Participanti & Proiecte
Tenis de Bine
|
Organizator: Asociatia Cip si Ciargi |
|
Categorie: Premiul Special pentru Organizații Nou Fondate |
Situatia specifica si comuna a tuturor copiilor pe care ii ajutam este imposibilitatea de a practica sport intr-un cadru oraganizat, daca nu au ajutor. Parintii fie nu au bani, fie nu stiu, fie sunt epuizati. Acesti parinti sunt cheia, pentru ca lucram cu copii minori. Sportul este esential – pt sanatate, dar si pt integrarea copiilor lor pe termen-lung.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost sa crestem numarul copiilor vulneraili care care vin la tenis.
Mai larg, scopul este sa inoculam, gentil si rational, ideea ca toti copiii trebuie sa faca sport pe termen lung. Sport in general, respectiv tenis in particular, pt copiii cu nevoi speciale (80% din copiii cu care lucram momentan).
| Aria geografica
Bucuresti, Galati, Teleorman, Neamt
| Rezumat
Lucram cu copii tipici si atipici. Copiii cu dizabilitati au nevoie de ajutor in integrare. Sportul este una din parghiile extrem de valoroase in acest demers. Iar dintre toate sporturile, studiile au aratat ca tenisul este printre cele care ajuta cel mai mult. In special copiii cu autism, adhd, epilepsie, sindrom down – astea sunt categorii cu care lucram cel mai mult, inca de la fondarea asociatiei.
Scopul este sa contribuim la intergrarea acestor copii. Deja facem asta prin jocuri si antrenamente la care participa atat copiii atipici (mentionati mai sus), dar si copii tipici vulnerabili (refugiati, saraci, institutionalizati). Dar vrem sa crestem programul, sa marim numarul de grupe. Atat in comunele si orasele unde deja operam, cat si in alte parti, unde este nevoie.
De-a lungul timpului, peste 40 de copii au invatat tenisul si continua sa-l practice, cu ajutorul programului nostru.
| Date beneficiari direcţi
1. Copii cu dizabilitati (20-30). Pentru ca tenisul/exercitiul fizic are dubla importanta: dezvoltare si integrare.
2. Copii tipici (10-20) – refugiati, saraci, etnii discriminate. Pentru ca parintii nu-si permit sa-i trimita la sport organizat, dar realizeaza ca e important sa mearga acolo unde sunt si alt fel de copii.
| Activitati
Antrenament tenis.
Fiecare grupa e alcatuita din 3-6 copii. Copiii sunt adusi la clubul de tenis de catre parinti sau de scoala (pe rescponsabilitatea scolii).
Antrenamentele se desfasoara 1 data pe saptamana, respectiv de 2 ori pe saptamana, pt acei putini (10%) copii care progreseaza foarte bine. Oportunitatea unei frecventa crescute e sugerata de antrenori, dar decisa de noi.
Antrenamentul dureaza intre 60 si 90 de minute, in functie de experienta copiilor din grupa, de diagnosticul lor si alte mici criterii.
Antrenamentele se desfasoara in cluburi de tenis partenere, cu care in prealabil discutam atent, ca sa fim siguri ca au toate conditiile necesare (terenuri bune, vestiare, parcare, spatiu pt parinti etc)
Antrenamentele sunt desfasurate sub indrumarea si supravegherea instructorilor specializati, cu care ne intalnim in prealabil. Criteriile de selectie presupun experienta cu copiii, empatie, rabdare.
Fiecare antrenament are 1 sau 2 instructori, un functie de diagnosticul copiilor din grupa, respectiv de marimea grupei.
Antrenamentele cuprind exercitii personalizate pt fiecare grupa, in functie de diagnosticul copiilor, forma lor fizica si nevoile specifice. (exemplu: copiii cu sindrom down sunt predispusi sa ia in greutate mai repede. Se recomanda exercitii aerobice, care sa imbunatateasca rezistenta cardio. Saritul coardei, de exemplu).
Vizam comunitatile mici, acolo unde putem avea un impact mai „complet”.
| Rezultatele proiectului
Am crescut numarul de copii din localitatille/grupele in care deja activam: Bucuresti, Piatra Neamt, Teleorman, Galati
Am culegs feedback recurent de la stakeholderi - parinti, pedagogi, cluburi sportive – am invatat din el si am comunicat relevant
Am adus alaturi de noi parteneri- branduri, ong-uri mari, sportivi de performanta etc.
De-a lungul timpului, am vazut rezultate bune.
Unele sunt cuantificabile si usor de povestit – de exemplu, sunt pusti nevoiti sa renunte la scoala ca sa-si ajute parintii, dar joaca turnee de tenis amator. Desi in urma cu doi ani nu pusesera mana pe o racheta de tenis.
Altele sunt mai subtile si e nevoie de un feedback continuu din prtea parintilor si a pedagigilor. Pe Alex, un copil de 15 ani, cu tulburari de spectru autist (non-verbal), nu-l puteai convinge sa se lege la sireturi in unele dimineti, dar lunea abia asteapta sa vina la terenuri.
| Bugetul
50000 LEI
| Parteneri
1. Asociația CONIL 2. Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva
| Despre organizator
Asociația Cip și Ciargia fost înființatã în martie 2020.
Credem ca orice copil meritã bucurie și acces la lucruri frumoase.
Fie că-i sport, muzică sau educație.
În România însă, lucrurile nu stau deloc așa. Nu au cum să stea așa, din moment ce sărăcia nu permite părinților să le ofere puștilor tot ce și-ar dori. Iar tenisul este un sport încă scump.
Asociația noastră aduce copii din categorii vulnerabile la
terenurile de tenis. Nu o dată sau de două ori, ci în mod constant, saptamanal.
| Website proiect
https://cipsiciargi.ro/