close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



DubluClick pe educatie



| Organizator:
    Ateliere Fara Frontiere
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Decalajul informatic este motivul pentru care Ateliere Fara Frontiere a initiat, in 2009, atelierul Reconect, o intreprindere sociala de insertie, unde deseurile de echipamente electrice si electronice devin un instrument de integrare si de dezvoltare locala prin proiecte de solidaritate digitala.

„Dubluclick pe educatie” este dintre proiectele care sprijina educatia din judetele in care activeaza grupul Renault: Arges, Dambovita si Bucuresti-Ilfov, fiind raspunsul la nevoile de material informatic prin echiparea cu calculatoare reconditionate a structurilor din aceste judete care dezvolta programe de acces la educatie, formare si integrare a persoanelor defavorizate.





| Scopul proiectului
    Scopul a fost reducerea decalajului informatic și sprijinirea unei educații echitabile în România, avand ca obiective:
-identificarea structurilor non-profit din județele Argeș, Dâmbovița și București-Ilfov
(ONG-uri, instituții de învățământ și instituții sociale) care au nevoie de calculatoare
că mijloc de educație
-selecționarea și echiparea celor mai bune proiecte cu 400 echipamente IT revalorizate,
modernizate și dotate cu software-ul potrivit, astfel încât inițiativele lor să devină
realitate;
-consolidarea capacităților structurilor laureate pentru a facilita activitati de educatie TIC


DubluClick pe educatie DubluClick pe educatie DubluClick pe educatie

| Aria geografica
    județele Argeș, Dâmbovița, București – Ilfov

| Rezumat
    Strategia nationala privind Agenda digitala pentru Romania 2020 prevede ca, alaturi de activitatile extracurriculare si de cele de formare profesionala continua si de dezvoltare a competentelor TIC, curriculumul scolar sa detina un rol esential in pregatirea absolventilor in acest domeniu.
Inca sunt multi tineri in mediul rural care au invatat sau invata in scoli fara calculatoare. Acest decalaj este motivul pentru care Ateliere fara Frontiere a initiat „Dublu click pe educatie”.

Obiectivele vizate au fost identificarea structurilor non-profit (din judetele Arges, Dambovita si Bucuresti-Ilfov): ONG-uri, institutii de invatamant si institutii sociale, care au nevoie de calculatoare; selectarea acestora; jurizarea proiectelor inscrise și dotarea acestor structuri cu 391 desktopuri și 9 laptopuri reconditionate, cu software adecvat și cu garanție. Lucru care a insemnat facilitarea accesului la o educatie moderna in comunitatile defavorizate din judetele in care Renault Group Romania activeaza, implicand totodata persoane vulnerabile aflate intr-un proces de insertie pe piata muncii.

In total, 113 de organizatii au depus cel putin un proiect in cadrul programului Dubluclick 2017, insumand un numar de 2105 de echipamente IT solicitate.
Cele mai importante rezultate au fost: 2105 calculatoare solicitate; 113 structuri inscrise, 42 proiecte laureate, 400 calculatoare donate, 11.462 beneficiari directi ai proiectelor laureate.


| Date beneficiari
    Direcți: 42 ONG-uri, școli, licee, biblioteci, muzee, instituții sociale din judetele Argeș, Dâmbovița și București-Ilfov, Indirecți : Peste 11.462 de persoane apartinand comunitatilor defavorizate, majoritar copii si tineri

| Date beneficiari
    comunitatile defavorizate din judetele in care Renault Group Romania activeaza, 7 salariati aflati in parcurs de insertie socio-profesionala in atelierul reconnect al AFF, care au reconditionat calculatoarele si le-au pregatit pentru donatie.

| Activitati
    A1. Apelul la propuneri de proiecte educationale - a fost lansat pe 10 mai pe platforma www.educlick.ro si a fost deschis pana pe 4 iunie.
A2. Selectionarea celor mai bune proiecte: Din 113 primite au fost preselectate de catre AFF 98 de proiecte care au indeplinit conditiile de eligibilitate. Acestea au intrat in comisia de evaluare care s-a reunit la sediul grupului Renault in Bucuresti pe 6 iunie 2017. Juriul a fost format din reprezentanti ai Grupului Renault, experti externi, dar si din parteneri independenti (Ministerul Educatiei si Cercetarii, CSR Media, Organizatia Ecotic, Digi24). Ei au selectat cele mai bune 42 de initiative in functie de: pertinenta proiectului, impactul social si local, impactul educativ, impactul economic si profesional, fezabilitatea si capacitatea de continuitate a proiectului.
A3. Dotarea organizatiilor: Pe 15 iunie a avut loc festivitatea de premiere, eveniment desfasurat in Bucuresti la sediul Ateliere Fara Frontiere. Aici au fost premiate cele 42 de proiecte provenite din randul institutiilor publice educationale, sociale si culturale din judetele Arges, Bucuresti, Ilfov, Dambovita.
A4. Comunicarea proiectului a fost realizata pe canalele proprii AFF si printr-o campanie desfasurata de GMP PR atat online, cat si offline.
A5. In ianuarie 2018, organizațiile au raportat rezultatele propriilor proiecte, implementate cu ajutorul calculatoarelor donate.
A6. In februarie AFF a raportat narativ si financiar catre Renault Romania.





| Rezultatele proiectului
    In total, 113 de organizatii au depus cel putin un proiect in cadrul programului Dubluclick 2017, insumand un numar de 2.105 de echipamente IT solicitate.

42 de proiecte au fost dotate cu 400 de calculatoare tip desktop si laptop-uri, necesare implementarii propriilor programe de educatie si incluziune. Calculatoarele sunt mai mult decat hardware. Ele sunt o munca valorizanta pentru salariatii in insertie implicati in reconditionarea echipamentelor, care stiu ca munca depusa de ei e o sansa la educatie pentru un copil din mediul rural. Asta le ofera un scop si demnitate, ajutandu-i sa isi contureze un proiect personal si profesional.

In urma evaluarii acestor programe, numarul e beneficiari directi a fost calculat la 11.462 de persoane. Pentru acestia, majoritatea copii si tineri din medii defavorizate, calculatoarele ofera acces la materiale moderne de invatare, reducand decalajul educational deja existent in Romania.

Aceasta a fost a treia editie „Dublu Click pe Educatie”. In total, am dotat in perioada 2014-2017 183 de instituții educaționale, ONG-uri și instituții sociale cu un total de 1220 de calculatoare, în sprijinul a peste 55.000 de beneficiari.




| Bugetul
    70000

| Parteneri
    Parteneri financiari: Renault Group România; parteneri operaționali: ECOTIC, Microsoft, Rossman, Renault Group România, parteneri media: Agerpres, CSR Media, România Pozitiva, Stiri ONG.

| Website proiect
    Proiectul nu a avut un website distinct, ci a fost integrat pe site-ul www.educlick.ro, Ex articol: www.educlick.ro/blog/2016/5/25/laureati-dublu-click-pe-educatie-cu-renault?rq=dublu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->