close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Retea de centre de informare - consiliere pentru resortisanti ai unor tari terte



| Organizator:
    Asociatia Alternative Sociale
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Conform Raportului Romaniei pentru Fondul European de Integrare a Resortisantilor Tarilor Terte pentru perioada 2007-2013, lipsa de informare, barierele lingvistice si culturale cu care se confrunta persoanele RTT din Romania conduc la neaccesarea drepturilor si, implicit, la ineficienta programelor de integrare. In lipsa unei bune informari privitoare la drepturile si obligatiile ce decurg din dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, participarea imigrantilor din statele terte la procesul de integrare si implicit la viata sociala, economica si culturala a societatii in care traiesc este mult ingreunata, prin urmare, pentru realizarea acestuia, este necesara derularea programelor de integrare si facilitarea unor drepturi economice si sociale, precum dreptul la munca, educatie,
asistenta medicala si sociala, locuinta.


| Scopul proiectului
    Obiectivele proiectului reflecta obiectivele Fondul European pentru Integrare si isi propune sa sprijine integrarea resortisantilor tarilor terte (RTT) In societatea romaneasca prin asigurarea unor servicii relevante de informare si consiliere care sa faciliteze accesul nediscriminatoriu al migrantilor la serviciile publice. Obiectivele specifice urmaresc infiintarea unui centru de informare si consiliere a RTT, furnizarea serviciilor de informare si consiliere relevante in beneficiul RTT si promovarea cooperarii inter-institutionale in domeniul integrarii migrantilor.

Retea de centre de informare - consiliere pentru resortisanti ai unor tari terte Retea de centre de informare - consiliere pentru resortisanti ai unor tari terte Retea de centre de informare - consiliere pentru resortisanti ai unor tari terte

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    Strainii cu drept de sedere in Romania reprezinta o categorie de persoane care, deşi beneficiază de un statut comparabil cu cel al cetăţenilor români, întâlnesc nu de puţine ori obstacole în accesarea acestor drepturi, obstacole cauzate printre altele de absenţa suportului informațional privind drepturile şi obligaţiile sau serviciile la care pot avea acces. Lipsa de informare, barierele lingvistice și culturale cu care se confruntă conduc la neaccesarea drepturilor și ineficiența programelor de integrare. Proiectul a infiintat un Centru de informare si consiliere care sa ofere servicii relevante care să faciliteze accesul nediscriminatoriu al acestora la bunurile şi serviciile publice precum şi relaţionarea/interacţiunea cu membrii comunităţilor locale având în vedere că doar prin participarea la viaţa socială se poate ajunge la o eventuală integrare/naturalizare a populaţiei de migranţi în cadrul comunităţilor. In cadrul centrului au fost informate si consiliate 1030 persoane, resortisanti ale unor tari terte (RTT). Centrului au fost popularizat prin distribuirea de materiale informative, in cadrul intalnirilor cu reprezentantii institutiilor si prin crearea domeniului si a unui website al proiectului.

| Date beneficiari
    Beneficiarii au un rol important in planificarea activitatilor si in implementarea proiectului prin responsabilizare, identificare si accesare de noi resurse pentru imbunatatirea integrarii fiind direct implicati in procesul de identificarea nevoilor. Atat beneficiarii directi cat si cei indirecti s-au implicat voluntar in procesul de informare si consiliere si de identificare de nevoi, devenind persoane resursa.

| Rezultatele proiectului
    - A fost infiintat Centrul de informare si consiliere pentru RTT in cadrul caruia au fost desfasurate activitati-pilot in domeniul integrarii strainilor in Romania:
• Identificarea principalelor nevoi ale migrantilor cu şedere legala in Romania, prin comunicarea nemijlocita cu aceştia.
• Initierea/continuarea dialogului cu asociatii şi comunitati de migranti din Iasi.
• Intarirea colaborarii interinstitutionale in domeniul integrarii migrantilor in Romania.
- 1.030 RTT au fost informati si consiliati in perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, principalele tipuri de informatii solicitate au vizat: accesul pe piata muncii, sistemul educational, accesul la serviciile medicale, orientarea culturala, cursurile de limba romana.
- Au fost realizate parteneriate cu 15 unitati de invatamant universitar si preuniversitar in cadrul carora au fost desfasurate activitati de informare si consilere ai RTT
- A fost realizat un site al proiectului
Indeplinirea obiectivelor proiectului a determinat sporirea capacitatii de autosustinere a beneficiarilor RTT, serviciile de informare si consiliere oferite au fost de un real folos in facilitarea procesului de integrare a RTT.


| Bugetul proiectului (in RON)
    41427,00

| Parteneri
    Organizatia Internationala pentru Migratie, Serviciul pentru Imigrari-Iasi, Inspectoratul de Politie Judetean-Iasi, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera-Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Centrul Regional Iasi al Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul Teritorial de Munca-Iasi, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca-Iasi, Primaria Municipiului Iasi, Institutul Intercultural Timisoara, Universitatea \

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->