Participanti & Proiecte
E-Sign
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Originalitate |
Conform cercetarii derulate de Organizatia Salvati Copiii in scolile pentru copii cu deficienta de auz in perioada octombrie-noiembrie 2012, a reiesit faptul ca aproape jumatate dintre copiii cu deficienţe de auz (48%) acceseaza zilnic Internetul, iar alti 39% cel puţin o dată pe săptămână.
Marea majoritate (98%) afirma ca au un profil personal pe o retea de socializare, principalele retele folosite fiind Facebook (92%) si Google+ (67%).
Doi din cinci copii (44%) isi seteaza public profilul personal, fiind astfel accesibil oricarei persoane cu o conexiune la Internet
44% dintre participantii la studiu afirma ca au fost jigniti/deranjati în mediul online.
Peste jumatate dintre participantii la studiu care au fost jigniti/suparati pe Internet (51%) nu au transmis nici autoritatilor, nici persoanelor apropiate ceea ce li s-a intâmplat.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului E-sign este acela de a le oferi copiilor cu deficiente de auz resurse adecvate pentru a utiliza mediul online, dar si pentru prevenirea riscurilor pe care ei trebuie sa le ia in considerare, indicand totodata modalitatile de evitare a acestor riscuri.
Obiective specifice:
- 3000 de copii cu deficienta de auz informati cu privire la notiunile de baza privind utilizarea Internetului in siguranta, Realizarea a 12 resurse online si 2 offline dedicate publicului tinta, Integrarea sociala prin colaborarea intre 50 de voluntari si copii, 5 sesiuni de informare (2 in 2012).
| Aria geografica
Bucuresti Craiova Iasi Vicovul de Sus/Suceava Focsani Galati Vaslui Buzau Cluj - Napoca Sibiu Timisoara Satu Mare
| Rezumat
Copiii cu deficiente de auz reprezinta un grup dezavantajat in societatea romaneasca si nu beneficiaza de atentia necesara si de resurse educationale special create pentru ei. In consecinta, sunt ignorate multe aspecte care definesc personalitatea copiilor. Proiectul E-sign aduce un plus semnificativ in dezvoltarea lor personala si integrarea sociala prin activitatile educationale pe care le propune, avand scopul de a-i invata pe cei mici modul adecvat de utilizare a Internetului si de asemenea riscurile de care trebuie sa se fereasca şi modalitatile de evitare a acestora. Salvati Copiii a dezvoltat resurse educationale ce sunt diseminate în toata tara catre profesorii si educatorii copiilor cu deficiente auditive. Acestea constau in 12 tutoriale video unde sunt dezbatute cele mai importante pericole din mediul online la care pot fi expusi copiii. In luna iunie 2012 am susţinut cinci mese rotunde în Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Craiova şi Galaţi, cu participarea a peste 180 profesori. După formarea unui grup de voluntari, prima perioadă a activitaţilor de informare a constat în 2 sesiuni informative sustinute de aceeaşi echipa pentru fiecare clasa astfel incat cei mici sa poata crea o conexiune speciala cu echipa de voluntari si sa fie deschisi la informatiile primite şi la invitatia de participare la concursul naţional adresat lor.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Rezultatele scontate ale proiectului:
3.000 de elevi cu deficiente de auz au fost informati cu privire la pericolele din mediul online, cu resurse adaptate lor si modului de intelegere
50 de voluntari formati care vor actiona ca experti pentru cei 3000 de elevi
10 tutoriale video, in limbaj al semnelor, despre pericolele asociate: Facebook, CamFrog , Jocuri, Hartuirea pe Internet, Convorbiri si intâlniri cu necunoscuţii, Informarea de pe Internet şi dezvoltarea gândirii critice, Reputaţia online, Utilizarea telefonului mobil, Securitatea calculatorului şi Importanţa comunicării în cadrul familiei şi în timpul orelor de clasă despre siguranţa online a copiilor.
2 resurse offline - flyere - cu informatii despre siguranta pe Internet
un studiu sociologic realizat în scolile respective privind modul in care acei tineri utilizeaza Internetul.
| Argument
Copiii cu deficiente de auz reprezinta un grup dezavantajat in societatea romaneasca si nu beneficiaza de atentia necesara si de resurse educationale special create pentru ei. In consecinta, sunt ignorate multe aspecte care definesc personalitatea copiilor cum ar fi: socializarea, educatia extra-curriculara, hobby-urile si activitatile de relaxare si distracţie. Ei se bucura de prea putine forme de ghidaj in viata, iar in ultimii ani au tendinta de a utiliza Internetul si dispozitivele mobile pentru a isi indeplini aceste nevoi. Proiectul E-sign aduce un plus semnificativ in dezvoltarea lor personala si integrarea sociala prin activitatile educationale pe care le propune, avand scopul de a-i invata pe cei mici modul adecvat de utilizare a Internetului si de asemenea riscurile de care trebuie să se fereasca si modalitatile de evitare a acestora.
| Bugetul proiectului (in RON)
180000
| Parteneri
Salvati Copiii Romania, Orange Romania, sector privat Asociatia Nationala A Surzilor
| Website-ul proiectului
www.sigur.info