Participanti & Proiecte
Fondul pentru Varstnici
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor |
După restricțiile impuse de Covid-19 în anul 2020, programul FPV a fost reactivat, răspunzand punctual nevoilor vârstnicilor și ONG urilor din domeniu. Cu sprijinul programului Telefonul Vârstnicului am reușit să identificăm și să cartografiem în timp real nevoile urgente exprimate de vârstnici din toată țara. In fiecare an primim solicitări de sprijin material/financiar din partea ONG-urilor, care se confruntă cu dificultăți în acoperirea nevoilor vârstnicilor. Am continuat și după pandemie, reușind să atragem sponsori/donatori companii și persoane fizice, colaborând cu peste 40 de ONG-uri de profil în ultimii 3 ani și mobilizând peste 190 de voluntari în 2022.Principalul scop:prevenirea excluziunii sociale a vârstnicilor și implicarea unora dintre ei în activități cu caracter intergenerațional, pentru redarea sentimentului de utilitate în societate și valorificare a imensei experiențe de viață a acestora. Obiectivele: îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor, creșterea capacității ONG-urilor în vederea susținerii programelor de intervenție și sprijin pentru seniori, atragerea și implicarea a cât mai multor voluntari, de toate vârstele, în activitățile programului.
| Aria geografica
București - toate sectoarele, Ilfov, Reghin-Mureș, Iași- Iugani, Nisiporești, Huși, Faraoani, Valea Mare, Hălăucești, Brăila, Cluj - Gherla, Dej, Bonțida, Diciciori Mici, Răscruci, Șoimeni, Ceaba, Buneți, Mintiu Gherlii, Livada, Hășdate, Nicula, Bon, Fizeșu Gherlii, Tulcea, Constanța, Bacău, Alba Iulia-Alba, Timișoara, Focșani-Vrancea, Ogra-Mureș, Prahova-Ploiești, Pitești-Argeș,
| Rezumat
Fondul pentru Vârstnici sprijină vârstnicii din orice zonă a țării, în special pe cei afectați de singurătate, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, sărăcie sau excluziune socială, situații dificile acutizate în actualul context socio-economic. Nevoile identificate în rândul persoanelor vârstnice sunt, în primul rând, cele fundamentale, esențiale supravietuirii: lipsa unei alimentații și medicații decente, condiții de trai minime, nevoi materiale care reflect clar circumstanțele sociale în care trăiesc vârstnicii (servicii medicale insuficient reprezentate, lipsa unui suport emotional, singurătatea/izolarea des întâlnită, venituri insuficiente care să le ofere un trai minim decent). Obiectivele programului sunt de a oferi sprijin material sau financiar punctual pentru diverse situații de urgență, de a mobiliza voluntari din comunitate pentru a-i ajuta pe seniori în mod constant și de a dezvolta parteneriate cu ONG-uri sau autorități locale, spre a oferi servicii sociale de calitate și a îmbunătăți nivelul de trai al vârstnicilor. Activități implementate în cadrul programului: sprijin material sau financiar (donații de alimente, produse, echipamente medicale), consiliere socială și sprijin emoțional, acompaniere și socializare, informare cu privire la drepturi, monitorizarea stării de sănătate și îndrumarea seniorilor către diverse servicii medicale dedicate. Realizări notabile: 968 de beneficiari sprijiniți, rețea de 6 ONG-uri în comunitățile din țară care au oferit servicii de calitate seniorilor în 2022, 195 de voluntari implicați, peste 15 companii care s-au alăturat cauzei sprijinirii vârstnicilor.
| Date beneficiari direcţi
968 proveniți din mediul rural și urban (singuri, cu boli în fază terminală, aflați în izolare, care au necesitat îngrijiri medicale punctuale, cu situații materiale și financiare grave, aflati în risc de excluziune socială).
| Activitati
Activități: Asistență socială - evaluare solicitări și acordare de sprijin,informare și consiliere, după caz; Sprijin material, constând în alimente, îmbrăcăminte, aparatură electrocasnică și mobilier; Sprijin financiar, în funcție de situația vârstnicului (de exemplu, achiziție ochelari, cârje, bastoane, produse igienico-sanitare etc); Socializare – vizite la domiciliul vârstnicilor sau evenimente comune; Coordonare, care este asigurată de Fundație, însă relaționarea cu seniorii, sprijinul propriu-zis, asistența, este realizată de către echipa de voluntari, fără de care acest program nu ar putea fi derulat; Recrutare voluntari,realizată continuu în București și în țară. Pentru activitățile din țară, colaborăm cu ONG-uri care se adresează vârstnicilor și le susținem printr-un mini-program de grant-uri acordate pentru o perioadă de 1 an. Acestea oferă același tip de sprijin, oferit de noi la București și beneficiază de asistența, consilierea și sprijinul nostru printr-un program de mentorat(fundraising-modalități de atragere sponsori/ donatori și resurse financiare pentru continuitatea programului); Comunicare-promovare continuă a programului pe toate canalele de comunicare; Management al programului ( lansare grant-uri pentru ONG-urile de profil, evaluare aplicatii ONG-uri, acordare granturi, monitorizare și asigurare a îndeplinirii standardelor de intervenție,primirea raportărilor de la organizațiile finanțate).
| Rezultatele proiectului
Susținerea oferită prin intermediul proiectului a generat o îmbunătățire a calității vieții seniorilor aflați în situații de risc (sărăcie, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, excluziune socială, singurătate).Rezultate:968 vârstnici sprijiniți,a căror viață s-a îmbunătățit din multe puncte de vedere; 6 furnizori de servicii sociale și-au dezvoltat serviciile adresate vârstnicilor,capacitatea de management și adresabilitate; 6 ONG-uri susținute cu granturi între 3000-8000 euro; 18 activități desfășurate în cadrul programului(evaluare, monitorizare, socializare și petrecere a timpului liber, supervizare, consiliere socială, consiliere psihologică, îngrijiri medicale, suport material, educație financiară, servicii mobile de acordare a hranei, suport alimentar, excursii, vizite muzee, voluntariat, consiliere medicală); 8 activități de tip intergenerațional cu participarea a 50 de copii/80 vârstnici; 362 seniori din București au primit donații lunare (alimente, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare, mobilier, echipamente medicale, aparatură electrocasnică, ochelari, etc);100 de pachete consistente cu alimente (tradiționale și produse de uz cotidian) au fost oferite cu ocazia fiecărei sărbători (Paște,1 Octombrie,Crăciun) în valoare de 31.312 lei; 120 vârstnici susținuți lunar cu produse lactate în valoare de 78.283 lei; 195 de voluntari implicați in activitățile programului însumand peste 19.200 ore (664.909 lei- 134.596 euro-2022). Fonduri atrase: 350.000 lei.
| Bugetul
350,000,00 LEI
| Parteneri
1. Asociația Dorcas Aid România – jud. Cluj; 2. Asociația Niciodată Singur – București; 3. Asociația Filantropia Ortodoxă-filiala Reghin- jud. Mureș; 4. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași – jud. Iași; 5. CARP Omenia – București; 6. Fundația Lumina – jud. Brăila. Finanțatori: C.N. Loteria Română, Toreto SRL, Combinatul de Îngrășăminte Chimice SRL, Schneider Electric România, Altius, GTS Telecom. Sponsori in-kind: Lăptăria cu Caimac, Mega Image, Albalact, Profi Rom Food, Boromir, Ferrero România, Negro 2000, Devhd Services
| Despre organizator
Fundația Regală Margareta a României este o organizație neguvernamentală care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte care și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală
| Website proiect
https://www.frmr.ro/fondul-pentru-varstnici/