Participanti & Proiecte
Livada de fotografii
|
Organizator: Asociatia Bucurestiul meu drag |
|
Categorie: Originalitate |
Printre obiectivele Asociatiei “Bucurestiul meu drag” se numara familiarizarea privitorului cu fotografia ca arta. “Livada de fotografii” raspunde acestui obiectiv prin aducerea propriu-zisa a fotografiei mai aproape de trecatori. Fotografiile realizate de membrii Asociatiei sunt in primul rand destinate unui privitor urban, al carui profil se inscrie in categoria oamenilor de rand, municitori cu venituri modice care, de regula,
nu-si petrec timpul liber luand parte la vernisajele expozitiilor. Asadar, una dintre nevoile publicului ar fi consumul de arta chiar si de cea fotografica, in conditiile unui timp presant si ale unui loc de munca obositor. O a doua nevoie se refera la o improspatare a imaginii Bucurestiului, in ceea ce priveste aspectele sale pozitive.
| Scopul proiectului
Scopul evenimentului a fost de implicare a cetatenilor bucuresteni spre descoperirea orasului lor, prin fotografie. Cum totalitatea proiectelor dezvoltate de Asociatie se bazeaza pe actiuni de voluntariat, de data acesta a fost nevoie de o implicare si din partea cetatenilor orasului pentru promovarea caruia se implica si “Bucurestiul meu drag”.
Obiectivele specifice au fost: instituirea sentimentului de apartenenta la o comunitate, cunoasterea membrilor Asociatiei precum si a diverselor proiecte pe care acestia le implementeaza.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Proiectul a urmat pasii unei promovari ce si-a propus sa mobilizeze cat mai multi voluntari, adica iubitori de fotografie, sa participe la eveniment. Actiunea propriu-zisa a constat in atasarea pe stalpii de sustinere, din statiile de metrou, diverse fotografii (cele mai multe de format 10x15) realizate in Bucuresti. Fotografiile, cele aproape 4000, se doreau a fi reprezentative nu atat pentru Bucuresti, cat pentru cetatenii care inca manifesta un respect fata de orasul lor. De indata ce fotografiile au fost lipite pe stalpi, a urmat randul membrilor sa dialogheze cu cetatenii care circulau la acea ora cu metroul. Scopul fiind acela de a le prezenta si celor care nu au ajuns la vernisaj, obiectivele expozitiei precum si misiunea Asociatiei “Bucurestiul meu drag”.
La finalizarea expozitiei, fotografiile au fost stranse si donate Muzeului Municipiului Bucuresti, in vederea realizarii unei arhive de fotografii ale Bucurestiului, pentru generatiile viitoare.
Motivul, pentru care a avut loc acest eveniment, a fost in primul rand acela de a motiva publicul sa ia parte la actiuni civice. Voluntarii implicati, atat din randul membrilor cat si din multime, au inteles semnificatia proiectului ca parte din viata lor. Un astfel de proiect unic la noi in tara, a schimbat perceptia oamenilor asupra expozitiilor foto. Operele din galeriile inchise au invadat suburbanul iar neobisnuitul a devenit comun tuturor.
Nu in ultimul rand, “Livada de fotografii” a insemnat cucerirea unui spatiu acoperit astazi de reclame.
| Date beneficiari
Acestia se inscriu in categoria de public-pasionat de fotografie sau cetatean cu spirit civic, adeptul unor astfel de manifestari, chiar responsabilul pentru arta in general. Tot beneficiari directi sunt si membrii Asociatiei care au putut darui o parte din realizarile lor si celorlalti cetateni ai Bucurestiului. Dat fiind ca a fost o activitate a Asociatiei lor, fotografii au avut parte de o multitudine de subiecte de ipostaziat.
Beneficiarii indirecti au fost toti cei care au trecut pe la statia de metrou Unirii1 si au putut privi fotografiile. Acestia fac parte din categoria unui public care petrece foarte multe ore la locul de munca, cu o minima implicare in activitati de raspundere civica.
| Rezultatele proiectului
Promovarea evenimentului a condus catre obtinerea de awareness in randul publicului care calatoreste aproape zilnic cu metroul. Astfel, Asociatia “Bucurestiul meu drag” s-a bucurat de integrarea unor membrii din randul voluntarilor care au dorit sa se alature activitatilor sale si dupa “Livada de fotografii”. In consecinta, astazi numarul celor inscrisi pe site-ul Asociatiei depaseste 500 de membrii. Tot in cadrul beneficiilor includem faptul ca receptivitatea oamenilor in privinta unor astfel de proiecte este evaluata pozitiv prin participare ad-hoc. Aceasta a dus catre o perpetuare a activitatilor in astfel de spatii publice si in continuare cooptarea de voluntari sau mai bine zis de oameni ale caror interese si nevoi se identifica cu misiunea organizatiei noastre.
Schimbarile se refera la adoptarea de noi proiecte care sa sustina translocarea fotografiei in spatii suburbane, cum este peronul statiei de metrou. Printre acestea enumeram: “Orasul sub oras”, vernisajul expozitiei “Bucurestiul in alb si negru” desfasurate ulterior, in toamna aceluiasi an, 2010.
Efectele generate sunt in stransa legatura cu o schimbare atitudinala din partea trecatorilor. Totalitatea celor care s-au implicat, prin cel putin admirarea fotografiilor expuse, au demonstrat nevoia publicului de o “vulgarizare” a artei, necesara pentru intelegerea sa. Proiectul a insemnat, in fapt, un exercitiu al gradului de receptivitate din partea trecatorilor, in fata artei. Faptul ca multi s-au oprit pentru a privi, confirma pozitia sociala a romanului de astazi, dar si o nevoie continua a omului de cultura.
| Argument
“Livada de fotografii” a pornit de la un obiectiv ce se regaseste in aproximativ toate proiectele dezvoltate de Asociatia “Bucurestiul meu drag”. Absenta unei familiaritati, cu o forma artistica-fotografia, este una dintre nevoile identificate in randul publicului caruia ne adresam. Acceptarea si unui alt gen de fotografie care nu sta inchisa in spatele usilor unei galerii, ci este adusa in fata trecatorilor.
Originalitatea acestui proiect consta in performanta de a implica cetateni care nu stiau de acest eveniment, dar care au fost atrasi de conceptul sau. O forma neconventionala de arta si in acelasi timp o forma de educare a privitorului cu fotografia. Ne adresam unui public in majoritate preocupat, care petrece foarte multe ore la locul de munca, avand un grad scazut de interes fata de cultura. Tocmai de aceea unul dintre obiectivele Asociatiei vine ca o solutie pentru integrarea artei fotografice, avand ca miza pana si “vulgarizarea” sa in spatii suburbane, cum este cel de la metrou.
“Livada de fotografii” instituie un model social prin numarul de voluntari implicati. Cu totii au contribuit la schimbarea imaginii pe care o construim pentru orasul Bucuresti, capitala Romaniei. Stalpii acoperiti de fotografii au avut rolul de a crea o imagine de ansamblu ca dovada a implicarii cetatenilor in redescoperirea orasului lor. La toate acestea se adauga perseverenta cu care Presedintele impreuna cu membrii Asociatiei incearca sa-i aproprie pe cetateni de arta fotografica.
| Bugetul proiectului (in RON)
1200
| Parteneri
Muzeul Municipiului Bucuresti, Radio Romania Actualitati si Radio Romania International.
| Website-ul proiectului
http://www.orasul.ro/expozitiifoto/view/livada-de-fotografii.html