Participanti & Proiecte
112 pentru Fonduri Structurale
|
Organizator: Centrul de Resurse pentru participare publica |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Inca din 2007, Guvernul a pornit o cruciada a ideii potrivit careia, pentru o buna absorbtie a fondurilor structurale, e nevoie de proiecte numeroase, eligibile si cu impact. Dar pentru a creste vizibil indicele anemic de absorbtie, Statul are nevoie de un parteneriat autentic, orientat spre fluidizarea proceselor de contractare si implementare a proiectelor, intre institutiile responsabile si actorii societatii civile, cu precadere ONGurile care indeplinesc dublu rol. Odata incluse in procesul de consultare, acestea le sunt autoritatilor de mare ajutor in identificarea cu succes a tuturor problemelor din teritoriu. Pe de alta parte, prin proiectele de integrare pe piata muncii a grupurilor vulnerabile, ONGurile contribuie consistent la intarirea unei economii inca secatuite, in ciuda fluxului financiar major venit din partea UE.
| Scopul proiectului
Tintind pe termen lung, proiectul si-a propus sa intareasca rolul si capacitatea de actiune colectiva a ONGurilor, indeplinind simultan functiile de parteneri sociali si beneficiari ai fondurilor structurale. Astfel, am urmarit evaluarea transparentei autoritatilor competente si crearea unui sistem de avertizare care sa permita beneficiarilor sesizarea oricaror dificultati, cu menirea de a servi institutiilor responsabile drept sursa bogata de informatii pentru a indentifica rapid solutii eficiente la probleme imediate.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, prin intermediul CeRe si al partenerilor sai, si-a propus sa trateze pe termen lung accesul anevoios al ONGurilor la finantarile europene printr-un proiect al carui nume subliniaza nevoia urgenta de resuscitare: 112 pentru Fonduri Structurale. ONGurile beneficiare de proiecte finantate nu au trecut bine de etapa de programare ca au si aparut numeroase dificultati legate de implementare. Din pacate, institutiile responsabile de administrarea fondurilor nu si-au facut asa cum trebuie temele pentru a pune la dispozitia beneficiarilor proceduri rodate care sa asigure o buna functionare a sistemului.
Proiectul „112 pentru Fondurile Structurale” si-a adus aportul semnificativ prin dezvoltarea unei platforme de avertizare rapida care permite semnalarea problemelor intampinate de potentialii beneficiari, permitand totodata generarea de solutii pentru remedierea problemelor avertizate. Acestea au fost raportate autoritatilor de resort, dar si conducerii Guvernului Romaniei, in repetate randuri. Astfel, Coalitia isi asuma un dublu rol: pe de o parte, cel de watchdog, iar pe de alta, cel de partener si resursa in rezolvarea problemelor ONGurilor in accesarea fondurilor europene.
In cadrul proiectului am elaborat si publicat un raport cuprinzator de evaluare a accesului ONGurilor la finantarile nerambursabile prin intermediul a 6 Programe Operationale: POS Dezvoltarea Resurselor Umane, POS Mediu, PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative, Programul National de Dezvoltare Rurala, PO Pescuit, Programul Operational Regional.
| Date beneficiari
Initiativa proiectului a pornit tocmai de la numarul mare de beneficiari, in special ONGuri, care se luptau deznadajuit cu morile de vant birocratice ale autoritatilor raspunzatoare de bunul mers al absorbtiei fondurilor structurale. Principala intentie a fost de a evidentia cat mai mult si mai bine posibilitatile de care dispun organizatiile neguvernamentale. Coalitia a promovat modalitati de valorificare a resurselor informationale si a expertizei ONGurilor prin participarea acestora la grupurile de lucru consultative cu Autoritatile de Management si la crearea documentelor oficiale, de sustinere a pozitiei societatii civile de ameliorare a procesului de accesare a fondurilor. Prin colectarea continua a sesizarilor tuturor categoriilor de beneficiari se va asigura o baza solida de discutii pentru intalnirile ulterioare cu autoritatile.
| Rezultatele proiectului
Proiectul si-a atins toate obiectivele setate, axandu-se pe deschiderea unui canal larg de comunicare cu autoritatile vizate. Ne laudam cu crearea unui sistem de avertizare rapida care le da sansa tuturor beneficiarilor sa atentioneze orice neregula legata de fondurile structurale, organizarea problemelor in rapoarte de sesizari si prezentarea acestora in intalniri cu institutiile implicate, inclusiv cu Primul-Ministru, cu scopul de gasi si aplica cele mai bune solutii. Am reusit sa publicam un amplu raport de evaluare a transparentei autoritatilor responsabile si sa aducem la aceeasi masa de discutii deopotriva factorii decidenti si membrii societatii civile. De altfel, ne mandrim cu reusita de a convinge Autoritatea de Management pentru POS DRU sa formeze grupuri de lucru permanente in cadrul carora ONGurile sa fie consultate si sa participe activ la procesul decizional, mentinand astfel un impact pe termen lung al proiectului. Dar cel mai important rezultat este acela de face ca vocea ONGurilor sa se auda tare si raspicat in urechile autoritatilor care nu mai pot ignora sectorul ONGist din pozitia sa de actor relevant pe scena dezvoltarii nationale si buna crestere a indicelui de absorbtie a fondurilor europene. Rezultate pozitive neasteptate: parteneriatul cu alte categorii de beneficiari, cum ar fi patronatele si sindicatele, mobilizare rapida a beneficiarilor pentru actiuni de advocacy, recunoasterea Coalitiei drept un factor cu un cuvant important de spus cu privire la tema fondurilor structurale.
| Bugetul proiectului (in RON)
288374,91
| Parteneri
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Terra Mileniul III, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS, Asociatia Salvati Dunarea si Delta
| Website-ul proiectului
http://www.ce-re.ro/coalitiaong_proiecte