Participanti & Proiecte
Parcurs de insertie socio-profesionala - Metoda AFF
|
Organizator: Ateliere Fara Frontiere |
|
Categorie: Incluziune sociala |
In 2014, am facut o analiza a nevoilor exprimate de autoritati publice, furnizori de servicii medico-psiho-sociale si ONGuri.
Am constatat :
-lipsa de servicii de activare a persoanelor vulnerabile aflate la varsta de a munci, dar discriminate sau considerate neangajabile
-dependenta de servicii de asistenta sociala pasiva care ii transforma pe multi in "beneficiari de profesie"
-absenta din statisticile oficiale a multor categorii de persoane marginalizate
-lipsa politicilor publice integrate pentru o incluziune activa
-lipsa de dispozitive de finantare pentru acestea
In Romania nu exista servicii integrate de activare a celor vulnerabili care sa combine sistemul de asistenta pasiva cu cel de acompaniere socioprofesionala pentru insertie.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este insertia sociala, profesionala si civica a persoanelor vulnerabile, excluse si marginalizate. Obiectivul general este sa devina un serviciu continuu de insertiune socioprofesionala pe o perioada nedeterminata pentru aceste persoane.
| Aria geografica
Bucuresti –Ilfov, Dambovita
| Rezumat
Proiectul vizeaza integrarea sociala, profesionala si civica a persoanelor vulnerabile, excluse si marginalizate, prin oferirea unui parcurs de insertie care sa le ofere demnitate personala, stabilitate si o angajabilitate durabile.
Pentru atingerea acestui scop, AFF a creat 3 ateliere de insertie pentru persoanele abte de munca, dar discriminate sau considerate neangajabile de catre angajatori conventionali, din cauza somajului de lunga durata, adictiilor, dizabilitatilor, abandonului scolar, sau care se confrunta cu violenta domestica, pedepse privative de libertate, lipsa locuinta etc.
Este vorba despre Atelierul reconnect (reciclare si reconditionare deseuri IT, donate apoi scolilor si ONG-urilor), Atelierul remesh (reutilizare bannere publicitare si transformarea in articole de moda etice) si ferma Bio&co (productie de legume Bio si prelucrare deseuri alimentare)- intreprinderi sociale in care oferim servicii personalizate de acompaniere sociala, consiliere, psihoterapie si acompaniere pedagogica pentru formarea de competente.
Beneficiarii sunt selectati pe baza dorintei de a munci si de a face schimbari in viata lor si sunt orientati catre AFF de institutii publice si de ONG-uri furnizoare de servicii medico-psiho-sociale.
Parcursul dureaza 24 de luni (se mai pot adauga 12 luni, daca persoana se confrunta cu dificultati mai severe), timp in care beneficiarii sunt angajati cu contract de munca si salariu, pentru a avea acces la drepturi, a se reabilita si a invata deprinderile de munca. La sfarsitul parcursului, Ateliere Fara Frontiere ii sprijina sa se angajeze pe piata conventionala a muncii sau in forme protejate.
| Date beneficiari
Din 2015 si pana in 2017, am angajat peste 30 de persoane in mare dificulate in cadrul atelierului, care au urmarit parcursul de integrare sociala si profesionala, ei fiind beneficiarii directi ai proiectului.
| Date beneficiari
Grupul tinta este mixt: tineri din centrele de plasament, persoane fara adapost, someri de lunga durata, tineri fara scolarizare sau pregatire profesionala, persoane cu dizabilitati, persoane din categorii sociale sau etnice defavorizate (saracie, etnie roma), persoane cu adictii (alcool, droguri); tineri din cadrul serviciului de probatiune, imigranti si alte grupuri vulnerabile. Beneficiarii indirecti sunt familiile salariatilor in insertie, datorita venitului primit de angajat, care il ajuta sa isi sustine familia. Fac si ei, in mare majoritate, parte din grupuri defavorizate.
| Activitati
A1. Recrutarea: persoanele ne sunt referite de catre partenerii sociali.
A2. Consilierea socio-profesionala: sedinte individuale de consiliere, orientarea catre servicii psiho-socio-medicale sau juridice pentru a-si rezolva problemele, consiliere motivationala pentru cresterea autonomiei.
A3. Acompanierea sociala - insotirea angajatilor in insertie in demersurile sociale, medicale, administrative si juridice, si asigurarea ca drepturile lor fundamentale sunt respectate de catre actorii sociali cu responsabilitati in domenii.
A4. Acompaniere profesionala - definirea si realizarea unui proiect profesional individualizat tinand cont de abilitatile, competentele si dorintele persoanei.
A5. Consiliere psihoterapeutica individuala pentru angajatii cu dificultati mai mari.
A6. Coordonarea tehnica si pedagogica pentru fiecare activitate economica din atelier
A7. Sesiuni de formare si training-uri pentru dezvoltarii abilitatilor personale necesare in viata profesionala.
A8. Colaborarea cu parteneri (organizatii si institutii in domeniile social, psihologic si medical) pentru recrutarea si dezvoltarea retelei de suport pentru salariatii in insertie.
A9. Mediere pe piata muncii - colaborarea cu angajatori pentru organizarea de stagii de practica si mediere pe piata muncii conventionala pentru angajatii care se pregatesc sa iasa din insertie.
A10. Plasarea salariatilor care termina parcursul pe piata muncii conventionala.
A11. Monitorizare post angajare pe o durata de 6 luni.
| Rezultatele proiectului
De la infiintarea proiectului in 2015 si pana in 2017, ne-au fost referiti de catre institutiile partenere 205 de candidati, persoane in diferite stadii de dificultate. Dintre acestia, peste 30 au fost angajati in cele trei ateliere de productie ce fac parte din proiect: reconect, remesh si Bio&Co.
Media dificultatilor adresate in acesti ani pe fiecare angajat a fost de aproximativ 7 probleme (fara adapost, adictii, probatiune, saracie, dizabilitati etc). Numarul de iesiri pozitive din cadrul atelierelor (plasari cu success pe piata muncii conventionale) a fost in total de 19. Rata de insertie pe anul 2016 a fost de 45%, iar in 2017 de 50%.
| Bugetul
3035962
| Parteneri
Parteneri sociali: DGASMB, Agenţia Naţională Antidrog, SAMUSOCIAL, Viitor Plus, Parada Romania, ARAS, Motivation, Estuar, Asociatia Serviciul Apel, Centras, Casa Ioana, Concordia, Asociatia Semn de Viata, ACSIS, Parteneri financiari: BRD Societe Generale, Carrefour, Engie, Freyrom, Norway Grants, Fundatia Auchan pentru Tineri, Groupe Renault, Groupama Asigurari, Up Romania; Parteneri operationali: Acvatot, Agerpress, Ecotic, COS, Fundatia Autonom, Fundatia Vodafone Romania, Professional, Rigips Saint Gobain, Romcarton,
| Website proiect
www.atelierefarafrontiere.ro