close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Proiect de alimentare cu apa si sanitatie pentru Scoala gimnaziala din Faurei Jud. Constanta



| Organizator:
    Rotary Club Constanta
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Primul proiect dezvoltat in zona in 2008 a constat intr-o excursie oferita unor copii de varsta prescolara din orasul Constanta, spre a vedea cum traiesc alti copii de varsta lor intr-unul din satele judetului. Rezultatul a fost devastator atat pentru prichindeii de la oras cat si pentru organizatori, prin prisma decalajelor existente intre sat si oras. Ulterior am revenit la Faurei cu proiecte de sprijin material si am inclus aceasta comunitate pe lista scurta a celor aflati in mare nevoie, pe toate planurile (varstnici, copii, adulti pauperi, etc.). Coagularea unui program ferm de sprijin s-a generat de la sine ca o consecinta a eforturilor noastre curente. Ulterior, am motivat resursele umane din fundatiile omologe, networkingul devenind practic reusita acestui proiect extrem de dificil atat in planificare, bugetare cat si in executie.

| Scopul proiectului
    Ne-am propus sa captam o sursa de apa subterana chiar in curtea scolii, spre a asigura alimentarea cu apa a unui numar de 3 cismele cu apa de baut, realizarea unei unitati sanitare care sa contina spalatoare si toalete, toate separate pe sexe si respectiv separat pentru profesori/elevi. Un rezervor de apa potabila de 3 mc, hidroforul, instalatia de purificare cu ultraviolete si fosa septica reprezinta restul echipamentelor furnizate prin aceasta investitie.

Proiect de alimentare cu apa si sanitatie pentru Scoala gimnaziala din Faurei Jud. Constanta Proiect de alimentare cu apa si sanitatie pentru Scoala gimnaziala din Faurei Jud. Constanta Proiect de alimentare cu apa si sanitatie pentru Scoala gimnaziala din Faurei Jud. Constanta

| Aria geografica
    Sat Faurei, Orasul Baneasa, Jud. Constanta.

| Rezumat
    Urmare a derularii unor proiecte umanitare in sudul judetului, am ajuns intr-un sat care are o colectivitate de cca. 3.500 familii, de origine rroma si religie musulmana, preponderent somera. Aceasta se sustine material doar cu alocatia copiilor, in numar de cca. 750. Vizitand comunitatea am aflat ca in sat exista doar o sursa de apa de suprafata, realizata si documentata istoric la 1684. Scoala gimnaziala renovata in 2004 nu detine o sursa de apa proprie, iar grupurile sanitare aferente sunt amenajate in 1952. Copiii vizitati aveau cu totii mainile murdare, maslinii de-a dreptul, aceasta fiind culoarea murdariei si nu cea naturala.
Ne-am propus sa captam o sursa de apa (prin foraj de mare adancime) chiar in curtea scolii, spre a asigura necesarul alimentarii catorva cismele cu apa de baut, precum si realizarea unei unitati sanitare care sa contina spalatoare si toalete, separate pe sexe si respectiv separate si pentru profesori/elevi.
Aceasta a fost posibil printr-un parteneriat extrem de largit intre institutiile administratiei locale si respectiv un numar mare de ong-uri aflate sub jurisdictie romana, franceza, engleza si americana, toate coagulate sub acelasi numitor comun si anume, ridicarea calitatii vietii in satul Faurei.
Am reusit sa:
1.minimizam efectele unui focar de infectie permanent prin ridicarea gradului de igiena a elevilor din scoala;
2.sensibilizam autoritatile judetene in vederea dezvoltarii sistemelor de alimentare cu apa la sate, politica devenita astazi prioritara pentru Consiliul Judetean Constanta;
3.determinam dublarea numarului de profesori alocati scolii din Faurei de cand Fundatia Rotary Club Constanta a inceput derularea primelor proiecte in zona.


| Date beneficiari
    Am beneficiat de sprijinul administratiei locale in mod pozitiv! La organizarea descarcarii containerului sanitar de pe trailer, vremea a fost extrem de ploioasa, fiind imposibil ca macaraua trimisa in acest scop sa poata intra in curtea scolii. In cateva ore, prin intermediul Primariei Baneasa, au fost dizlocate pro bono 3 camioane cu piatra, precum si un buldoexcavator cu ajutorul caruia s-a facut o platforma de 200 mp pe care s-a pozitionat macaraua.

Comunitatea locala s-a inrolat si ea in derularea proiectului, dupa cum urmeaza:
1. paza echipamentelor transferate in site;
2. realizarea pro bono a santurilor si respectiv cofrarea fundatiilor cladirilor metalice furnizate;
3. cazarea muncitorilor delegati in zona, in casele parintilor copiilor care invata la scoala din Faurei
4. mutarea panourilor de gard pentru accesul utilajelor, etc


| Rezultatele proiectului
    Ridicarea calitatii vietii in acest sat uitat in istorie conduce la micsorarea ratei imbolnavirii copiilor, educarea lor in spiritul preventiei sanitare actuale si derularea activitatilor scolare intr-un cadru superior celui existent. Cu acordul nostru, Primaria a instalat suplimentar alte trei noi cismele in vatra satului, care vor fi alimentate cu apa incepand din ultima saptamana a lunii curente. Aceasta modificare de proiect a fost posibila gratie supradimensionarii initiale a echipamentelor contractate, care, prin aceasta utilizare mai eficienta, ofera o apa de calitate intregii comunitati din Faurei. Nici animalele nu au fost uitate, o conducta de spalare a putului de adancime fiind conectata limitrof scolii la o derea naturala, de unde se vor putea adapa si ele.

| Bugetul proiectului (in RON)
    300000

| Parteneri
    ROTARY CLUB CONSTANTA ROMANIA; ROTARY CLUB VENTNOR Y.O.W. U.K.; ROTARY CLUB SANDOWN Y.O.W. U.K.; ROTARY CLUB SHANKLIN Y.O.W. U.K.; ROTARY CLUB VECTIS SUNRISE Y.O.W. U.K.; ROTARY CLUB COWES NEWPORT Y.O.W. U.K.; ROTARY CLUB WEST RIGHT Y.O.W. U.K.; ROTARY CLUB GOSPORT FRANCE; ROTARY CLUB ROUEN COLLINES FRANCE; DISTRICT 1110 ROTARY U.K.; DISTRICT 2441 ROTARY ROMANIA SI REPUBLICA MOLDOVA; ROTARY INTERNATIONAL EVENSTONE SUA; Primaria Baneasa, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, Consiliul Judetean Constanta, S.C. RAJA S.A. Constanta, S.C. Fluidserv S.A. Constanta, S.C. Bogaxa S.R.L. Brasov

| Website-ul proiectului
    http://www.rotaryclub-constanta.ro/proiecte/alea-jacta-est-faurei/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->