close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul national de voluntariat Ajungem MARI



| Organizator:
    Asociatia Lindenfeld - Ajungem Mari
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Programul a fost demarat în urma vizitelor efectuate în centrele de plasament de către fondatoarea sa, Iarina Taban, care a observat, înainte de toate, nevoia accentuată a copiilor de a avea parte în vieţile lor de prezenţa constantă a unor adulţi de suport. Au fost remarcate apoi, pe rând, în timpul vizitelor şi în urma contactelor repetate cu aceştia, nevoile lor de sprijin educaţional şi cultural, de socializare şi de descoperire a vieţii din afara centrelor de plasament şi, punctual, voluntarii, prin prezenţa săptămânală la aceiaşi beneficiari, identifică şi anunţă nevoile fiecărui copil/tânăr în parte: logopedie, psihoterapie, meditaţii, sprijin în dezvoltarea unui talent anume, sprijin în pregătirea pentru viaţa independentă.

| Scopul proiectului
    Scopul programului este de a oferi sprijin pe termen lung copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi, astfel încât aceştia să poată finaliza studiile, să poată identifica abilităţile pe care le au şi să fie sprijiniţi în dezvoltarea lor, cunoaşterea şi adaptarea unor obiceiuri sănătoase pentru viaţa de după ieşirea din sistem, sprijin în identificarea unui loc de muncă potrivit, precum şi în stabilirea bugetului astfel încât să poată controla cât mai bine balanţa venituri-cheltuieli în momentul în care vor ajunge pe cont propriu.

Programul national de voluntariat Ajungem MARI Programul national de voluntariat Ajungem MARI Programul national de voluntariat Ajungem MARI

| Aria geografica
    Programul Ajungem MARI este implementat în București, Arad (Sântana, Zăbreni), Argeș (Pitești, Câmpulung), Bacău (Bacău), Botoșani (Botoșani, Dorohoi), Brașov (Rupea, Dacia, Făgăraș, Codlea, Târlungeni, Săcele, Teliu, Hărman, Lunca Calnicului), Buzău (Buzău, Râmnicu Sărat), Constanța (Constanța, Agigea, Mangalia), Cluj (Cluj Napoca, Turda, Gherla), Dâmbovița (Târgoviște), Dolj (Craiova), Galați (Galați), Hunedoara (Deva, Hunedoara), Gorj (Târgu Jiu, Scoarța, Răchiți, Petrești), Iași (Iași, Pașcani, Verșeni), Ilfov (Periș), Mehedinți (Drobeta Turnu Severin), Mureș (Târgu Mureș, Sântana de Mureș, Reghin, Sâncraiu de Mureș, Sighișoara, Ceuaș), Neamț (Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman), Prahova (Breaza, Brebu, Vălenii de Munte, Izvoare), Sibiu (Sibiu, Orlat), Suceava (Suceava, Solca), Timiș (Timișoara, Recaș, Lugoj, Gavojdia), Vaslui (Vaslui, Negrești, Bârlad), Vrancea (Focșani, Panciu, Odobești, Dumbrăveni, Mereșești).

| Rezumat
    În România există la acest moment peste 45.000 de copii și tineri aflați în sistemul de protecție, mulţi dintre ei suferind traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă şi ajutor pentru a fi depăşite. Aceşti copii au nevoie de oameni care să le fie aproape, să-i ajute să-şi descopere abilităţile şi potenţialul, să-i sprijine în procesele de învăţare, fie că vorbim de şcoală sau de pregătirea pentru viaţa de adult.

Voluntarii Ajungem MARI merg săptămânal la cei 3.000 de copii şi tineri incluşi în program, îi ajută la teme, fac meditaţii la limbi străine sau la materii la care au nevoie de sprijin, pentru pregătire sau recuperare şcolară, fac ateliere creative pe teme extrem de diverse, de la craft la ateliere gastronomice, dezvoltare personală şi cultură generală, îi însoţesc la cursuri vocaţionale (sportive, artistice, IT etc.), la cursuri de terapie sau logopedie, în excursii sau tabere. Scopul tuturor activităţilor în care sunt implicaţi voluntarii este de a-i ajuta pe copiii şi tinerii instituţionalizaţi să primească şanse reale de a se dezvolta şi de a porni în viaţa independentă cu un bagaj consistent din punct de vedere emoţional, cultural, educaţional şi profesional.

Din 2020 până în 2022, aprox. 2000 de voluntari unici au dedicat peste 123600 de ore de voluntariat în beneficiul copiilor și tinerilor instițuționalizați pe care i-au ajutat să-și îmbunătățească rezultatele școlare, să se pregătească pentru examenele de final de an, să capete încredere în ei înșiși, să-și descopere și dezolte abilități, să-și însușească norme sociale și deprinderi de viață independentă.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcţi sunt 3.000 de copii şi tinerii instituţionalizaţi, cu vârste între 7-20 de ani, care au parte de prezenţa săptămânală a voluntarilor dedicaţi, aceiaşi la fiecare şedinţă.

| Activitati
    Anual, în perioada verii, dăm startul unei campanii de recrutare a voluntarilor pentru minimum 8 luni, durata fiecărui modul de voluntariat dedicat copiilor
instituţionalizaţi. Campania de recrutare este urmată de perioada de selecţie care include testare psihologică, un training inițial obligatoriu și o testare a informațiilor asimilate, esenţiale pentru a ne asigura că în preajma copiilor ajung oameni responsabili şi dedicaţi cauzei, care înţeleg angajamentul pe care urmează să şi-l asume şi impactul acestuia în vieţile copiilor.

Urmează întâlnirile cu voluntarii şi coordonatorul din fiecare judeţ, apoi repartizarea către centrele sau apartamentele de tip familial. Voluntarilor li se oferă un proces de formare continuă, pe tot parcursul programului prin traininguri online și fizic pe teme variate, informaţii și resurse educaționale, consiliere permanentă în funcţie de necesităţile apărute pe parcurs.

Modulul de voluntariat durează minimum 8 luni, cu prezenţă săptămânală a voluntarilor în centrul/apartamentul în care sunt repartizaţi, timp de 2 ore/şedinţă, la care se adaugă o oră, în fiecare săptămână, pentru pregătirea activităţii şi raportarea acesteia. O parte semnificativă a voluntarilor aleg să continue întâlnirile săptămânale şi după finalul celor 8 luni, iar peste jumătate dintre aceştia sunt parte constantă a proiectului nostru, ducând astfel mai departe ideea de bază a programului, aceea de a le oferi copiilor figuri constante şi de încredere în vieţile lor.


| Rezultatele proiectului
    În perioada 2020-2022 voluntarii au dedicat peste 123000 de ore de voluntariat prin educație, joacă și încurajare copiilor și tinerilor instituționalizați. Peste 3000 de copii și tineri și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au căpătat mai multă motivație de a-și continua și finaliza studiile, au reușit să treacă clasa, să promoveze examene, au dobândit perspective realiste și mai optimiste asupra propriului viitor, și-au descoperit și dezvoltat abilități, au primit încurajare pentru a-și urma pasiunile, și-au îmbunătățit stima de sine, dar mai ales au avut parte de susținere și încurajare în perioada pandemiei care a adus multe provocări în viețile tuturor și ale copiilor din sistem, în special.

Întâlnirile online sau fizice cu voluntarii au reprezentat unul din punctele de stabilitate pentru copii și o sursă constantă de încurajare și acceptare necondiționată, într-o perioadă extrem de dificilă și acaparată de incertitudine și izolare. Voluntarii au oferit sprijin adaptat nevoilor copiilor, astfel pe lângă pregătirea școlară, focusul a fost și pe susținerea atelierelor de viață independentă, de siguranță în mediul online, de educație financiară și de relaționare și prietenie.

Copiii și tinerii au aflat, astfel informații noi și esențiale în dezvoltarea lor, pot să identifice mai ușor modele sănătoase de relaționare, dar și semnele unor relații toxice, au învățat să-și gestioneze mai bine emoțiile, au primit sprijin în găsirea unui loc de muncă, în alegerea și înscrierea la liceu sau facultate, în gestionarea multor situații dificile cu care s-au confruntat.


| Bugetul
    1495655 LEI

| Parteneri
    Pentru programul național de voluntariat Ajungem MARI suntem în strânsă legătură cu DGASPC-urile din județele în care activăm, precum și cu centre private administrate de fundații și asociații.

| Despre organizator
    Scopul asociației e de a oferi copiilor instituționalizați şansa la o dezvoltare care să le faciliteze viaţa după ieşirea din sistemul de protecţie. Fondatorii au înţeles că nevoia lor e de mult mai mult decât cadouri de sărbători şi donaţii ocazionale. Aşa au construit programul de voluntariat, menit să ofere sprijin şi îndrumare pe termen lung, prin voluntari-figuri constante în vieţile lor, oameni în care să simtă că pot avea încredere și care nu vor dispărea de lângă ei de pe o zi pe alta.

| Website proiect
    https://www.ajungemmari.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->