Participanti & Proiecte
Schimbam vieti prin igiena - Spalatoria Sociala
|
Organizator: Asociatia Portico |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
In luna mai 2011, Asociatia Portico in parteneriat cu Unilever, a realizat un studiu despre diferitele obiceiuri privind spalarea rufelor si igiena personala. Cu sprijinul voluntarilor a fost aplicat un chestionar de evaluare la 47 de adulti cu un numar total de 119 copii, persoanele chestionate fiind beneficiari ai Cantinei Sociale Grivita (90% dintre cei chestinati) – persoane in dificulate, familii cu multii copii si batrani singuri. Rezultatele au aratat ca 76% dintre cei intervievati isi spala hainele si asternuturile de mana, 56% - nu au bani sa cumpere o masina de spalat si 23% - nu au bani nici de detergent, 23 % - nu au conditii (apa, canalizare, curent electric), pentru o masina de spalat . In ceea ce priveste igiena personala 63% se spala pe corp in lighean, 56% se spala pe corp zilnic iar 30% nu se spala pe dinti deloc.
| Scopul proiectului
Obiectivele proiectului:
• Îmbunătăţirea condiţiilor de igienă în comunităţi sărace;
• Scăderea riscului de îmbolnăvire datorat lipsei de igiena a hainelor;
• Sprijin pentru integrarea copiilor şi prevenirea discriminării copiilor în şcoli şi grădiniţe pe motiv de igienă precară;
• Sprijin pentru femeile din comunitatile sarace, carora cel mai adesea le revine rolul de a spala hainele membrilor familiei;
• Sprijin pentru persoanele fara adapost , lipsite de conditii minime de igiena;
• Educaţie pentru igienă.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Proiectul a aparut ca raspuns la nevoile identificate la nivelul comunitatii din Bucuresti.Spalatul regulat al hainelor si al lenjeriei este la fel de important ca spalatul regulat al mainilor, dintilor sau parului. Exista insa numeroase familii, adesea comunitati intregi, care nu au posibilitatea sa isi spele hainele in conditii civilizate. Problema nu este numai lipsa masinilor de spalat sau a banilor de detergent, ci adesea chiar lipsa apei curente sau a curentului electric. Pentru a veni in intampinarea acestor nevoi evidente , Asociatia Portico a initiat un parteneriat la nivel local cu sectorul public respectiv Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Generala de Asistenta Sociala si sectorul privat respectiv companiile Whirlpool si Unilever si a facut posibil un proiect social dedicat familiilor ce întâmpină probleme sociale şi financiare, persoanelor fără venituri sau chiar fără adăpost, pensionarilor şi tuturor celor care nu îşi permit să aibă o maşină de spălat în propria locuinţă. Proiectul consta intr-un centru social gratuit dotat cu 10 masini de spalat si 10 uscatoare profesionale si care ofera tot necesarul de detergent si balsam de rufe pentru aproximativ 700 de persoane defavorizate social, care apeleaza saptamanal, la serviciile spalatorie sociale.
| Date beneficiari
Beneficiarii sunt reprezentati de copii si familii, varstnici, persoane care se confrunta cu dificultati din cauza faptului ca nevoile materiale, emotionale, educationale ori de sanatate sunt neglijate sau nu pot fi asigurate, deoarece parintii/ adultii au un nivel scazut de educatie, nu au un loc de munca sau au o stare de sanatate precara, locuinta inadecvata, conditii de viata precare.
| Rezultatele proiectului
Proiectul Schimbam vieti prin igiena - Spalatoria sociala, realizat de Asociatie Portico , reprezinta un centru gratuit de masini de spalat pentru persoanele care traiesc in conditii igienice precare, facilitand si promovand astfel integrarea sociala a cetatenilor bucuresteni defavorizati social. Proiectul ofera sprijin pentru integrarea sociala a copiilor proveniti din medii sarace si prevenirea discriminarii acestor copii in scoli si gradinite pe motiv de igiena precara.
De asemenea prin serviciile oferite, proiectul isi propune sa imbunatateasca modul de viata al femeilor din comunitatile sarace, carora cel mai adesea le revine rolul de a spala hainele membrilor familiei, fara sa aiba masini de spalat si apa curenta.
Proiectul Schimbam vieti prin igiena - Spalatoria sociala ofera cadrul de solidaritate sociala pentru persoanele lipsite de adapost, prin cresterea gradul de acceptare in spatiile publice al persoanelor fara adapost si de combatere a discriminarii in cadrul comunitatii. Deseori persoanele fara adapost sunt marginalizate social datorita lipsei de igiena a hainelor. Hainele murdare sunt o sursa de contaminare si cauza a numeroase boli dermatologice, dar si o cauza de discriminare.
| Bugetul proiectului (in RON)
77080
| Parteneri
Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Generala de Asistenta Sociala, companiile Whirlpool si Unilever .
| Website-ul proiectului
www.asociatiaportico.ro