close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



La vanatoare de vanatori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii



| Organizator:
    Asociatia Salvati Dunarea si Delta
| Categorie:
    Buget - / Eficienta +
| Problema de fond
    Vanatoarea sportiva in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost initial interzisa in iulie 2011. In noiembrie insa, in Parlamentul Romaniei au inceput demersurile pentru relegalizarea vanatorii, prin intermediul unei legi pe o tema diferita.
Am privit cu maxima ingrijorare impactul unei noi ere de vanatoare sportiva nestingherita in aceasta arie geografica parte a conventiilor internationale care protejeaza habitatele pasarilor de apa. Exista riscul ca prin reintroducerea acestei activitati, comunitatile locale sa aiba de suferit, ele fiind direct dependente de resursele si oportunitatile oferite de biodiversitate.


| Scopul proiectului
    Scopul nostru a fost protejarea si conservarea patrimoniului reprezentat de RBDD, prin interzicearea vanatorii sportive in tot acest areal.
Obiectivele au vizat blocarea initiativei legislative de reintroducere a vanatorii sportive in RBDD.


La vanatoare de vanatori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii La vanatoare de vanatori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii La vanatoare de vanatori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

| Aria geografica
    Bucuresti, Tulcea

| Rezumat
    Nevoi:La finele lui 2011 Parlamentul Romaniei decide,fara consultare publica,reintroducerea vanatoarii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii(RBDD).Impactul vanatorii asupra singurei delte din lume recunoscuta ca rezervatie a biosferei este dramatic,anual semnalandu-se sute de abuzuri asupra speciilor protejate.

Obiective:Interzicerea vanatorii în RBDD a fost cauza derularii campaniei noastre de advocacy.Scopul a fost protejarea si conservarea patrimoniului RBDD.De eforturile depuse beneficiaza cetatenii tarii si mai ales comunitatile locale, prin mentinerea oportunitatilor de dezvoltare durabila oferite de biodiversitate.

Activitati:Strategia de advocacy a constat in crearea de aliante in randul organizaţiilor competente din domeniu si sensibilizarea opiniei publice. Ulterior, am sensibilizat parlamentarii si guvernantii cu privire la impactul negativ al masurii vizate.

Am trimis comunicate de presa in fiecare etapa a dezbaterii legii,am solicitat punctul de vedere al unor instituţii publice cu expertiza,am protestat la balconul Parlamentului, am transmis o scrisoare Presedintelui cu privire la efectele promulgarii unei astfel de legi. In intalnirile cu reprezentanţii Comisiei Parlamentare am detaliat argumentele campaniei şi explicat cum membrii comunităţilor deltaice nu doresc şi nu sunt avantajati de legalizarea vanatorii.

Rezultate:
- Vanatoarea este in prezent interzisa în RBDD.
- Oridin Ministru Mediului si padurilor nr. 2487 din 29/06/2012
- Cerere de reexaminare din partea Administratiei Prezidentiale, 5 07 2012, nr. CA/555.
Insa cea mai importanta realizare este ca am preintampinat cu succes un nou atac la adresa biodiversitatii si ca am contribuit la transformarea in cutuma a unei interdictii vitale pentru patrimoniul RBD,


| Date beneficiari
    Interzicerea vanatorii sportive in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost o initiativa civica, initiata si coordonata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta la care au participat asociatii neguvernamentale de mediu si civice din Romania. Putem spune ca publicul tinta al acestei campanii au fost reprezentantii acestora. Ei au fost in general implicati in toate stadiile de dezvoltare ale campaniei si au fost prezenti in cadrul protestului organziat cu ocazia votarii in Parlamentul Romaniei a legii care prevedea introducerea vanatorii sportive in RBDD in data de 15 dec. 2011.

| Rezultatele proiectului
    Principalul rezultat al demersului nostru este faptul ca vanatoarea este in prezent interzisa in RBDD. Concret, am reusit sa obtinem un ordin al Ministrului Mediului si Padurilor care interzice specific acest lucru, precum şi un refuz al Presedintelui Romaniei de a promulga legea care legaliza vanatoarea. Acest refuz include chiar solicitarea explicita catre Parlament de a reveni la un text care sanctionează activitatile de vanatoare pe teritoriul RBDD.
In momentul de fata in Parlamentul Romaniei, ca urmare a solicitarii Administratiei Prezidentiale, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei "Delta Dunarii", nu mai prevede introducerea vanatorii sportive in RBDD!

Insa cea mai importanta realizare a acestei campanii este ca am preintampinat cu succes un nou atac la adresa patrimoniului unic pe care il detine Romania si ca am contribuit la transformarea in cutumă a unei interdicţii vitale pentru acest patrimoniu.


| Argument
    Campania noastra nu a fost derulata printr-un proiect finantat, ci prin eforturile constante ale echipei organizatiei. Astfel, principalele resurse utilizate au fost cele umane, referindu-ne la angajatii SDD, precum si voluntari, atat ai nostri, cat si ai organizatiilor din Coalitia pentru Mediu.

| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    70 de organizatii membre ale Coalitiei de Mediu din Romania

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes