Participanti & Proiecte
HelpAutism - Programul National de Diagnostic Precoce si Interventie in Autism
|
Organizator: Asociatia Help Autism |
|
Categorie: Originalitate |
Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce se manifesta in jurul varstei de 2 ani. Copilul prezinta capacitatea scazuta de a interactiona și de a comunica, de a se integra și relationa social. Nu exista tratament care sa vindece autismul. Există doar interventii terapeutice care ajuta persoanele cu autism sa devina functionale si sa se integreze în societate.
Intarzierea diagnosticarii copiilor cu autism poate fi o piedica in recuperarea lor. Informatiile insufieiciente cu privire la simptome si interventie terapeutica, ale medicilor ce intra in contact cu copilul, intarzie interventia terapeutica. Daca interventia se realizeaza incepand de la varsta de 2 ani, sansele de recuperare ale copilului sunt foarte mari. Cu cat se intarzie interventia terapeutica cu atat sansele de recuperare se diminueaza.
| Scopul proiectului
Scopul programului este oferirea de servicii de evaluare psihologice si de diagnostic timpuriu pentru un numar cat mai mare de copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani.
Ca si obiective, ne-am propus ca in 2012-2013 sa realizam diagnosticul si evaluare psihologica gratuita pentru un numar de 200 copiii cu varsta intre 1 si 4 ani, cat si includerea a cel putin 100 dintre ei in programul de interventie terapeutica timpurie pana la finalul anului 2013. Obiectivele au fost atinse in proportie de 95%, 188 de copii au fost evaluati gratuit din care 95 au fost inclusi in terapie.
| Aria geografica
Bucuresti, Suceava, Calarasi, Prahova, Arges, Dambovita, Galati, Brasov
| Rezumat
Diagnosticarea copiilor cu autism in Romania continua sa fie o problema. Evitarea stabilirii afectiunii pana la varsta de 4 ani este frecvent intalnita, afectand sansele reale la recuperare ale copilului ce prezinta intarzieri in dezvoltare.
Programul National de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica vine sa acopere o nevoie in comunitatea familiilor copiilor cu tulburare de dezvoltare, prin aplicarea testelor de diagnostic licentiate la nivel international, ADOS si ADIR in evaluarile psihologice, care prin scoringul oferit pot determina in termeni clinici incadrarea diagnosticului copilului in tulburare de spectru autist.
Astfel parintii pot afla diagnosticul precoce si pot interveni intr-un timp foarte scurt, sprijiniti fiind de Asociatie, consiliati si indrumati in a lua deciziile cele mai bune pentru recuperarea propriului copil.
In perioada 2012- 2013 au beneficiat de evaluare psihologica completa 188 de copiii cu varsta curpinsa intre 1 si 4 ani, ce prezentau intarzieri in dezvoltare, din care 95 beneficiaza de interventie terapeutica in autism in urma recomandarilor oferite prin program de catre specialistii HelpAutism.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Din cei 188 de copii evaluati psihologic prin program, au fost identificati 164 de copii ce prezinta tulburare de spectru autist din care 95 au fost inclusi in programul de intervetie terapeutica de recuperare. Mare parte din ei, datorita rezultatelor obtinute prin terapie, au dobandit abilitatile minime de a fi inclusi in invatamantul de masa.
Prin Programul National Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica reusim sa oferim un pachet de servicii inaccesibil in acest moment in sistemul de sanatate de stat, fiind un proces complex ce presupune o mobilizare de resurse si energie pe care statul cu pasi marunti incearca sa-l adopte. Incepand cu anul 2014 screeningul national va fi implementat in cabinetele medicale, medici de familie si pediatrii fiind primiii specialisiti care intra in contact cu copilul si care pot determina impreuna cu parintii din 10 intrebari daca copilul prezinta intarzieri in dezvoltare si are nevoie de un consult psihiatric si evaluare psihologica. Programul a ajutat la inchegarea parteneriatului public-privat, intre mediul ONG ce sprijina copiii cu autism si specialistii din mediul de stat, medici, asistenta sociala, realizand o imbunatatire vizibila a serviciilor ce se ofera copiilor cu autism si familiilor lor.
| Argument
Originalitatea proiectului consta in metoda inovativa si structurata prin care parintii beneficiarilor, sprijiniti de asociatiei, au inteles ca nu pot astepta ca doar autoritatile sa se implice. Astfel, constienti de necesitatea si utilitatea unui asemenea program national pentru cresterea sanselor la recuperare a propriilor copii, au gandit un astfel de program national. Un alt aspect ce denota altruism si originalitate este acela ca parintii care au beneficiat de acest program l-au sprijinit pentru alti parinti si copiii aflati in situatii similare. Este de asemenea, de remarcat ca programul nu este bazat pe metode empirice, ci se bazeaza pe teste stiintific validate.
| Bugetul proiectului (in RON)
141000
| Parteneri
Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia, Sectia de Psihiatrie Pediatrica
| Website-ul proiectului
www.helpautism.ro