close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cine Voteaza Conteaza!



| Organizator:
    Asociatia Liga Studentilor Romani din Strainatate
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Campania „Cine voteaza conteaza!” este o initiativa a LSRS si a Fundatiei C.A.E.S.A.R. de mobilizare civica, intr-un moment important pentru democratia romaneasca: alegerile prezidentiale din toamna anului 2014. Aceasta campanie si-a propus sa combata absenteismul la vot din ce in ce mai pronuntat din ultimii ani, fiind astfel un demers civic pentru consolidarea democratica a Romaniei. Cu cat procentul votantilor este mai mic, cu atat rezultatul alegerilor va reflecta mai putin dorintele cetatenilor; de aceea campania de fata a urmarit educarea cetatenilor romani cu drept de vot, atat din strainatate cat si din tara, in spiritul activismului civic, reamintind acestora importanta pe care o poate avea votul lor indiferent de optiunea politica personala.



| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cresterea gradului de constientizare asupra importantei participarii cetateneasti. Obiectivele specifice au fost: (1) crearea premiselor pentru respectarea liberului exerciţiu al dreptului de a alege; si (2) asigurarea desfasurarii votului din Diaspora intr-un mod corect si democratic.

Cine Voteaza Conteaza! Cine Voteaza Conteaza! Cine Voteaza Conteaza!

| Aria geografica
    Global (Bucuresti, Londra, Bruxelles, Washington DC, Paris, Berlin, Stutgart, Madrid etc.)

| Rezumat
    
Proiectul “Cine voteaza conteaza!” este un proiect de crestere a gradului de constientizare a importantei participarii cetateneasti prin intermediul exercitarii dreptului la vot. Participarea la vot in Romania a cunoscut un declin ingrijorator de la un scrutin electoral la altul. In cazul alegerilor prezidentiale, care fac obiectul campaniei de fata, prezenta la alegeri se situa, in anii `90, intre 75,90% si 86,19%, ca in 2009 sa scada la 54,15%-56,99%.


Proiectul a constat in doua componente: (1) campanie de promovare in mediul online a clipurilor video venite din toate colturile lumii ce incurajeaza exercitarea dreptului la vot indiferent de optiunea politica personala sau de locatia geografica si (2) lansarea unei petitii ca reactie la modul de desfasurare a scrutinului in cadrul sectiilor de votare din strainatate. Mesajele campaniei, venite din toate colturile lumii, subliniaza responsabilitatea pe care o are fiecare cetatean al Romaniei de a se implica activ in constructia unui viitor mai bun pentru Romania. Acestea sunt transmise, prin intermediul unor clipuri video, de catre studenti si absolventi romani din tari precum Romania, Belgia, Canada, China, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia si Statele Unite.



In urma desfasurarii deficitare in sectiile de votare din diaspora a primului tur al alegerilor prezidentiale, organizatorii au initiat si au depus, pe data de 10 noiembrie la Ministerul Afacerilor Externe, o petitie cu peste 4.000 de semnatari, prin care se sesizau aceste aspecte si se solicita suplimentarea numarului sectiilor de votare si a personalului aferent precum si o mai buna organizare a votului din Diaspora.



| Date beneficiari
    


Cetatenii romani din toate colturile lumii au fost incurajati sa trimita la randul lor videoclipuri prin care sa subilineze importanta exercitarii dreptului la vot. Astfel, campania s-a asigurat ca beneficiarii au avut un rol activ in dezvoltarea proiectului si in transmiterea mesajelor civice. De asemenea, prin petitia initiata in cadrul proiectului, fiecare dintre beneficiari a fost incurajat sa sustina in mod activ organizarea corecta si democratica a votului din Diaspora prin semnarea acestei petitii. Astfel, toti beneficiarii au avut ocazia sa isi faca vocea auzita.





| Rezultatele proiectului
    
Apreciem ca pricipalul scop al proiectului, cresterea gradului de constientizare in randul intregii populatii a importantei participarii prin intermediul votului, a fost atins. Totodata, un efect secundar a fost cresterea vizibilitatii comunitatii romanilor din strainatate precum si a coeziunii si mobilizarii in cadrul acesteia.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1000

| Parteneri
    Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani)

| Website-ul proiectului
    http://www.fundatiacaesar.ro/cine-voteaza-conteaza/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes