close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Secretariat Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest



| Organizator:
    Institutul de Formare Economică şi Socială
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Ca rezultat al proiectelor de asistenta tehnica acordate Guvernului Romaniei, in 2006, 43 de institutii si organizatii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest au semnat Carta de constituire a PROIS-NV. Au avut loc cateva intalniri in cadrul carora s-a constat un interes pentru subiectele din domeniul dezvoltării resurselor umane, dar si dificultatile de corelare si coordonare a eforturilor. S-a identificat nevoia de a dezvolta un cadru structurat si operativ de exprimare a intereselor si prioritatilor actorilor sociali din regiunea nord vest cu privire la ocupare si incluziune sociala, un nivel redus de informare si constientizare a rolului pe care institutiile publice si societatea civila trebuie sa il joace, o slaba capacitate de a dezvolta si implementa politici si proiecte in parteneriat pentru a raspunde nevoilor reale ale comunitatii.

| Scopul proiectului
    Obiectivul general a fost dezvoltarea unei structuri operationale independente numita Secretariat Tehnic Permanent NV (STP-NV) ca instrument care sa sustina Pactul Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala din Regiunea de Dezvoltare NV in vederea dezvoltarii si promovarii initiativelor comune din domeniile ocuparii si incluziunii sociale in cadrul propriilor comunitati. Obiectivele specifice vizau dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali de a actiona in cadrul unei retele si de a utiliza parteneriatele pentru a raspunde nevoilor reale din domeniul ocuparii si incluziunii sociale.

Secretariat Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest Secretariat Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest Secretariat Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest

| Aria geografica
    Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj,Satu-Mare

| Rezumat
    Datorita absentei unui cadru structurat si operativ de exprimare a intereselor si prioritatilor actorilor sociali din regiunea nord vest cu privire la ocupare si incluziune sociala, a nivelului limitat de informare si constientizare a rolului pe care trebuie sa il joace, a slabei capacitati de a organiza retele si a forma parteneriate, proiectul si-a propus dezvoltarea unei structuri operationale independente numita Secretariat Tehnic Permanent NV (STP-NV) ca instrument care sa sustina Pactul Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala din Regiunea de Dezvoltare NV (PROIS NV) si organizatiile membre (sindicate, patronate, ONG-uri, autoritati publice, servicii deconcentrate, universitati etc.) in vederea dezvoltarii si promovarii initiativelor comune din domeniile ocuparii si incluziunii sociale in cadrul propriilor comunitatii. Principalele rezultate ale proiectului sunt: infiintarea si operationalizarea PROIS NV (73 de membrii), 252 de parteneri sociali sprijiniti, realizarea Planului regional de actiune pentru ocuparea fortei de munca si incluziune sociala 2009-2011 (PRAO NV) si monitorizarea acestuia, realizarea a 2 studii privind ocuparea si incluziunea sociala, 91 propuneri de proiecte depuse spre finantare asistate, 179 actiuni consultanta directa, 601 raspunsuri la intrebari adresate prin e-mail, 22 de cursuri, 2 campanii de constientizare cu actiuni de promovare in 18 localitati urbane si 18 localitati rurale, crearea si mentinirea site-ului www.stp-nv.ro (aprox. 89000 pageviews), 20 de persoane care au participat la vizitele de studii, etc.

| Date beneficiari
    Prioritatea a constituit-o mobilizarea stakeholderilor de la toate nivelele (local, judeţean, regional, respectiv sectorial), cele mai importante cai de atingere a acestui obiectiv fiind actiunile de informare si dezbatere directe (adică aducand fata in fata expertii STP si actorii sociali, cu atragerea si implicarea membrilor PROIS-NV, a OIR POSDRU NV si a altor organisme POSDRU). Diseminarea informatiilor privind PRAO NV, studiile realizate, evolutia POSDRU s-a realizat cu precadere prin intermediul instrumentelor de comunicare dezvoltate in cadrul proiectului si s-a adresat tuturor actorilor sociali.

| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate: infiintarea si operationalizarea PROIS NV (73 de membrii), realizarea Planului regional de actiune pentru ocuparea fortei de munca si incluziune sociala 2009-2011 (PRAO NV), realizarea raportului de monitorizare a PRAO NV, realizarea a 2 studii privind ocuparea si incluziunea sociala, 91 propuneri de proiecte POSDRU depuse spre finantare asistate, 179 actiuni consultanta directa, 601 raspunsuri la intrebari adresate prin e-mail, 22 de cursuri de manager de proiect (246 participanti) si alte teme, 2 campanii de constientizare cu actiuni de promovare in 18 localitati urbane si 18 localitati rurale, crearea si mentinirea site-ului www.stp-nv.ro (aprox. 89000 pageviews), 20 de persoane care au participat la vizitele de studii, tiparirea urmatoarelor materiale de informare si constientizare: 12000 pliante prezentare STP-NV + PROIS-NV, 1200 (600 studiul 1+ 600 studiul 2) raporte studii regionale, 1200 pliante „Bune practici in dezvoltarea resurselor umane”. Principalele beneficii PROIS-NV a dobandit personalitate juridica, a devenit operational, un numar mare de persoane reprezentand partenerii sociali din regiunea NV au fost informati referitor la diferite aspecte privind ocuparea si incluziunea sociala si referitor la importanta parteneriatelor pentru a rezolva problemele structurale ale pietei muncii. Membrii PROIS-NV au o contribuţie importantă la accesarea POSDRU. În calitate de solicitanţi sau parteneri, membrii Pactului participă la implementarea a 146 proiecte, însemnând, în termeni financiari, 60% din totalul regional şi 11% din cel national.

| Bugetul proiectului (in RON)
    1765542,03

| Parteneri
    Institutul de Formare Economică şi Socială (IFES) Cluj-Napoca (promotor), CNS Cartel Alfa, filiala Cluj şi Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor din judeţul Cluj (parteneri).

| Website-ul proiectului
    stp-nv.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->