close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Si pe noi nu ne intrebati?



| Organizator:
    Romano ButiQ
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    In procesele de elaborare a legilor si politicilor pe educatie din Romania din dezbaterea publica a acestora lipsesc mai intotdeauna beneficiarii directi: elevii. O problema macro este ca sistemul are de suferit in lipsa aportului celor direct vizati, si asta se poate vedea atat in ratele de absolvire a Bacalaureatului cat si din durata foarte scurta de viata a legilor si reglementarilor propuse. In acelasi timp, elevii sunt supusi anual unor schimbari majore, fara a fi consultati, iar asta ii antreneaza ca cetateni pasivi ce se supun fara drept de opinie, nefiind de mirare rata slaba de participare a acestora la vot sau in procesele de consultare publica ce ii vizeaza ca adulti.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost imbunatatirea participarii si solidaritatii civice a elevilor. Obiectivele proiectului au inclus constientizarea a 500 de elevi despre dreptul lor la libera exprimare si beneficiile participarii active, catalizarea procesului de integrare a principiului diversitatii la nivelul educatiei prin implicarea a minimum 50 de elevi intr-un concurs de idei de integrare a diferentelor interumane in procesul educational si diseminarea opiniei acestora printr-un White Paper catre decidenti si societatea civila la finalul proiectului.

Si pe noi nu ne intrebati? Si pe noi nu ne intrebati? Si pe noi nu ne intrebati?

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    Modul in care legile educatiei de pana acum au ignorat tocmai vocea elevilor are ca rezultat un sistem educativ ce nu raspunde in mod real nevoilor acestora si nu contribuie la educarea civica a copilului ca cetatean. Excluderea elevilor din dialog si din decizii a facut aceasta generatie, in lipsa spatiului de exprimare si a exercitiului, sa fie perceputa de adulti si decidenti ca pasiva si neinteresata creand un cerc vicios in care efectul este invocat ca justificare a desenarii unui proces de elaborare si aprobare a strategiilor si legislatiei fara ca ei sa fie implicati sau punctele lor de vedere incluse. In acest context, Asociatia Romano ButiQ, in colaborare cu Centrul de Resuse pentru Participare Publica (CeRe) au dorit sa readuca la lumina forta de implicare civica si solidaritatea in randul elevilor, prin organizarea unui concurs creativ care sa le furnizeze acestora atat spatiul de exprimare cat si exercitiul participarii civice, astfel incat sa nu mai fie perceputi drept factori pasivi, lipsiti de opinii relevante. Concursul s-a adresat elevilor de liceu si gimnaziu care si-au putut inscrie ideile pe platforma http://sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro/. Acestea au fost supuse jurizarii si votului publicului, iar primele 10 idei clasate in aceasta au fost premiate pe scena unei conferinte nationale. De asemenea, in urma desfasurarii conferintei, a fost realizata Carta Alba- un manifest al celor mai importante idei inscrise in proiect care a fost diseminata publicului larg si decindentilor.

| Date beneficiari
    Un numar de 20 de elevi din grupul tinta au avut ocazia sa devina purtatori de opinie reprezentativi pentru generatia lor si sa exerseze rolul de diseminatori ai unui mesaj in fata unei audiente cu putere de schimbare in cadrul unei conferinte nationale care a adus pe scena reprezentantii celor mai bune 10 idei inscrise in concurs. Cei 20 de elevi au fort principalii protagonisti ai conferintei de final a proiectului. De asemenea, cu ajutorul elevilor participanti in proiect, a fost redactata si diseminata prin intermediul platformei online Carta Alba ce urmareste sa aduca in atentia decidentilor opinia elevilor si sa ofere o perspectiva constructiva asupra colaborarii elevi-decidenti.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului sunt 1 platforma online, 1 pagina de facebook a proiectului, peste 17.000 de vizitatori unici pe site si peste 1000 de fani pe facebook. Prin dezvoltarea unui cadru care sa ofere spatiul de libera exprimare elevii au avut acces la un centru de informare si interactiune atat in cadrul proiectului, cat si dupa incheierea sa. In urma desfasurarii concursului 58 echipe (200 de participanti) au luat parte activ la generarea de idei si solutii pentru problemele din educatie legate de ignorarea diferentelor intre oameni,iar aproximativ 10.000 de persoane au fost implicate in activitatea de votare a proiectelor inscrise in concurs. Participantii la concurs au exersat proactivitatea si au avut ocazia sa experimenteze implicarea intr-o competitie de idei precum si sa vada efectele implicarii lor. Un numar de 20 dintre acestia au avut ocazia sa devina purtatori de opinie reprezentativi pentru generatia lor si sa exerseze rolul de diseminatori ai unui mesaj in fata unei audiente cu putere de schimbare in cadrul unei conferinte nationale care a adus pe scena reprezentantii celor mai bune 10 idei inscrise in concurs. De asemenea, a fost redactat si diseminat prin intermediul platformei online un document ce urmareste sa aduca in atentia decidentilor opinia elevilor participanti la concurs si sa ofere o perspectiva constructiva asupra colaborarii elevi-decidenti.

| Bugetul proiectului (in RON)
    35943,66

| Parteneri
    Asociatia Romano ButiQ, Centrul de Resurse pentru Participare Publica

| Website-ul proiectului
    http://sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->