Participanti & Proiecte
Spitalul Modular 2 Piatra Neamț
|
Organizator: Daruieste Viata |
|
Categorie: Sănătate |
Pe data de 14 noiembrie 2020, secția de ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Neamț, unde erau tratați pacienții cu COVID-19, a ars în totalitate, din cauze încă neelucidate. La câteva zile de la incendiu, numărul victimelor se ridica la 14, iar spitalul rămăsese fără capacitatea de a oferi servicii de ATI.
Ulterior, spitalul (care deservea nu doar județul Neamț, ci și zonele limitrofe) a găsit soluția temporară de a improviza câteva paturi ATI pe alte secții (aproximativ 6-8 paturi) pentru a putea asigura minimul necesar pacienților în stare gravă până la transferarea lor în alte spitale.
Pentru identificarea nevoilor beneficiarilor, asociația Dăruiește Viață a discutat în detaliu cu cadrele medicale specializate, cu managementul spitalului și cu alți experți în domeniu.
| Scopul proiectului
Secția de ATI este inima oricărui spital de terapie intensivă. Scopul nostru a fost să repornim inima acestui spital și să permitem din nou tratarea pacienților în stare gravă la nivel local.
Obiective:
- să găsim o soluție aplicabilă în condițiile în care spațiul secției anterioare era blocat din cauza anchetei Procuraturii;
- să construim o structură modulară care să respecte regulile de funcționare pe timp de pandemie și urmarea circuitelor medicale;
- să le oferim pacienților condiții de tratament corespunzătoare, în siguranță;
- să le asigurăm cadrelor medicale condiții de lucru adecvate.
| Aria geografica
Piatra Neamț / Neamț
| Rezumat
Secția ATI este inima oricărui spital de urgență. La Piatra Neamț, în noiembrie 2020, inima Spitalului Clinic Județean de Urgență Neamț a ars în totalitate în urma unui incendiu.
Analizând situația dificilă în care se afla spitalul și pericolul pentru pacienții din întregul județ, la Dăruiește Viață, am găsit soluția de a construi un Spital Modular ATI, cu obiectivul de a reda spitalului județean capacitatea de a trata pacienți în regim de terapie intensivă, în siguranță, fără improvizații.
Proiectul a însemnat o investiție de aprox. 2,7 milioane de euro, fonduri strânse din donații și sponsorizări, atât prin implicarea comunității locale, cât și prin campania „Împreună pentru Moldova”, o campanie cu vizibilitate națională.
Pe parcursul a 5 luni, am înfruntat condițiile meteo adeseori nefavorabile și am construit noua unitate de ATI, aflată chiar în curtea spitalului. Cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor, am realizat planul (master plan, proiect de arhitectură, proiect tehnic, management de proiect etc.) și construcția spitalului modular (montare structură, branșare a structurii modulare la rețelele de utilități, realizare circuite de instalații, conectare la rețeaua de gaze medicale).
Proiectul nostru a fost susținut de artiști precum Paula Seling, de voluntarii noștri și de mediul de afaceri din toată țara. La final, am obținut atât o șansă în plus la viață pentru pacienții în stare gravă, cât și condiții sigure de tratament pentru pacienții din zona Neamțului și pentru cadrele medicale.
În prezent, spitalul modular poate funcționa 5-10 ani, cu întreținere adecvată, și poate deservi SCJU Neamț ca secție exterioară ATI, secție de boli infecțioase etc. sau poate fi adaptat oricăror alte nevoi cu costuri mici.
| Date beneficiari direcţi
1200 de pacienți tratați în departamentul de ATI și 38 de cadre medicale
| Activitati
Spitalul Județean din Piatra Neamț se află pe vârful unei coline, fiind format din mai multe clădiri cu vechimi și structuri diferite. Deși spațiul total ocupat este destul de mare, a fost dificil de găsit un loc potrivit pentru noua construcție, deoarece era nevoie de acces ușor la utilități și de o posibilitate comodă de transport al pacienților din spital (din blocul operatoriu, de pildă) spre secția de Terapie Intensivă. Odată analizată situația și găsită o soluție potrivită, am realizat planul (master plan, proiect de arhitectură, proiect tehnic, management de proiect etc.) și am început construcția spitalului modular.
Pentru început, am făcut săpăturile necesare pentru fundație și pentru structurile de canalizare, timp în care unitățile modulare în sine erau pregătite în fabrică. După ce vremea a devenit mai prietenoasă, am continuat cu montarea structurii, branșarea structurii modulare la rețelele de utilități, realizarea circuitelor de instalații și conectarea la rețeaua de gaze medicale. Pe tot parcursul lucrărilor, fondatoarele asociației au realizat mai multe vizite de lucru pe șantier, păstrând permanent legătura cu managementul spitalului și cu personalul tehnic de pe șantier. Odată finalizate lucrările, am predat secția conducerii spitalului, iar de dotarea cu echipamente și funcționarea secției s-a ocupat SCJU Neamț.
| Rezultatele proiectului
În situații-limită, pacienții au nevoie de îngrijire medicală adecvată, la standarde europene, dar și de acces rapid la cadrele medicale în cazul unei urgențe. Mai mult decât atât, contează să aibă confortul necesar pentru a putea cere ajutor.
Noua secție de ATI a Spitalului Județean Neamț are 850 de metri pătrați, fiind dotată cu 17 paturi de terapie intensivă, dispuse în 3 saloane și o rezervă de tip izolator, plus două posturi de supraveghere și spații suport. Secția are o cameră de gardă, un laborator de analize și sterilizare, vestiare pentru personal, spații de depozitare (pentru materiale curate, materiale murdare și medicamente), o zonă de doffing & donning pentru cadrele medicale și filtre pacienți.
Fiecare pat are o rampă de gaze medicale și un sistem de chemare a asistentei medicale. Mai exact, există trei butoane care pot fi apăsate în funcție de gravitatea situației. În exteriorul salonului, deasupra ușii, se va aprinde beculețul aferent, iar personalul medical din postul de supraveghere va fi notificat vizual și auditiv. Becul se va stinge când asistenta va veni și se va ocupa de urgență.
Fiecare zonă și fiecare cameră a spitalului modular poate avea presiune negativă sau pozitivă, în funcție de destinație. Pe viitor, după refacerea vechii secții de ATI din clădirea spitalului, spitalul modular va putea fi folosit ca zonă ATI pentru pacienții arși (caz în care va fi nevoie de presiune pozitivă, astfel încât atunci când se deschide ușa să nu se contamineze aerul cu cel de afară) sau ca secție de boli infecțioase, caz în care presiunea va fi negativă.
| Bugetul
13284000 LEI
| Parteneri
Dăruiește Viață, Spitalul Județean Neamț, Digi 24, Romanian United Fund, Stasisin, Teatrul Tineretului, Getica OOH, BCR și Kaufland
| Despre organizator
De peste 10 ani, Dăruiește Viață reformează sistemul medical românesc, aducând speranță și arătând că se poate. De la înființarea sa, Asociația a investit, în peste 35 de proiecte, 60 mil. € în sistemul medical, fonduri strânse de la peste 500.000 de donatori persoane fizice și peste 7.700 companii. Cu ajutorul acestora, clădim și reclădim secții, spitale și speranțe, conducem bătălii de idei, adunăm reputație, experți adevărați, fonduri și apărăm drepturi, principii sau vieți.
| Website proiect
https://www.daruiesteviata.ro/proiecte/spitalul-modular-2-piatra-neamt