Participanti & Proiecte
Revista CREATIV LA SAT
|
Organizator: ASOCIATIA Lume Buna |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Am pornit proiectul de la nevoile identificate pentru copiii din mediul rural – studii realizate de UNICEF si World Vision Romania – aratand nivelul economic-social pentru copiii din mediul rural dar si lipsa de alternative de educatie. Proiectul Revista Creativ la Sat se adreseaza copiilor din mediul rural care, conform statisticilor, nu folosesc medii alternative pentru elaborarea de proiecte sau activitati in cadrul scolii. Prin tehnicile educatiei non-formale profesorii coordonatori au fost
ghidati sa le ofere copiilor mijloacele necesare in crearea materialelor pentru revista interactiva in cadrul careia au fost incluse, pe langa articole si editoriale, clipuri, filmulete, inregistari realizate in mod integral de catre copii.
| Scopul proiectului
SCOPUL: Oferirea de noi oportunitati educative si de promovare a diversitatii dar si a specificului cultural din mediul rural prin realizarea unei reviste interactive la nivel national.
OBIECTIVE GENERALE:
1. Realizarea a 11 Reviste Creativ la Sat pentru 11 comunitati din mediul rural pana la finalul anului scolar – iunie 2018
2. Realizarea unei Reviste Electronice Interactive Creativ la Sat – la nivel national – pana la finalul proiectului – octombrie 2018.
| Aria geografica
11 SATE din 8 JUDETE
| Rezumat
Proiectul Revista Creativ la Sat a reusit sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin eloborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.
Programul a incurajat si oferit ajutor coordonatorilor CELS din cele 11 scoli (cadre didcatice din mediul rural) de a organiza activitati educativ-recreative in cadrul carora copiii sa descopere si sa experimenteze metode de educatie non-formala ce au la baza 3 directii: dezvoltatea creativitatii, a abilitatilor de comunicare si a spiritului de echipa.
Am pornit proiectul de la nevoile identificate pentru copiii din mediul rural – studii realizate de UNICEF si World Vision Romania – aratand nivelul economic-social pentru copiii din mediul rural dar si lipsa de alternative de educatie.
Obiectivul principal al proiectului este de a stimula implicarea creativa a copiilor si a cadrelor profesorale din mediul rural spre era digitala prin realizarea primei reviste electronice interactive.
Activitatile au avut in vedere crearea continutui revistelor in cadrul a 5 ateliere inclusiv un atelier de educatie financiara, lansarea revistelor (handmade) la nivel local in cele 11 comunitati, promovarea proiectului la FIEDU, PROETNICA si Evenimentul de Lansare a Revistei electronice la Carturesti Carusel in Bucuresti cu participarea profesorilor coordonatori, a 11 elevi si a partenrilor proiectului. In revista electronica au fost incluse articole realizate de copii si au fost promovate si clipuri video care sa ilustreze creativitatea regasita in obiceiuri si traditii de la sat.
Realizarea Revistei Electronice Creativ la Sat reprezinta un scop comun al scolilor implicat la nivel national dar si un produs concret realizat impreuna.
| Date beneficiari
Beneficiari DIRECTI – 24 cadre didactice din mediul rural din scoli beneficiare ale proiectului; – 207 de elevi din mediul rural – 11 sate din 8 judete la nivel national
| Date beneficiari
Elevii din cele 11 scoli gimnaziale din mediul rural; – 400 de parinti ai elevilor ce reprezinta grupul tinta al proiectului; – comunitatea locala din satele implicate; – partenerii proiectului; – peste 20000 de vizitatori care urmaresc activitatea asociatiei pe site si social media, pe paginile partenerilor media, mass-media -presa scrisa, radio si televiziune
| Activitati
A 1. Informare asupra proiectului
A 2. Pregatiri logistice
A 3. Realizarea Revistelor Creativ la Sat. Organizarea de ateliere de creatie in cele 11 scoli implicate in proiect.
In revista sunt incluse – povesti ale comunitatii, articole despre pasiunile copiilor, prezentarea unor traditii, obiceiuri din specificul cultural local dar si materiale video incarcate pe youtube-ul asociatiei.
A 4. Selectie articole pentru primul numar al Revistei Electronice
La nivelul fiecarei comunitati au fost selectate initial 5 articole si ulterior votate online cele mai apreciate 3 articole ce au fost incluse in Revista Electronica
A 5. Pregatire Workshop si Festivitate premiere CLUB ACTIV CELS
A 6. Pregatire Caravana Magia Educatiei la Sat Cucorani Botosani.
A 7. Workshop si Festivitate premiere CLUB ACTIV CELS la Brasov. Premiere a 8 cele mai active scoli din rural.
A 8. Caravana Magia educatiei la sat Cucorani Botosani. Training pentru 16 profesori si Carnaval de activitati recreative pentru 40 elevi.
A 9. Prezentare Revista Creativ la SAT in cadrul FIEDU Ploiesti si PROETNICA Sighisoara.
A 10 Definitivare Revista Electronica- in format PDF pe site-ul asociatiei.
A 11. Eveniment de prezentare a proiectului Revista Creativ la SAT la Carturesti Carusel Bucuresti
Au participat cei 11 profesori coordonatori, 11 elevi (un elev din fiecare sat), partenerii din proiect, reprezentanti ai AFCN si Ministerului Educatiei.
A 12. Evaluarea intregului proiect pentru asigurarea continuitatii lui
| Rezultatele proiectului
Proiectul are doua tipuri de impact - Primul, cel apropiat de suflet, pe care l-am regasit in: experientele de invatare cu bucurie, emotiile de la eveninentele de lansare si premiere a celor 207 copii, satisfacția profesorilor coordonatori si multumirea echipei proiectului si al doilea tip de impact este unul masurat in cifre si transpus in grafice. Am reusit sa extragem cateva concluzii in urma chestionarelor completate de cei peste 200 de copii, cu ajutorul unui sociolog specialist. In urma analizarii chestionarelor, am vrut sa scoatem in evidenta impactul asupra anumitor aspecte: increderea in sine, gradul de toleranta, dezvoltarea spiritului de echipa, sarbatorirea traditiilor in familie vs comunitate si folosirea tehnologiei. De ce aceste categorii? Pentru ca proiectul si-a dorit sa le inteleaga, masoare si imbunatateasca prin activitati concrete.
In concluzie: Este important ca elevii sa fie provocati sa isi exerseze increderea in sine in activitati practice, sa lucreze impreuna pentru a dezvolta toleranta – mai ales ca ei sunt incantati sa invete prin activitati in care lucreaza in echipe. Viata copiilor la sat este afectata de plecarea parintilor sa munceasca in strainatate, de lipsuri materiale, dar mai ales affective. Copiii sunt atrasi, motivati si bucurosi sa invete prin metode de educatie nonformala, invatare prin experimentare practica, astfel incat sa vada utilitatea activitatilor, un produs finit realizat de mainile lor si mai presus de toate aprecierea intregii comunitati pentru munca si dedicarea lor.
Proiectul a fost nominalizat la GALA PREMIILOR AFCN.
| Bugetul
44006,56
| Parteneri
Administratia Fondului Cultural National, ECDL Romania, Carturesti, Asociatia Curtea Veche, Ministerul Educatiei
| Website proiect
http://www.asociatialumebuna.com/revista-creativ-la-sat/