Participanti & Proiecte
"In lumea povestilor cu Leul Curajos", prima carte teraputica creata pentru copiii si adolescentii bolnavi de cancer
|
Organizator: Asociatia Little People Romania |
|
Categorie: Originalitate |
“In lumea povestilor cu Leul Curajos” e un vis mai vechi, devenit azi o realitate palpabila, o carte care surprinde povesti teraputice despre cele mai importante momente si etape prin care pacientii oncopediatrici, trec atunci cand sunt nevoiti sa lupte cu cancerul. In urma diagnosticului primit, a tratamentelor la care sunt supusi, a efectelor secundare cu care se confrunta, micutii pacienti devin anxiosi si nesiguri in fata bolii, aflandu-se in imposibilitatea de a gasi modalitati sanogene de a depasi aceasta situatie dificila. Cartea de povesti terapeutice “In lumea Povestilor cu Leul Curajos” a fost creata tocmai in acest context, pentru a-i ajuta pe copiii care sufera de aceasta boala. Prin intermediul povestilor, copiii se regasesc in eroii din carte si incearca sa urmeze exact pasii personajelor pentru a reusi sa invinga boala.
| Scopul proiectului
Oferirea unui suport psihosocial pentru copiii si adolescentii diagnosticati cu cancer, astfel incat pacientii sa dobandesca modalitati benefice in care sa reactioneze la diverse faze ale tratamentelor, sa invete tehnici in care pot reduce anxietatea si sa gaseasca resurse de gestionare eficienta a managementului durerii.
Mentinerea unui stil de viata cat mai apropiat de cel care copiii il aveau inainte de tratament.
Incurajarea unei vieti sociale in spital cu ajutorul exemplelor din carte
Imbunatatirea compliantei la tratament a copiiilor si adolescentilor bolnavi de cancer.
| Aria geografica
Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi si Chisinau
| Rezumat
Prima si singura carte de acest gen din Romania, “In lumea povestilor cu Leul Curajos” a fost conceputa de specialisti care interactioneaza zilnic cu pacientii bolnavi de cáncer, copii si adolescenti, indeplineste si este creata dupa standarde de interventie recunoscute international. Prima parte a acestei carti este rezultatul implicarii unei echipe de specialisti sau voluntari ai Asociatiei Little People, care in activitatea lor zilnica alaturi de copiii bolnavi de cancer au fost motivati sa creeze povesti care sa fie de un real ajutor pacientilor in intelegerea procedurilor medicale si in gasirea unor modalitati creative de adaptare la contextul de boala. Ce de-a doua parte a cartii prezinta povestioarele, poeziile, cantecele si ilustratiile realízate cu multa dragoste de catre copiii si tinerii internati in sectiile oncopediatrice. Aditional cartii, am dezvoltat o serie de papusi care personifica principalele personaje si care sunt folosite si piesa de teatru de papusi ,,In aventura cu Leul Curajos”. Observand efectele pozitive ale scenetelor care surprind povestea Emei si a Leului Curajos in lupta impotriva cancerului, am decis extinderea lor la nivel national inafara spitalului prezentandu-le in cadrul unor scoli si gradinite. De asemenea, am imbogatit acest proiect cu o serie de papusele in miniatura, ,,finger puppets” care pot fi folosite in interventile de la marginea patului sau care permit copiilor crearea spontana a unor scenete scurte prin care noi putem observa posibile temeri pe care pacientii le au, intrebari sau nelamuriri referitoare la intreaga experienta. Cartea a fost distribuita in toate cele 9 centre oncopediatrice in care ne desfasuram activitatea, fiind folosita cu succes de catre voluntari in cadrul programului de suport psihososocial.
| Date beneficiari
Atat micutii pacienti cat si voluntarii au ajutat la dezvoltarea acestor povesti deoarece ele pornesc de la experienta lor in spital. Voluntarii ne-au ajutat in culegerea povestilor si prezentarea rapoartelor zilnice de la activitati sau la grupurile de brainstorming, iar pacientii au contribuit cu propriile povesti care uneori au fost transformate in mici filmulete animate in care ei insisi au spus povestea.
| Rezultatele proiectului
Peste 1000 de pacienti au avut acces la carte si au citit povestile terapeutice
11 povesti terapeutice create sa surprinda cele mai importante momente din perioada si dupa tratamentul oncologic
6 povesti noi care urmeaza sa fie adaugate variantei updatata a cartii de povesti
personajul Leul Curajos a devenit un simbol al interventiei psiho-sociale in unitatile de oncopediatrie din tara
medicii oncopediatrii recomanda interventiile psihosociale ca Programul Leului Curajos
https://www.youtube.com/watch?v=50Fn6KjmmHs
Cartea de povesti reprezinta o platforma de discutii pentru parintii, pentru prima data parintii pot adresa intrebari sau pot discuta deschis despre problemele sau tematici sensibile sau tabu cu care se confrunta copii
Cartea pune la dispozitie o serie de exemple de aptitudini la indemana parintilor foarte utile mai ales intr-o perioada plina de provocari cum este perioada tratamentului
Prima carte de acest gen din Romania a fost oferita in toate sectiile de oncopediatrie din tara, fiind preluata de specialisti si voluntari in metodele de interventie psihosociala.
Cartea a fost prezentata in nenumarate conferinte nationale si internationale de specialitate
Pana in prezent, povestile au avut un rol terapeutic si au acordat suport psihosocial copiilor din sectiile oncopediatrice. Pacientii s-au regasit in personajele povestilor si au invatat cum sa faca fata procedurilor invazive si bolii, in general. Atat copiii, cat si parintii primesc prin intermediul acestei carti exemple pozitive despre cum se poate lupta impotriva cancerului si cum poate fi invins.
| Argument
Cartea ,,In aventura cu Leul Curajos” este un proiect cu totul original, fiind prima carte de acest gen tiparita in Romania. Pentru prima data Asociatia Little People, introduce o metoda inovatoare, accesibila pacientilor, prin care prin intermediul unui set de povesti selectate, bazate pe intamplari reale din spital, reuseste sa incurajeze si sa patrunda in universul copiilor si sa le arate ca existe speranta, victorie, curaj. Un alt aspect original al acestui proiect este faptul ca acesta carte este dezvoltata cu ajutorul pacientilor, care au contribuit la randul lor cu povesti, poezii sau ilustratii despre experienta din spital.
| Bugetul proiectului (in RON)
4500
| Parteneri
Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, sectia de oncopediatrie; Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Clinica Pediatrie 2, Cluj-Napoca, compartimentul de oncopediatrie; Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti, sectia de oncologie pediatrica; Spitalul de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu”, Timisoara, sectia de onco-hematologie; Spitalul de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria”, Iasi, sectia de hematologie si oncologie pediatrica Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie”, Bucuresti, sectia oncopediatrie Institutul Clinic Fundeni, Compartimentul de Hemato-Oncologie, Sectie Pediatrie I si II, Bucuresti Institutul Oncologic Chisinau (Republica Moldova) Programul MOL pentru Santatea Copiilor, Fundatia pentru Comunitate
| Website-ul proiectului