Participanti & Proiecte
Green Service Learning
|
Organizator: Fundatia Noi Orizonturi |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVATIE |
Sunt studii care arata ca un adolescent petrece 5 ore pe zi cu ochii in telefon sau tableta iar preocuparea lui pentru mediul inconjurator este redusa. Prin acest proiect am acceptat provocarea conectarii dintre copii si natura chiar si in mediul urban. Modelul de interventie prin care imputernicim tinerii sa contribuie in mod concret la dezvoltarea sustenabila a oraselor lor adreseaza mai multe nevoi: ale tinerilor de a invata in mod practic, dar si de a fi parte din solutie, a scolilor de a construi o punte catre comunitatea din care face parte, a comunitatilor de a face pasi spre schimbarea mult dorita, dar si de a se apropia de scoala si de a sprijini initiativele educationale ale acestora. Acest model adreseaza nevoia urgenta de conexiune intre scoala si comunitate, dar si nevoia de reconectare a elevului cu mediul in care traieste.
| Scopul programului
Scopul proiectului este de a dezvolta competente de cetatean responsabil fata de mediu in randul tinerilor de gimnaziu si liceu. Concret, proiectul si-a propus (1)dezvoltarea unei retele de 60 de traineri voluntari care sa livreze in scoli ateliere pe tema service learning pe mediu (2) constructia unui pachet de instrumente educationale ajutatoare pentru conectarea reala a elevilor la concepte de mediu (3) implementarea a cel putin 25 de proiecte care sa permita elevilor sa lase o amprenta pozitiva in comunitate si sa invete in acelasi timp din experiente reale.
| Aria geografica
Alba, Bihor, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Neamt, Satu Mare, Salaj, Tulcea, Vaslui
| Rezumat
Lidl Romania si Fundatia Noi Orizonturi au demarat un parteneriat strategic pentru promovarea invatarii prin proiecte de serviciu in folosul comunitatii in randul elevilor si profesorilor de la oraș, cu scopul de a incuraja locuitorii sa redea naturii importanta cuvenita in viata citadelei. Astfel, in primavara lui 2017 scolile din Romania au fost invitate, prin competitia „Natura in oras”, sa-si arate interesul pentru a experimenta aceasta metoda de invatare, in care comunitatea devine un spatiu de experimentare pentru elevi, dar si beneficiar al schimbarilor gandite de acestia. Au fost selectate 53 de scoli din toata tara, care au beneficiat de un curs intensiv in care atat profesorii, cat si elevii au invatat cum sa-si analizeze comunitatea, cum sa identifice provocările pe care le au spatiile urbane in pastrarea conectarii cu natura si cum sa gaseasca solutii pentru abordarea lor. Peste 120 de elevi, studenti, profesionisti au aplicat pentru a deveni traineri-voluntari care sa asiste scolile selectate in planificarea proiectelor de service learning. 60 dintre ei au fost formați la Academia de Service Learning, care a dat nastere celei mai mari retele de traineri voluntari din Romania. 46 din cele 53 de scoli au facut propuneri de proiecte in folosul comunitatii si cele mai bune 25 de idei au fost sprijinite financiar.
Prin proiectele realizate, elevii au aratat ca exista solutii pentru ca natura sa-si pastreze locul intre betoane, strazi asfaltate si cladiri de oțel. În proiectul Green Service Learning membrii comunitatii s-au mobilizat voluntar pentru a sustine scolile in proiecte de invatare relevanta, iar profesorii si elevii au exersat una din cele mai eficiente metode de invatare.
| Date beneficiari
60 de elevi, studenti si profesionisti din diverse domenii au devenit traineri voluntari specializati pe scrierea si implementarea de proiecte de service learning pentru mediu. 1.147 de elevi fara experienta de valorizare si protejare a mediului din 53 de scoli au fost expuși la metoda service learning pentru a ințelege problemele de mediu din comunitatile lor. 600 de elevi din 25 de scoli au participat activ la solutionarea unei probleme de mediu din comunitatea lor si si-au facut auzita vocea.
| Date beneficiari
Proiectele realizate de scoli au servit aproape 50.000 de beneficiari, din 13 judete ale tarii. În plus, materialele educationale dezvoltate pentru Green Service Learing au fost oferite gratuit, on-line, tuturor scolilor din Romania.
| Activitati
Selectarea scolilor interesate sa ofere elevilor experiente relevante de invatare si sa lase o amprenta pozitiva în comunitate. In urma acestui proces au fost selectate 53 de scoli din 19 judete din tara.
Recrutarea, selectarea trainerilor voluntari si pregatirea acestora pentru livrarea atelierelor de service learning. Din cei 120 de aplicanti au fost selectati 60 care au participat la un curs de formare de patru zile tip training of trainers.
Pentru sprijinirea trainerilor voluntari a fost conceput un pachet educational care contine cinci instrumente de suport in vederea conceperii si implementarii unui proiect de service learning pe tematica mediului.
La atelierele livrate in toamna anului 2017 au participat peste 1.000 de elevi și cadre didactice. Atelierele s-au desfasurat pe parcursul a doua zile – in weekend, ceea ce arata atat dedicarea trainerilor cat si dorința de a invata diferit, a elevilor.
Au fost selectate si premiate cele mai bune 25 de propuneri de proiecte (crearea de spatii verzi, campanii de informare si de educare a cetatenilor cu privire la importanta protejarii naturii, incurajarea agriculturii si a consumului de produse locale si bio, diminuarea risipei de hartie, incurajarea cetatenilor catre un stil de viata conectat la natura prin accesibilizarea traseelor montane, descurajarea taierilor de brazi pentru sarbatoarea Craciunului etc).
| Rezultatele programului
Proiectele realizate de scoli au condus la schimbari vizibile in orasele lor: spatii verzi precum cele doua sali de clasa in aer liber din Oradea si Galati, mini parcuri amenajate la Centrul pentru copii cu dizabilitati din Satu-Mare, Centrul pentru batrani din Galati, la Caransebes au fost plantati 100 de puieti de brad pe doua hectare de teren cu risc de alunecare, gradini si holuri ale scolilor au fost reamenajate ca spatii verzi, in Drobeta Turnu Severin, Iasi, Craiova si Galaţi, o gradina de zarzavaturi in curtea unui colegiu tehnologic din Galati din care se va aproviziona cantina colegiului, o gradina comunitara in Bistrita, pusa la dispozitia a 10 familii nevoiase pentru a-si planta legume, fructe, zarzavaturi. De asemenea, au fost organizate trei campanii destinate colectarii maculaturii (3950 kg de hartie colectată), educarii cetatenilor in spiritul reciclarii, in Pascani, Cluj si Gherla si patru campanii care au promovat produsele bio/locale si au educat cetatenii in privinta protejarii naturii prin consumul responsabil si prin protejarea microclimatelor locale si a speciilor de animale pe cale de disparitie in Roman si Petrosani. S-au amenajat si cinci trasee care sa inurajeze mersul pe jos, in natura, la Cugir, Lupeni, Zalau and Iasi.
Metoda de service learning a devenit cunoscuta in 53 de scoli din Romania ca strategie de invatare eficienta pentru dezvoltarea competentelor de cetatean responsabil fata de mediu.
| Buget
236325
| Parteneri
Lidl Romania, Asociatia Mioritics - Centrul Educational Schubz
| Website program