Participanti & Proiecte
Voluntar pentru o vară
|
Organizator: Asociatia April Hub |
|
Categorie: Artă și cultură |
Vara este moment prielnic pentru ca elevii și studenții să câștige diverse competențe și să își creeze cât mai multe experiențe prin voluntariat, astfel a luat naștere proiectul Voluntar pentru o vară.
Festivalul Puppets Occupy Street oferă un cadru complex pentru dezvoltarea unei serii de abilități și competențe necesare pentru o generație de tineri cu spirit de lider, o generație creativă, dar și responsabilă, ce se poate integra mai ușor pe piața muncii datorită experienței de voluntar, acestea fiind și principalele nevoie ale beneficiarilor, o tranziție mai lină de pe băncile școlii pe piața muncii, de la statutul de adolescent la statutul de adult capabil să gestioneze diverse situații și cu un bagaj de competențe vaste.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este acela de a îndeplini nevoile tinerilor de implicare în comunitate și de a le dezvolta abilități și competențe ce îi vor ajuta în integrarea lor în societate, prin participarea activă ca voluntar în cadrul Festivalului Puppets Occupy Street.
Proiectul are următoarele obiective:
- dezvoltarea spiritului cultural și a abilităților creative
- dezvoltarea unei generații de lideri
| Aria geografica
Craiova
| Rezumat
Proiectul „Voluntar pentru o vară” (Ediția a II - a și Ediția a III - a) s-a conturat ca o necesitate a implicării tinerilor în viața comunității, contribuind la spiritul orașului și dezvoltând atât abilitățile creative, cât și cele organizatorice, încă de la vârste fragede.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Teatrul pentru copii și tineret Colibri și reprezintă implicare anuală a unui grup de 30 - 40 tineri în toate etapele de organizare ale Festivalului Puppets Occupy Street, festival internațional, fiind primul festival de arta animației din România care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, creat pentru comunitate, ce aduce la un loc companii de teatru private și artiști independenți din țară și din străinătate, încurajând astfel parteneriatul public-privat. Festival ce își are punctul forte în cele două parade cu păpuși supradimensionate și care alegorice, realizate în regim propriu de către Teatrul Colibri.
Proiectul își propune dezvoltarea spiritului comunității prin implicarea activă și aducerea a voluntariatului în prim plan, ca expresie a responsabilității sociale, dar și formarea unor generații de tineri cu spirit de leadership, competențe de organizare, competențe lingvistice și abilități practice, cu potențial de angajabilitate în industriile creative. La finalul programului de voluntariat, tinerii sub conștienți de ce presupune organizarea unui festival de talie înaltă (cu peste 250 de evenimente, alături de peste 100 de artiști din 10 țări, chiar și în contextul pandemiei) și prin experiența acumulată, dobândesc abilitățile necesare pentru a se integra pe piața muncii, dar și în comunitate.
| Date beneficiari direcţi
65
| Activitati
Primul pas este realizarea unui apel de voluntari, urmând primirea aplicaților și realizarea selecției finale, printr-un interviu față în față. Apoi, urmează o serie de training-uri cu privire la specificul festivalului și la activitățile ce vor urma.
Principalele activități realizate de voluntari sunt:
- participarea la decorul păpușilor supradimensionate, a carului alegoric și la alte elemente de decor utilizate în festival, precum și manevrarea păpușilor în cadrul paradei de deschidere și de închiderea a festivalului;
- implicarea în activitățile de promovare ale festivalului, prin crearea de spoturi video, promovarea festivalului în diverse zone ale orașului;
- realizarea unor echipe de voluntari ce sunt împărțite în zonele de desfășurarea a festivalului, fiind responsabili de zonă, asigurând suportul artiștilor și buna desfășurare a evenimentelor;
Voluntarii păstrează permanent legătura cu echipa festivalului. Ei sunt liantul între spectatori și artiștii invitați, facilitând acesta conexiune persoanelor care, spre exemplu, nu vorbesc limba engleză. Voluntarii oferă sprijin în organizarea atelierelor de creație, dar și a spectacolelor, atât echipei festivalului, cât și artiștilor invitați.
| Rezultatele proiectului
Pe parcursul proiectului beneficiarii și-au dezvoltat abilitățile creative, spiritul artistic, dar și abilitățile de comunicare, lucrând cot la cot cu artiștii pentru decorarea și instalarea păpușilor supradimensionate, dar și a carului alegoric.
Prin interacțiunea cu artiștii străini și-au dezvoltat competențele lingvistice, atât în ceea ce privește limba engleză, dar și limba spaniolă sau italiană.
Prin implicarea atât în procesul de creație, de promovare, precum și în desfășurarea evenimentelor din cadrul festivalului, ei și-au dezvoltat abilitatea de gestionare a conflictelor, abilități de cooperare și adaptabilitate, gestionarea timpului și asumarea responsabilității.
La finalul voluntariatului participanții înțeleg procesul de organizare a unui festival, astfel dezvoltă competențele necesare pentru a își implementa propriile idei de proiecte în comunitate, dar și abilități ce îi ajută în integrarea pe piața muncii, fapt dovedit de voluntarii ce acum lucrează în domenii conexe sau și-au dezvoltat propriile proiecte.
Interacțiunea cu persoane de diferite vârste, din diferite colțuri ale lumii, le dezvoltă viziunea asupra lumii, devenind astfel mai toleranți și mai deschiși, înțelegând ce presupune multiculturalismul.
De asemenea, participanții și-au dezvoltat înclinația spre cultură, descoperind arta animației, înțelegând importanța ei în dezvoltarea individuală.
| Bugetul
500,00
| Parteneri
Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova
| Website proiect
https://asociatiaaprilhub.ro/