close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Proiect de modificare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei



| Organizator:
    Asociatia Catharsis Brasov
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    In ultimii ani,sute de copii au fost dati inapoi statului roman de catre asitentii maternali,din motive socioeconomice,copiii fiind abandonati pentru a doua oara,de data aceasta de familia maternala.Avand in vedere gravitatea problemelor, Catharsis a organizat trei dezbateri publice in care a analizat efectele produse de legislatia in vigoare.Concluziile desprinse au evidentiat necesitatea modificarii legii nr. 273/2004 si abrogarea unor articole neconstitutionale care mentin Moratoriul din februarie 2004 prin art.45, lovind in interesul superior al copiilor care nu sunt ceruti in adoptie nationala.
Beneficiari:copiii abnadonati pentru care nu s-au identificat familii de adoptie interna, familiile de straini cu resedinta in state semnatare ale Conv. de la Haga; romanii cu resedinta in atate semnatare Haga care doresc sa adopte din Romania


| Scopul proiectului
    Modificarea legii adoptiei in vigoare in conformitate cu cerintele UE, prevederile Conventiilor internationale, ONU si Haga si contextul socio-economic european.
Reducerea numarului de copii institutionalizati, integrarea acestora in familii adoptive nationale si internationale, unica solutie de realizare a interesului superior al copiilor care nu sunt ceruti in adoptie nationala.


Proiect de modificare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei Proiect de modificare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei Proiect de modificare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei

| Aria geografica
    Bacau, Brasov, Ilfov, Buzau, Covasna, Cluj, Dolj, Harghita, Mures, Tulcea, Timis

| Rezumat
    Numarul mare de copii abandonati, peste 70000 in anul 2010 si imposibilitatea reintegrarii lor in familia naturala/largita, precum si faptul ca nu sunt ceruti in adoptie nationala din cauza etniei, varstei, starii de sanatate, au constituit o provocare si o luare de atitudine. Proiectul viza modificarea legii adoptiei in conformitate cu Conventia ONU, Conventia de la Haga si recomandarile PE. Am trimis Proiectul tuturor Directiilor pentru protectia copilului, autoritatilor centrale si sefilor formatiunilor politice locale si centrale. Proiectul,completat cu propunerile primite si argumentat de tabele cu 85000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot care sunt de acord cu redeschiderea adoptiei internationale in favoarea copiilor care nu sunt ceruti in adoptie nationala, a fost depus la Comsia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor in data de 01.09.2010. La cererea Comisiei, am trimis articole si paragrafe din Acte de drept international care reglementeaza adoptia. Proiectul a fost dezbatut in Comisie in data de 05.10.2010. Deputatul Sergiu Andon a fost desemnat pentru pregatirea initiativei legislative. Proiectul asociatiei a fost concurat de proiectul Guvernului. Asociatia a trimis amendamente la proiectul Guvernului care incalca drepturile constitutionale ale romanilor din strainatate (art.3) si care discrimineaza copiii (art. 45). Ambele articole, votate tacit in Senat si Camera Deputatilor, mentin Moratoriul din 2004. Doar cateva din amendamentele asociatiei se regasesc in noua lege a adoptiei.


| Date beneficiari
    Peste 6000 de copii orfani de ambii parinti, peste 400 de copii din parinti neidentificati.

| Rezultatele proiectului
    Impactul proiectului este relevat de cele 85.000 de semnaturi pe tabele nominale si 1175 on-line cat si de cele doua intrevederi din Parlamentul Romaniei din 01.09.2010 si 05.10.2010. Delegatia Catharsis a prezentat Comsiei tabelele cu semnaturi, petitia on-line si comentariile acesteia, scrisorile insotite de fotografii trimise de adolescenti si tineri adoptati international in perioada 1991-2003, fotografii ale unor copii cu handicap sever carora adoptia internationala le-a redat sanatatea, cazuri de foarte mare succes.
Marturia coplesitoare a doi tineri, expusi pericolului excluziunii sociale dupa parasirea sistemului de protectie si drama unei adolescente a carei procedura de adoptie internationala a fost suspendata in februarie 2004, care a fost luata din familia asistentului maternal, la varsta de 14 ani si reinstitutionalizata intr-un centru de plasament pentru copii cu handicap, au provocat parlamentarii si i-au convins ca actuala lege privind adoptia in Romania trebuie schimbata in cel mai scurt timp, intrucat discrimineaza in continuare copiii care nu sunt ceruti in adoptie nationala, familiile de romani cu domiciliul in strainatate. Prezenta tinerei de 24 de ani, studenta la medicina, adoptata la varsta de 14 ani de o familie de medici italieni, impreuna cu sora ei mai mica, venita din Romania pentru a reprezenta vocea copiilor adoptati international dar si a copiilor victime ale Moratoriului din 2004 a fost un argument pretios in luarea deciziei de intiativa legislativa.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1

| Parteneri
    ONG-uri care au ca obiect de activitate aprararea drepturilor copilului din Brasov: Asociatia Pro Democratia, Samariteanul Milos, SCUT, Un pas spre viitor, Copii abandonati, GE-RO, Rafael, Sunshine Romania, Asociatia Nu ma uita, Asociatia Pas alternativ; din tara: Livada Orphan care Mures, Viitorul Tinerilor Prahova, Partida Romilor Pro Europa Bucuresti, Misionarii Etniei Rome Romania Timis, 1 Iunie Buzau, Lunca Dunarii Tulcea, Adina Stiftelsen Craiova, Prietenii Copiilor Bucuresti, ProAdoptie Cluj si din starinatate: asociatiile italiene Amici dei bambini Milano, Asociatia Il Conventino Bergamo si Fundatia Americana Hearts across America Dallas, texas. Institutiile publice: Primaria Brasov, Primaria Ploiesti, Prefectura Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, Brasov, Bacau, Buzau, Covasna, Cluj, Dolj, Harghita, Mures; Universitatea Transilvania Brasov si Universitatea Spiru Haret Brasov; mass media locale, centrale si internationale

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->