aferente proiectului prin canale lor de comunicare siteuri/forumuri. Consideram parteneri si beneficiarii directi, proprietarii/chiriasii care isi pun benevol apartamentele la dispozitie pentru actele artistice, devenind operatori culturali temporari. Acestia au fost beneficiat de experienta membrii grupului de initiativa lorgean theatre pentru buna organizare. Asociatia Graphis122 a oferit cadrul juridic pentru a aplica cu stagiunea 2012, „Se joaca cu casa deschisa” la AFCN, initiativa care a si primit finantare. AFCN a fost singurul finantator extern.

| Rezultatele proiectului
    In 2012, a avut loc organizarea stagiunii a III-a de lorgean theatre. Stagiunea „Se joaca cu usa deschisa” a prezentat publicului sase titluri noi, dintre care patru au fost productii proprii, in premiera. Pe langa deja bine cunoscutul sediul lorgean theatre, publicul a avut posibilitatea sa patrunda in alte zece case/apartamente din Bucuresti. Astfel, scopul „revalorizarea spatiul domestic” si crearea de interactiuni umane, cat si oportunitatea spectatorului de a se transforma in organizator cultural, a fost atins si combat problema alienarea omului in fata tehnologiei. Artistii au fost motivati sa iasa din zona de confort o ofera o piesa repetata de multe ori in acelasi spatiu, adaptand-se la noile spatii. „Se joaca cu casa deschisa” a adus o premiera in lumea evenimentelor culturale romanesti si anume organizarea primei rezidente in care un performer/dramaturg roman sau strain petrece intre doua si patru saptamani in apartamentul-teatru pentru a crea o piesa adecvata cadrului domestic. De asemenea, prin participarea la eXploredancefestival-editia VII, cel mai mare festival de performance din Ro, cu o productie proprie, in premiera crediteaza produsele culturale lorgean theatre ca fiind de valoare. Realizarea stagiunii in 2012 prin fonduri AFCN a permis rasplatirea colaboratorilor care au fost alaturi de proiect trei ani consecutivi. In acelasi timp obtinerea finantarii a extins expertizei echipei de la organizari de evenimente non-conventionale la proiecte finantate din fonduri publice. Pentru 2013, ne-am propus sa extindem conceptul teatru-apartament si in restul tari.

| Bugetul proiectului (in RON)
    35680

| Parteneri
    parteneri non-profit: Asociatia Graphis122, Asociatia Retart, Ginger Group, Noi facem bine, Uniunea Studenților din România si parteneri publici: AFCN

| Website-ul proiectului
    http://lorgeantheatre.wordpress.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->