close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gradini roditoare



| Organizator:
    Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Ideea s-a nascut in urma interventiei ADRA in zonele afectate de inundatiile din vara anului 2010, fapt care a permis o evaluare a locului, oamenilor, mentalitatilor. Tinand cont ca in perioada comunista, zonele mentionate reprezentau importante bazine legumicole, cei care au intrat in posesia terenului dupa anul 1989 nu au avut resursele necesare pentru a-l valorifica. De asemenea, industrializarea asigura un grad ridicat de ocupare, dar si acest segment al economiei a ramas fara activitate, determind includerea zonei in harta saraciei. O mare parte a populatiei a ales calea muncii in strainatate, iar cei care au ramas, se afla la limita subzistentei, ajutorul social fiindu-le singura sursa de venit. In acest context, cu toate localnicii sunt la limita subzistentei, totusi fiecare familie are teren arabil, casa si capacitate de munca.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului: Integrarea sociala
Obiectivul principal: Imbunatatirea nivelului de trai pentru 18 familii
Obiectiv secundar: Desfasurarea unor activitati generatore de venit in domeniul agriculturii in vederea cresterii veniturilor anuale a 18 familii
Obiectiv secundar: Instruire de baza privind cultivarea legumelor in solarii pentru 18 familii
Obiectiv secundar: Asigurare consultanta permanenta pe toata perioada implementarii si post-implementare
Obiectiv secundar: Dezvoltarea spiritului intreprinzator.


Gradini roditoare Gradini roditoare Gradini roditoare

| Aria geografica
    judetele: Suceava, Botosani, Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea,

| Rezumat
    Proiectul a aparut ca o necesitate si ca o completare la alte proiecte pe care organizatia le-a implementat in zonele afectate de saracie din nordul si estul tarii. Acest fapt ne-a ajutat sa avem o imagine de ansamblu realista privind potentialul zonei. S-a constat ca o mare parte din populatie nu are loc de munca, traind la limita subzistentei, dar cu toate acestea fiecare familie din mediul rural are teren arabil in jurul casei si membri capabili sa munceasca. Astfel, ADRA a luat decizia de a investi in valorificarea punctelor tari, cu scopul integrarii sociale, prin dezvoltarea unor activitati generatore de venit. Interventia a vizat instruirea beneficiarilor in cultivarea legumelor in spatiu special amenajat (solar), donarea unui astfel de ,,instrument,, si asigurarea de consultanta vizavi de antreprenoriat si extinderea afacerii. Caracterul inovator rezulta din faptul ca acest proiect nu creaza ,,beneficiari dependenti,, , ci responsabilizeaza, dezvolta spiritului intreprinzator si asigura o implicare maxima. Originalitatea este data de faptul ca ADRA a investit si oferit un instrument (solar) cu o perioada de utilizare de cca 7 ani, prin care beneficiarii pot sa isi imbunatateasca situatia financiara.
Obiective:
1. Imbunatatirea nivelului de trai prin desfasurarea unor activitati generatoare de venit
2. Instruire de baza in privind cultivarea legumelor in solarii
3. Consultanta permanenta pe perioada imprementarii si post-implementare in vederea dezvoltarii abilitatilor de antreprenoriat.
Activitati/rezultate esentiale:
1.Instruire initiala in legumicultura si antreprenoriat a 18 familii
2.Oferirea de materiale si consultanta in constuirea a 18 solarii si sisteme de irigare pentru cele 18 familii
3. Plantarea
4. Recoltare
5. Comercializare


| Date beneficiari
    Cele 18 familii au avut un rol activ in fiecare etapa a proiectului, ei fiind actorii principali ai implementarii. De la planificarea activitatilor, alegerea terenului in care va fi construit solarul pana la cultivarea, ingrijirea si recoltarea lui, prezenta lor a fost nelipsita.
Unii dintre beneficiari au contribuit chiar cu materialele de constructie pe care le aveau pe langa case (folie, o parte din lemn, sarma, etc).
Implicarea s-a realizat relativ usor, dupa ce s-au depasit pragurile initiale de scepticism. Unele familii erau neincrezatoare privind faptul ca cineva investeste si le acorda atata credit. Dar dupa ce s-a stabilit o oarecare legatura, ei au constientizat avantajele pe care le au implicandu-se. Beneficiul a fost responsabilizarea acestor familii si cresterea importantei pe care au dat-o sustinerii acordate de ADRA.


| Rezultatele proiectului
    Cea mai importanta realizare-cresterea gradului de constientizare al beneficiarilor privind faptul ca ,,succesul vine cu acordul si implicarea lor,,. Mentalitati conform carora ,,suntem saraci si nu avem cum sa schimbam asta,, sau ,,avem nevoie sa fim ajutati fara a ni se cere ceva in schimb,, au fost demontate. Aceasta nu s-a intamplat doar in cazul beneficiarilor directi ci si printre cei indirect (vecini, rude, prieteni), deoarece s-a identificat o cale prin care pot fi valorificate resursele beneficiarilor, si ca prin implicare directa pot fi inregistrate succese, chiar in domenii sensibile.
Impactul major s-a vazut in numarul crescut de cereri de continuare a proiectului din partea localnicilor, si aceasta cu riscul sistarii de catre autoritati a ajutorului social.
Rezultate cuantificabile:
- 18 familii au dobandit cunostinte de baza privind legumicultura in solar
- 18 familii au participat activ la construirea/plantarea/ingrijirea/recoltarea solarului
- 18 familii vor primi consultanta gratuita si sprijin in viitor pentru initierea noilor culturi si extinderea spatiilor existente.
Dupa comercializarea primei culturi, un procent de 30% din suma initiala investita in solar a fost amortizata (o medie de 700 lei) fara a calcula produsele consumate sau conservate. Faptul ca solarul grabeste dezvoltarea legumelor cu apx 40% mai rapid decat cele in camp deschis face ca preturile de comercializare sa fie mult mai bune decat cele din plin sezon. O alta realizare este dorinta expresa a catorva familii de a extinde suprafata cultivata si implicit, solicitarea consultantei.


| Bugetul proiectului (in RON)
    40000

| Parteneri
    1. Autoritatile locale prin birourile de asistenta sociala; 2. ADRA International; 3. Speranta TV, 4. Radio Vocea Sperantei.

| Website-ul proiectului
    http://giftcatalog.adra.org/catalog/plant-gardens-for-income-generation-romania-1





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->