close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Petiție: Absorbante gratuite în școli!



| Organizator:
    Asociația Iele-Sânziene
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    În țara noastră nu există politici sociale sau legi care să vizeze direct sărăcia menstruală (period poverty) sau accesibilizarea produselor de igienă menstruală. În România sunt cel puțin 4,8 milioane de persoane cu menstruație, iar pe baza estimărilor cel puțin 1 milion sunt afectate lunar de sărăcie menstruală. Cel puțin 350.000 sunt adolescente. Observând modelul altor state care au abordat problema, ne-am decis să milităm pentru absorbante gratuite în toate școlile din România - ca drept și facilitate de igienă de bază indispensabilă pentru gestionarea menstruației. La baza demersului sta nevoia identificată în rândul tinerilor cu care lucrăm de peste 3 ani și sutele de ore de ateliere educative (de educație menstruală și de educație sexuală) organizate cu peste 1000 de tineri din România.

| Scopul proiectului
    Campania a urmărit aducerea subiectul absorbantelor gratuite în școli pe agenda publică și politică din România. Ne-am propus normalizarea subiectului având în vedere că prin munca noastră ne-am lovit adesea de rușine, mituri cu potențial dăunător, reticență.
Scopul final al campaniei este implementarea unor programe funcționale și incluzive la nivel național pentru accesibilizarea absorbantelor în școli, acompaniate de informarea elevilor și a personalului didactic. Realizarea scopului presupune implicarea mai multor entități, precum autorități locale și centrale, școli, profesori etc.


Petiție: Absorbante gratuite în școli! Petiție: Absorbante gratuite în școli! Petiție: Absorbante gratuite în școli!

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Prin campania „Absorbante gratuite în școli” derulată în perioada 2021-2023 ne-am propus să aducem subiectul absorbantelor gratuite pe agenda publică și politică din România, având în vedere că nu există o lege sau politici sociale care să susțină accesibilizarea produselor de igienă menstruală. Obiectivul este să mobilizăm începerea unui program pentru absorbante gratuite în școli, lucrând direct cu actori sociali-resursă precum autoritățile locale și centrale, unități de învățământ, profesori. La baza demersului nostru stau sutele de ore de educație menstruală și educație sexuală susținute cu peste 1000 de tineri. Campania a pornit cu petiția lansată în ianuarie 2021, petiție care a strâns peste 40.000 de semnături. Petiția a inspirat primul proiect pilot pentru absorbante gratuite în școli, început în Sectorul 6 la inițiativa Consiliului local și a dus la modificarea unui proiect de lege depus în Parlament și care dacă va fi adoptat, va crea în premieră cadrul legal pentru introducerea absorbantele gratuite în școlile din România. Am lucrat împreună cu Asociația Pe Stop la implementarea și îmbunătățirea primelor proiecte pilot și am susținut ateliere educative prin care au fost informați peste 500 de elevi cu privire la schimbările din perioada pubertății și normalizarea menstruației.
Cele mai importante rezultate sunt: aducerea subiectului în atenția publică prin strângerea a peste 40.000 de semnături, implementarea proiectelor pilot din Sectoarele 3 și 6 și îmbunătățirea proiectului de lege pentru absorbante gratuite în școli. Campania a contribuit la creșterea gradului de conștientizare cu privire la accesul la produsele menstruale ca drept de bază și o problemă a egalității de gen în rândul cetățenilor, dar și în rândul autorităților locale și școlilor.


| Date beneficiari direcţi
    - 385 elevi gimnaziu și liceu participanți la atelierele educative susținute de Asociația Iele-Sânziene privind normalizarea menstruației din unitățile de învățământ incluse în proiectele pilot din Sectoarele 3 și 6, București. Aprox 200 elevi de gimnaziu și liceu la atelierele susținute de Pe Stop.
- aprox. 10 reprezentanți ai consiliilor locale și școlilor din sectorul 3 și 6.


| Activitati
    În ianuarie 2021 am lansat petiția online pentru absorbante gratuite în școli. Petiția a stat la baza următoarelor demersuri și a inspirat primul proiect pilot pentru absorbante gratuite în școli, început în Sectorul 6 la inițiativa Consiliului local.
În ianuarie 2021 ne-am alăturat grupului de lucru „Împreună pentru fete” creat în Parlament de deputata Oana Țoiu, unde am lucrat pentru propunerea unui proiect de lege care să abordeze problema. Proiectul a fost depus în septembrie 2021 într-o formă care prevedea tichete sociale pentru produse menstruale acordate elevelor vulnerabile.
Petiția a fost depusă la Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pe 28 mai 2021, cu ocazia Zilei Igienei Menstruale. Anul următor, am marcat Ziua Igienei Menstruale împreună Asociația Pe Stop prin evenimentului din București „Menstruația – e timpul să vorbim despre asta” - o discuție despre Menstruația în lege și în viața de zi cu societatea civilă și autorități.
Ca urmare a succesului petiției și a rezultatelor proiectelor pilot din Sectoarele 6 și 3, au fost depuse o serie de amendamente în septembrie 2022 care modifică proiectul pentru a facilita absorbantele gratuite în școli prin instalarea de dispensere. În cursul anului 2022 am lucrat cu consiliile locale din Sectoarele 6 și 3, contribuind la implementarea proiectelor pilot cu recomandări și feedback și am susținut ateliere educative cu elevii școlilor din proiectele pilot împreună cu Pe Stop.


| Rezultatele proiectului
    Campania a contribuit la creșterea gradului de conștientizare privind accesul la produse menstruale ca drept de bază și o problemă a egalității de gen în rândul cetățenilor, dar și în rândul autorităților locale și școlilor.
Petiția a inspirat propunerea în Consiliul local Sector 6 a unui proiect pilot pentru dispensere cu absorbante gratuite. Acesta a fost aprobat în decembrie 2021 și a fost implementat începând cu 2022. Parte din argumentația inclusă în proiectul propus face parte din argumentele folosite de noi în textul petiției și în alte materiale conexe.
Un alt rezultat este îmbunătățirea proiectului pilot derulat în Sectorul 3 prin crearea unui document de recomandări pentru toate unitățile de învățământ.
Am reușit să convingem autoritățile locale din Sectorul 3 și 6 să amplaseze dispenserele cât mai accesibil, în baia fetelor și nu în cabinetul medical ca să nu restricționeze accesul elevilor la absorbante din teama de o potențială risipă, care este însă minimală raportată la beneficiile pe care programul le poate aduce asupra bunăstării sociale și sănătății menstruale a elevelor.
Peste 500 de elevi de gimnaziu și liceu din Sectorul 3 și 6 au participat la ateliere educative privind normalizarea menstruației și schimbările din perioada pubertății, susținute de noi și Asociația Pe Stop.
În septembrie 2022, ca urmare a impactului petiției asupra societății civile, au fost depuse amendamente care îmbunătățesc proiectul de lege depus inițial de deputata Țoiu. Prin acestea se renunță la acordarea de tichete sociale și se facilitează introducerea de dispenserelor.


| Bugetul
    1000 LEI

| Parteneri
    Asociația Iele-Sânziene (inițiator), Asociația Pe Stop (partener), Primăria și Consiliul Local Sector 3, Primăria și Consiliul Local Sector 6, Cabinet deputat Oana Țoiu, Grupul de lucru „Împreună pentru fete”.

| Despre organizator
    Asociația IELE-SÂNZIENE este o organizație feministă fondată în 2019, care derulează programe educative și sustenabile în special pentru adolescentele și adolescenții din România. Obiectivele noastre sunt promovarea feminismului și a drepturilor reproductive. Milităm pentru acces gratuit la produse de igienă menstruală. Am organizat ateliere educative de educație menstruală și sexuală cu peste 1000 de tineri și am distribuit kituri cu produse menstruale.

| Website proiect
    https://ielesanziene.org/petitie_pentru_produsemenstruale_inscoli/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->